Tangenter, tegning og trykk

Jazzdans, piano, kunst, animasjon, bandøvelser, messing- og treblåsinstrumenter og slagverk. Kulturskolen har et bredt undervisningstilbud på Tofte.

Ei jente står foran et staffeli. Hun er vendt mot kamera, og har pensel og maleskrin i hendene. På staffeliet står et nærbilde av et løvehode.
FLOTT KUNST: Leah Røed Jensen synes det beste med kulturskolen er at de lærer så mye forskjellig. Foto: Torbjørn Tandberg

– Nei, jeg liker ikke maling best. Jeg liker at vi kan prøve litt maling, litt på ipad og litt med sånn nål. Det som er bra med å gå her, er at man lærer forskjellige ting og blir bedre til alt, forteller Leah Røed Jensen. Hun har gått på billedkunst på kulturskolen i tre år, og legger nå siste hånd på en akrylmalt løve med stor manke. Jenny Mørch ferdigstilte sitt landskap forrige gang, og har gått over på et fargesprakende ekstramaleri. Både løven og Jennys skogslandskap med fullmåne er malt med utgangspunkt i et fotografi, og oppgaven har vært å male så likt bildet som mulig. Det har de to unge kunstnerne klart med glans.

Én kulturskole

– Vi har også jobbet med såkalt koldnålstrykk, der elevene lager en tegning som så blir risset inn med nål på en plexiplate før vi bruker platen til å trykke med. Disse elevene går på billedkunst, men på Tofte tilbyr vi også animasjon som fag, forteller Hege Bø. Hun er lærer i både bildekunst og animasjon, og underviser i kulturskolens lokaler rett ved Tofte skole, nærmere bestemt S3 Ungdommens kulturhus, som også huser Tofte ungdomsklubb.

1.januar 2020 ble Hurum, Røyken og Asker kulturskoler, samt Asker dans og ballettskole, slått sammen til én kulturskole. Kulturskolen har om lag 100 ansatte og 2200 elever, og det undervises på ikke mindre enn 25 steder. Et av disse undervisningsstedene er Tofte.

Variert dansetilbud

Tidligere rektor i Hurum kulturskole, Ingeborg Ane Støen Lund, viser blant annet fram bandlokaler med seriøst bra sjøutsikt og en romslig, lys gymsal der danseundervisningen foregår. Danseundervisningen på Tofte inkluderer barnedans med fokus på jazzdans. For de eldre alderstrinnene tilbyr kulturskolen jazzdans med innslag av urbane stiler og samtidsdans.
– Vi har plass til flere på danseklassene våre på Tofte, så her er det bare å melde sin interesse. Vi sørger for at undervisningen i de fleste fag korresponderer så godt det lar seg gjøre med busstilbudet fra Folkestad, slik at elever derfra også kan komme lett til kulturskolen.

 

Kulturskolen 2.jpg
ELEV BLIR LÆRER: Anna Maria Volent (t.v) er tidligere elev av Kristina Lang (t.h), og skal nå overta stafettpinnen som pianolærer i Tofte. FOTO: Torbjørn Tandberg

 

Piano på Tofte

Kulturskolen kan også tilby undervisning i piano, messing- og treblåsinstrumenter og slagverk på Tofte. Pianoundervisningen er det gjennom mange år Kristina Lang som har stått for. Vi treffer henne rett før hun skal gjennomføre sin siste elevkonsert, som holdes på Malerhjemmet i Sætre. Her er det hektisk aktivitet fram og tilbake med kulturskoleelever som skal holde nervene i sjakk før sin opptreden. Kristina er stødig og tydelig og gir gode beskjeder og oppmuntringer til de som trenger det. Heldigvis er pianoelevene på Tofte og Sætre sikret gode lærerkrefter videre også: Anna Maria Volent er ansatt som Kristinas etterfølger, og er til og med hennes tidligere elev. Anna Maria har blant annet studert på institutt for musikk på NTNU i Trondheim og på musikkonservatoriet i Tromsø, men har nå bosatt seg på Klokkarstua.
– Jeg er sikker på at pianoelevene vil være i de beste hender når Anna Maria overtar, sier Kristina, som ser fram til en noe roligere pensjonisttilværelse.

 

Tekst: Astrid Urdal