«Kjærligheten kommer»

Klasse 6B ved Midtbygda skole utkonkurrerte mer enn 2400 barn da de vant Veslefrikk, en nasjonal konkurranse for barneskoleelever som komponerer musikk i undervisningen.

En gruppe barn sitter og står oppstilt til å bli tatt bilde av. En holder opp en diplom, og en annen holder en blomsterbukett. Midt i gruppa sitter programlederen fra NRK. I forgrunnen av bildet ses en mobiltelefon som tar bilde av klassen.
FØRSTEPLASS: Kunnskapsminister Tonje Brenna delte ut prisen til klasse 6B og musikklærer Anne-Gina Nilsen ved Midtbygda skole. Margrethe Røed ledet TV-sendingen. Foto: Tonje Bjørnhaug, Skapia

Juryen består av profesjonelle komponister, og komposisjonen til vinnerklassen ble tilpasset til Kringskastingsorkesteret (KORK).

Oslo rådhus’ klokketårn

Midtbygdaelevene fikk selv spille inn «Kjærligheten kommer» sammen med KORK. Deler av komposisjonen ble spilt hver dag klokken 11 i klokketårnet til Oslo rådhus i sommer. Lærer Anne-Gina Nilsen forteller at musikkstykket ble til gjennom målrettet arbeid i ni uker.

– Alle de 23 elevene i 6B var med, noe vi fikk gode tilbakemeldinger på. Musikken er barnas eget verk. Jeg som lærer har bare loset dem gjennom prosessen, sier Nilsen.

Forventet ikke å vinne

– Skjønte du selv at barna hadde skapt et mesterverk da dere sendte inn komposisjonen?

– Vi hadde jobbet med lydkomposisjon, kreativitet og improvisasjon, og som lærer synes jeg de hadde et flott stykke. Elevene selv var veldig stolte av det de fikk til, men vi hadde jo ikke forventet å vinne. Konkurransen er nasjonal, og det var 2459 barn med, svarer Nilsen.

Hun legger til at det var første gang elevene hadde jobbet på denne måten. Som musikklærer synes Nilsen det ble flott, men sier at hun ikke ante hva juryen var ute etter.

Stolt gjeng

Elevene i 6B sier at de er veldig stolte over det de har fått til, selv om de faktisk ikke er så fornøyde med den ene rytmedelen. Dette var første gang – og barna syntes det var morsomt å komponere musikk og spille ulike instrumenter. Elevene vil gjerne fortsette. Å gjøre opptaket og fremføre det sammen med KORK, syntes sjetteklassingene var gøy, flaut og spennende på samme tid.

Se hele sendingen fra «Skapia 2022» på NRKs nettside.

 

Tekst: Kjersti Salvesen