Handel med mening

En gang i tiden var det å «kjøpe brukt» noe man måtte hvis lommeboken ikke strakk til. Nå er det noe man gjør fordi det er praktisk, trendy og smart. Særlig etter at ombrukssenteret Omigjen åpnet.

Desiree Hagman står foran et rødt, stort skilt med Slemmestad Handelspark. Hun smiler.
VELKOMMEN: Desiree Hagman er senterleder for ombrukssenteret Omigjen. Nå ønsker hun velkommen til god julehandel med ekstra omtanke for både mottaker og miljøet. Foto: Elin Eike Worren

Asker kommune har ambisiøse mål om å redusere avfall og øke ombruk. Derfor har ombrukssenteret Omigjen nettopp åpnet i Slemmestad Handelspark.
– Det er ikke uvanlig å ha butikker i forbindelse med gjenvinningsstasjoner, men vi har flyttet ombrukshandelen nærmere der folk vanligvis handler, forklarer Desiree Hagman, senterleder på Omigjen. Ved å skape et helt senter med faste aktører og et eget pop-up område, ønsker man å gjøre bærekraftig handel enklere og mer profesjonell.
– Og ikke minst inspirerende, legger Hagman til, og ramser opp planer om blant annet workshops, sykurs, oppussingskurs og foredrag.

Hagmans bakgrunn er fra retail og tekstil, en bransje som tidligere fokuserte på å kjøpe nytt, og helst mye av det.
– De siste årene har jeg sett en endring i både holdning og handling hos forbrukerne. Vi er mer opptatt av å ta vare på ting lenger, og ser hvor meningsløst det er å kaste helt brukbare ting. Vi tenker at Omigjen vil tiltrekke seg alle typer kunder, men kanskje spesielt småbarnsfamilier og den yngre garde som er opptatt av ombruk, redesign og god kvalitet til en rimelig penge, forteller Hagman, som forsikrer at alle varer i butikkene vil være vasket, reparert og preparert før de kommer ut i hyllene. Det blir også mulig for innbyggerne å levere varer på eget mottak.


Ombrukssenteret Omigjen 

Disse aktørene er allerede på plass:

  • Barneskatter (klær, leker og utstyr til barn + sport og fritid) 
  • Sisters in Business (butikk, produksjon og systue) 
  • Miljøsofa (møbler) 
  • Verde kafé (fokus på matsvinn) 

Les mer om de ulike butikkene

Tekst: Aina Skoland