Hurra for røykvarsleren!

Hvert år redder røykvarsleren mange liv. Vet du om du har nok røykvarslere der du bor? Er de plassert slik at du kan høre dem om natten?

En mann i blå uniform merket med Asker og Bærum Brann og Redning står i profil, og holder en røykvarsler i hendene. Han ser innover i bildet, mot en eldre dame som holder seg fast i en rullator. De ser på hverandre, og han snakker til henne.
HUSK Å TEST: 1.desember er Røykvarslerens dag. Bruk den som en påminnelse for å teste røkvarslerne dine og bytte batterier. Foto: Elin Eike Worren

1.desember er røykvarslerens dag. Den markeres i hele Norge ved å informere om viktigheten av fungerende røykvarslere. En røykvarsler som ikke fungerer som den skal, redder ikke liv. Du må teste og bytte batteri for å vite at den faktisk virker!  

Husk rett plassering og seriekobling    

Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten. Sørg for at røykvarslerne vekker alle som sover. Alarmen skal kunne høres tydelig fra alle oppholdsrom. Installer i tillegg røykvarsler i nærheten av vaskemaskin, oppvaskmaskin og i rom med komfyr.   

Du bør minst ha én røykvarsler per 60 kvadratmeter. Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer, bør du i tillegg koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved røykutvikling. Du kan koble røykvarslerne sammen enten trådløst eller med kabel.  

Velg optiske varslere   

Det finnes i hovedsak to typer røykvarslere; optiske og ioniske. Disse oppdager branner på forskjellige måter. Boligbranner starter ofte som ulmebranner. Optiske røykvarslere varsler slike branner raskest. Med en optisk røykvarsler er sjansen større for at du blir varslet tidlig ved ulmebrann. Velg derfor optiske varslere.   

Les mer om brannsikkerhet i hjemmet

 

Tekst: Eira Kamhaug