Fargerik kunst på Heggedal skole

Wow! Elevene på Heggedal barneskole ser nysgjerrig opp på de nye, store fargerike maleriene i allrommet på skolen. Så ser de imponert bort på samtidskunstneren Fadlabi og sier «Åååå! Du er sykt flink!»

En mann i dress og lakksko står foran en vegg fylt av fargerike malerier i sterke farger. Han smiler.
HISTORIEFORTELLER: Fadlabi står foran de to maleriene som er kjøpt inn av Asker kommune. Gjennom monumentale malerier undersøker han hvordan vi uttrykker sorg gjennom ulike ideer om farge og skjønnhet. Foto: Vibeke Hermanrud

Rett etter høstferien fikk elevene ved Heggedal skole to mektige malerier av den anerkjente kunstneren Fadlabi, som en permanent utsmykning på skolen sin. Etter at kunstverkene var montert, holdt Fadlabi et foredrag om sitt kunstnerskap i auditoriet for 150 elever. De fulgte interessert med, hadde tusen spørsmål og gav kunstneren high five da de gikk.

Han forklarte at de to mektige maleriene var en del av utstillingen Plastic Flowers, som ble vist på Trafo kunsthall før sommeren. Til denne utstillingen tok Fadlabi utgangspunkt i et barndomsminne fra en gravferd i Sudan, og fra en periode da han jobbet på Alfaset gravlund i Oslo. Gjennom monumentale malerier undersøker han hvordan vi uttrykker sorg gjennom ulike ideer om farge og skjønnhet.

Tre barn og en mann står samlet foran en vegg med fargerike malerier over seg. Alle fire ser mot kamera og smiler.
- Vi liker fargene, detaljene og blir rett og slett glade av å se på maleriene! Sier fra venstre Tyra Nerbråten, Noah Irfan og Alex Stuksrud. Fadlabi står bak dem. Foto: Vibeke Hermanrud  

 

Fadlabi er en historieforteller av rang, og han har et sterkt engasjement og stort hjerte for menneskene rundt seg, og utviklingen i verden. Kunstnerisk jobber Fadlabi bredt – med alt fra maleri, tekst, performance og installasjoner. På Tøyen i Oslo pryder et enormt veggmaleri av en astronaut kalt The Sky’s The Limit en 7. etasjers gavlvegg like ved en lekeplass. I 2020 lagde Fadlabi det gigantiske gulvmaleriet The Onset of Vertigo til Kunstnernes hus i anledning institusjonens 90-årsjubileum. Dette verket ble kjøpt inn av nasjonalmuseets samling.  Med sin særegne stil og ekspressive koloritt setter han spørsmålstegn ved vestlige normer for kunst, og det vedvarende skillet mellom det såkalt "vestlige" og "ikke-vestlige". 


Asker kommunes kunstsamling 

Asker kommune har kjøpt inn Fadlabis kunstverk til kommunens kunstsamling. Asker kommune har en kunstsamling på over 1000 verk. De fleste kunstverkene er å finne på rådhuset, skoler og i andre kommunale bygg og uterom.  

 

Tekst: Vibeke Hermanrud