– Asker er like fint som Frankrike

Pandemien er heldigvis på retur, men kortreist ferie i storkommunen er fortsatt like aktuelt og attraktivt. Asker er minst like fint som Frankrike, mener Mila-Rose Jambor (snart 8), som er halvt fransk og halvt norsk.

En dame og tre barn går i strandkanten. Stupetårn i bakgrunnen.
60 STRENDER: Hvalstrand er én av over 60 flotte strender i Asker. Foto: Vibeke Glosli

– Selv om det nå er lov til å reise utenlands igjen, håper jeg at folk fortsetter å feriere i kommunen vår, sier Ann Kristin Hagby, som er turistsjef i Asker.

Asker er best!

Mila-Rose skal til Frankrike for å besøke familie i sommer. Resten av ferien vil hun helst være i Asker, bade masse og fiske.

– Jeg har bursdag midt i sommerferien og skal feire både i Asker og Frankrike. Jeg synes Asker er et like fint sted som Frankrike, sier Mila-Rose.

Venninnen Lotte Børke Thorkildsen (9) liker også sjøen, enten å være på stranden eller å dra på båttur til Håholmen for eksempel.

– I Asker kan man også gå på museum, og det synes jeg er gøy, sier Lotte.

Turistverter

Mange askerbøringer har verdsatt ferie i egen kommune i årevis, og enda flere fikk øynene opp for kortreist ferie da vi ikke hadde noe valg under pandemien. Dersom du trenger inspirasjon eller kunnskap om hva som finnes av vakre perler og turistattraksjoner i Asker, kan du få hjelp ved et av innbyggertorgene. Enten i Asker sentrum, Slemmestad, Sætre eller Tofte – eller ved turistkontoret i Holmsbu. Det vil nemlig være turistverter som kan hjelpe deg ved innbyggertorgene i hele juli, og ved turistkontoret vil det være en turistvert helt fra barna får sommerferie og frem til skolen begynner igjen.

– Alle er velkomne til å ringe eller til å komme innom for å få personlig service, sier Hagby, som selv bor i det hun omtaler som en «sørlandsperle», nemlig Holmsbu.

Det gode liv

– Hvilke strender vil du anbefale?

– Asker har over 60 flotte strender, så det er nesten vanskelig å velge, svarer Hagby med et smil. Som spesifikke tips nevner hun likevel Skjæra og Smelingen (Apotekstranda) på Tofte, bystranda i Sætre, Høvikvollen, Sjøstrand og Hvalstrand. Hagby mener at alle tettstedene i Asker byr på det gode liv.

– Både Sætre, Tofte, Holmsbu og Vollen har en sommeridyll ved seg. Jeg vil også anbefale Asker museum på Hvalstad. Det nye Rortunet og Asker sentrum innbyr til shopping på en regnværsdag, for de som liker det, sier Hagby.

 

Tekst: Kjersti Salvesen


Lokale sommerferietips fra turistsjefen:

  • Semsvannet: Du kan gå eller løpe runden rundt vannet, og gjerne ta deg en dukkert underveis. NaKuHel har både kafé og flere aktiviteter å by på, og du kan beundre flotte Sem gjestegård. 
  • Vollen: Gå en tur langs kyststien i Vollen, med noen avstikkere. Få med deg Vollen sentrum, der trehusbebyggelsen bærer historie tilbake til 1862. I dag huser de hyggelige butikker og serveringssteder. Oslofjordmuseet og Selvikvillaen i Vollen anbefales også. Og du kan bade fra den nye brygga på Vollen Marina. 
  • Veien mellom Storsand og Sætre: Dette er en flott strekning, der du blant annet finner Grønsand gjestegård, eplegården, galleri og flott friområdet på Freyborg. På gjestegården er det aktivitetsmuligheter, som tennis, frisbeegolf og et fint utgangspunkt for turer i marka. 
  • Filtvet fyr: Ved Filtvet brygge kan du legge til båten. Kommer du med bil, kan du parkere ved fylkesveien og rusle den korte turen ned. Fyret er et kjent landemerke ved innseilingen til Oslo. Det er fortsatt i drift etter 180 år. I dag er fyret også kulturhus, drevet av lokale ildsjeler, med utstillinger og arrangementer. I kjelleren finner du et fyrmuseum.