Tar miljøansvar: – Skikkelig moro å kjøre

Han er Vollengutt i femte generasjon. Nå tar Jørgen Gudem ansvaret for nærmiljøet – ved å være dronefører i særklasse.

En mann står i vannkanten og smiler. I hendene holder han en stor rød drone. Grå himmel og sjø i bakgrunnen.
KOSTBART UTSTYR: Jørgen Gudem viser fram dronen og alt utstyret som hører til. Foto: Tore Shetelig

Med en undervannsdrone til en pris av 200.000 kroner, stiller Jørgen frivillig opp – for å rense sjøbunnen for alskens søppel og forurensende elementer. Han er en viktig brikke i kampen for å holde Oslofjorden ren.

– Dronen har en gripeklo som klarer å ta tak i gjenstander som veier fire-fem kilo. Større gjenstander drar jeg opp med dreggen, forteller mannen som til daglig er en båtbransjemann.

Asker kommune eier undervannsdronen. Jørgen ble rekruttert av nærmiljøsentralen i Vollen, fordi de visste at han er en stødig kar.

Ligger i genene

Dessuten er han havnesjef i Vollen Båtforening, så ingen tvil om at de maritime ferdighetene er på plass. Hans bestefar, Aimar Heineberg, tidligere rektor på Gisle skole, var med på å grunnlegge båtforeningen i 1948. Så her har ikke eplet falt langt fra stammen.

Jørgen drar ofte ut med sin egen farkost, en 23 fots aluminiumsbåt med en 250 hesters Mercury bakpå – når han jakter på forsøpling på sjøbunnen. Men dronen kan også opereres fra strandkanten.

Holder styr på lang ledning

– Er det krevende å operere dronen?

– Nei, jeg har vært på kurs og fått god opplæring, Men det er en fordel at vi er to, fordi vi har en hundre meter lang ledning å holde styr på. Hvis den vikler seg inn i propellene, er jeg skikkelig ute å kjøre.

– Hva finner du på bunnen?

– Alt fra bilbatterier til sparkesykler. Det er utrolig hva folk «presterer» å kaste fra seg. Tenk hvor mye tungmetaller det er i et bilbatteri, sukker droneføreren.

 

Tekst: Tore Shetelig