Asker kommune i regnbuens farger

På scenen står dronning Nabi Yeon Geisha, med rosa hår og blomstret tyllkjole. Foran henne sitter barn med tindrende øyne og lytter til fortellingen om «Stjerneilden» – et eventyr om monstre, magi og en modig liten gutt ved navn Tio. 

utsiden av Kulturhuset i Asker, noen av vinduene har bannere i hver sin farge. Rødt, oransje, gult, grønt, blått og fiolett.
ASKER KULTURHUS markerer Skeivt kulturår. Foto: Anne Cecilie Hagen

Dragartisten Nabi Yeon Geisha har inntatt tronen på Askers bibliotek, med et eventyr med skeiv tvist. Målgruppen er barn i aldersgruppen 4 til 6 år. Etter eventyrstunden har barna tusen spørsmål om den fine kjolen og om hvordan det går med Tio. De løper fram for å bli tatt bilder av sammen med dronningen. 

Remi Johansen Hovda, også kjent som Nabi Yeon Geisha, er dramapedagog og dragartist. Gjennom forestillingen sin ønsker han å utfordre kjønnsrollemønstre. Målet er at eventyrstunden kan være med å skape rom for å snakke om det å være litt annerledes – både for barn og foreldre.    

Mangfold av skeive kulturarrangementer  

Forestillingen er en del av Skeivt kulturår (se faktaboks) som markeres på Asker bibliotek og i resten av kultur-Asker i hele 2022, både i kommunal og privat regi. Gjennom et mangfold av kulturarrangementer inviteres alle Askers innbyggere – både som tilskuere og arrangører – med i feiringen av denne viktige milepælen i norsk historie. 

I Asker kommune har biblioteket laget et omfattende program på de fem filialene sine, med blant annet dragshows, bokutstillinger, høytopplesninger og forfattersamtaler. 

– Del med oss 

Biblioteksjef Siri Tidemann Naalsund mener biblioteket er en viktig arena for å synliggjøre den skeive historien.  

– Vi ønsker å trekke linjene fra det vi ser at skjer i andre deler av verden inn i biblioteket og vår egen hverdag. Hvor går grensen mellom en ytring og krenkelse? Hvordan er det å stå frem i et miljø der det å være skeiv ikke er godtatt? Og hvorfor er det så utfordrende å finne skeiv litteratur for barn av norske forfattere? spør biblioteksjefen retorisk. 

Naalsund oppfordrer innbyggere til å ta kontakt med bibliotekene dersom de kjenner til skeiv lokalhistorie, transhistorie, oppveksthistorier og biografier. 

– Del gjerne historier, kunnskap og bøker med oss, sier hun.    

Ordfører glad for feiringen 

Ordfører Lene Conradi mener det er mange grunner til at det er viktig for Asker kommune å delta i den nasjonale feiringen av Skeivt kulturår. 

– Skeivt kulturår er en unik mulighet til å fremme mangfold, likeverd og respekt. Ikke minst synes jeg det er viktig å vise storsamfunnets støtte til de menneskene som opplever fordommer og diskriminering. Det er, dessverre, fortsatt behov for mer kunnskap og toleranse i samfunnet vårt.  

– Med 50-årsjubileet for avkriminaliseringen av homofili som bakteppe, er skeivt kulturår også med på å fortelle viktig norgeshistorie. I år markerer vi blant annet med å flagge med regnbueflaggene våre foran rådhuset den 21. april i år, i tillegg til som vanlig under Pride i juni. 

Tekst: Vibeke Hermanrud


Dette er Skeivt kulturår: 

  • Skeivt kulturår 2022 skal markere og feire at det i år er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge.  
  • 21. april 1972 ble §213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven. 
  • For å markere dette har Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv gått sammen om initiativet til en nasjonal feiring for å formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie. 
  • Aktører over hele landet inviteres med til å løfte frem og synliggjøre skeiv historie, og feire denne viktige milepælen. 
  • Eksempler fra programmet i Asker: Skeivhet til sjøs på Oslofjordmuseet, skeiv utstilling på Trafo kunsthall, skeiv quiz, teaterforestilling og skeive filmer på kulturhusene og SWAG møteplass for skeiv ungdom i Asker.