– Det finnes ikke vanskelige barn, men barn som har det vanskelig

Å være fosterfamilie gir livet en dypere mening, ifølge Hege Stenmarck (45). Hun snakker om livet før og etter at de ble fosterfamilie. – Hjertet ditt blir større, sier fostermoren.

RAUS OG VARM: Fostermor Hege Stenmarck sier at det er viktig å klare å se seg selv utenfra. – Dersom du står i det og tåler alle følelser, vil du få uendelig mye igjen som menneske, sier hun. Foto: Torbjørn Tandberg

– Den kjærligheten hun viser meg, når hun løper mot meg når jeg kommer hjem ... Det du får igjen for å være fosterforelder, kan nesten ikke beskrives, sier Hege Stenmarck, som sammen med mannen sin, er fosterforelder for Asker barneverntjeneste. Paret har også en adoptivdatter.

– Vår verden har blitt større. Alt vi har lært på kurs, i regi av barneverntjenesten, om følelser og hvordan hjernen fungerer, har gjort at vi står sterkere i oppdragelsen. Vi har lært at det ikke finnes vanskelige barn, men barn som har det vanskelig, sier fostermoren.

Følelsesmessig forskjell

Stenmarck og mannen kunne ikke få barn selv, og valgte fosterbarn fremfor å stille seg i adopsjonskø på nytt da de ønsket seg et barn til. Men det er et følelsesmessig aspekt du må tenke nøye gjennom, ifølge Stenmarck

– Det er en viktig forskjell på å adoptere og være fosterforelder. Som fosterfamilie må man klare å stå i det at barnet i utgangspunktet skal tilbake til familien sin, sier hun.  

Krangler og kjærlighet

– Barna våre krangler og er kjærlige mot hverandre som søstre, selv om fosterdatteren vår også har andre søsken hun har kontakt med, sier Stenmarck.

Det viktigste du gjør er å tenke langt frem, reparere og jobbe med at barnet skal bli en trygg voksen, ifølge Stenmarck.

– Det skal mye til for at disse barna får trygghet og tillit. Når jeg ser på gamle bilder, minnes jeg hvor anspent hun var, mens hun i dag er så levende. Det er fantastisk, at det vi gjør, kan være med på å redde et menneske, sier fostermoren.  

fosterfamilier 2.jpg

MØTEPLASS FOR FOSTERFORELDRE: Benedicte Søvik Ask (t.v.), Bente Pallin (t.h.) og resten av omsorgsavdelingen i Asker barneverntjeneste er i ferd med å etablere et nytt omsorgssenter i gamle Røyken rådhus. Målet er å tilby gode samværlokaler, der foreldre og barn som er i fosterhjem kan møtes. Stedet skal også være en møteplass for fosterforeldre og tilby kurs og oppfølging. Her er Hege Stenmarck på besøk. FOTO: Torbjørn Tandberg

Vil ta ansvar for egne barn

Bente Pallin, som er leder for omsorgsavdelingen i Asker barneverntjeneste, sier at de er opptatt av å plassere barn som trenger det innenfor kommunen. Hun får støtte av Carl-Magnus Hammarström, virksomhetsleder i Asker barneverntjeneste.

– Nærhetsverdien er viktig. Asker kommune ønsker å ta ansvar for egne barn ved å la dem beholde vennene og slippe skolebytte, sier han.

Fra 1. januar i år har Asker kommune et helhetlig ansvar for rekruttering, veiledning og oppfølging av fosterhjem i forbindelse med en ny barnevernsreform. Fosterhjemskonsulent Benedicte Søvik Ask sier at Asker kommune har behov for familier som kan være både foster- og beredskapshjem. Kommunen trenger rundt ti nye fosterhjem per år. Barneverntjenesten ønsker også å ha tre beredskapshjem til enhver tid for å unngå å plassere barn og unge på en akuttinstitusjon. De mener det er en ekstra belastning å bo på institusjon kontra i en trygg familie for barn som allerede har opplevd mye vondt. Foreldre i et beredskapshjem blir ansatt og lønnet av kommunen og må på kort varsel kunne ta i mot barn.

Det er modig å være nær

– Vi ønsker trygge og gode mennesker, som er rause, modige og nære, sier Hammarström.

Vil du vite mer? Da må du ikke nøle med å kontakte fosterhjemskonsulent Søvik Ask på telefon 477 14 789.

Tekst: Kjersti Salvesen