– Den beste måten å bli kjent med fantastiske nye Asker

Åse Tynning (52) og Hildegunn Øye (60) er snart i mål med et krevende prosjekt: De går på tur langs hele Asker kommunes kystlinje.

To damer sitter ved siden av hverandre, på en stein. Smiler. Sjø og blå himmel i bakgrunnen.
TAR SEG TID: – Kunsten er å ta seg god tid når vi er ute på tur. Ser vi noe spennende, tar vi gjerne noen omveier også, sier Åse Tynning (til h.) og Hildegunn Øye. Foto: Tore Shetelig

Turvenninnene fra Gullhella bobler over av entusiasme i møte med Askermagasinets utsendte journalist. Vi treffes i strålende sommervær – i idylliske Båtstø i Røyken.

– Dette er den beste måten å bli kjent med fantastiske nye Asker på. Tidligere gikk vi hekk og hagelangs hjemme, men nå har vi utvidet horisonten kraftig, sier Åse Tynning.

Hildegunn er nabo med Åse på Gullhella. Tospannet er veldig samkjørte, etter diverse etapper med ryggsekk og niste langs Kyststien. Helt fra grensen til Lier kommune og langs Drammensfjorden ned til Verket.

Så gikk ferden videre til Holmsbu, og videre rundt den sørligste tuppen av Hurumhalvøya – til Tofte. Deretter til Filtvet, Sætre, Båtstø, Nærsnes, Slemmestad og inn på velkjente trakter i gamle Asker – helt fram til Nesøya og grensen til Bærum.

Hytte unødvendig

– Vi snakker veldig mye om hvor enormt flott det er langs hele denne kyststrekningen – i vår egen kommune. Man trenger slett ikke noen hytte når vi bor slik til som vi gjør. Hit til Båtstø tar det bare en halvtime å kjøre. Og da er vi i en helt annen verden! Hvor flott det er, må oppleves for å skjønne det, sier Åse Tynning.

Hun legger til at det ikke er noen grunn til å gå over bekken etter vann – for å få flotte sommeropplevelser – langs sjøen.

– Mange reiser i timevis med bil til Kragerø og videre nedover Sørlandskysten. Men det er unødvendig når indrefileten, naturmessig, ligger så å si rett foran øynene på oss, stråler Åse i kapp med junisola.

Følg i fotsporene

– Jeg kan absolutt anbefale folk å følge i våre fotspor. De som drømmer om hytte, kan spare mye penger på å droppe det. Ved å gå langs Asker-kysten får man trening attpå naturopplevelsene, sier Hildegunn Øye.

– Hvor lang tid har dere brukt på prosjektet, som dere kaller «Å runde Asker»?

– Vi begynte i 2019, og da koronaen kom skjøt opplegget vårt ytterligere fart. Vi sørget for å få gått en tur i uka. Det var aldeles herlig å komme seg ut, jevnlig og systematisk. Da var det godt å ha et så konkret mål å jobbe for å nå.

– Begge satt på hvert sitt hjemmekontor under pandemien, og det var jo ofte til å gå på veggen av. Derfor hjalp turene våre oss til å få ny inspirasjon og fornyet pågangsmot i hverdagen, forteller Åse Tynning.

Utsikt Hildegunn på tur.jpg
VAKKERT: Turvenninne oppfordrer flere til å se hele kommunen fra kystlinjen. FOTO: Åse Tynning

 

Puslespillet fullføres

Kvinnene mangler noen få etapper, før prosjektet er hundre prosent fullført.

– De bitene vi mangler i puslespillet, skal vi fullføre i løpet av sommeren. Vi mangler en 200 meter kort strekning, rett før Nesøya. Den gangen fristet det mer å handle på IKEA, enn å fullføre etappen, ler Hildegunn Øye.

Ellers mangler duoen også en strekning ved Dramstadbukta, i Hurum.

– Drivkraften vår har hele tiden vært å fullføre. Det er sjelebot og god helse i hver meter vi har gått. De gode luktene ute i naturen er et kapittel for seg: Lukten av syriner, blomster og tang og tare gir fred i sjela, sier de blide kvinnene.

 

Tekst: Tore Shetelig