Velkommen til nye Risenga idrettspark

Det har gått fire år siden grabben satte tennene i gamle Risenga ungdomsskole. Nå er både ny skole og flere andre splitter nye anlegg på plass, og Risenga idrettspark er igjen et aktivitetssentrum i kommunen.

En mann står på en tribune, og lener seg mot et rekkverk. Han ser i kamera og smiler. I bakgrunnen ses en innendørs ishockeybane, og mange rader med tomme seter på tribunen.
VELKOMMEN: Avdelingsleder for idrettshaller og anlegg i Asker kommune, Lars Amund Arntzen Toftegaard, er godt fornøyd med at anleggene på Risenga nå er klare og åpne for publikum. Her inne i Varner Arena. Foto: Torbjørn Tandberg

For det er ikke til å komme unna; siden høsten 2018 og frem til nå har det tidvis vært lett kaotisk når man har skullet til svømmehallen eller levere barn på trening i de ulike idrettsanleggene på Risenga. Nå er anleggsmaskinene i ferd med å trekke seg bort fra husveggene, og nye Risenga idrettspark ble offisielt åpnet i september.  
– Målet om å hele veien ha tilnærmet normalt aktivitetsnivå på skoler og anlegg under byggeperioden har betydd nøye planlegging og logistikk underveis, sier Lars Amund Arntzen Toftegaard, avdelingsleder for idrettshaller og anlegg i Asker kommune.  

Etterlengtede anlegg 

For det er ikke småtterier som har skjedd i området. Helt nye Risenga ungdomsskole, en utvidelse av Bleiker videregående skole, ishallen Varner Arena og utvidelsen av Leikvollhallen fra to til tre baner med Leikvoll C, har alle vært store og omfattende prosjekter. Fortsatt bygges det på sykkelvelodromen, som riktignok ikke er en del av Risenga idrettspark, men som ligger like i nærheten.  
– Ferdigstillelsen av disse prosjektene har vært etterlengtet. Blant annet har vi i flerbrukshallen Leikvoll C fått sårt savnede tribuner med plass til bortimot 1500 tilskuere. Også Varner Arena har vakt oppmerksomhet, påpeker Toftegaard.  
– Vi har allerede fått forespørsler om å leie ut hallen til landslagskamper i både håndball og basketball, og i desember blir det U20 VM i ishockey her. 

Fra tribunen ser man ned på en innendørs idrettshall med parkettgulv og håndballmål. Langs begge langsidene i hallen er det flere rader med svarte seter for publikum.
NY HALL: Leikvollhallen er utvidet med ny bane, Leikvoll C, som også har tribuneplass til nærmere 1500 tilskuere. FOTO: Torbjørn Tandberg 

 

Viktig iskapasitet 

Blant disse skinnende nye bygningene finner vi også et par som har stått en stund og som fortsatt gjør trofast tjeneste.  
– Svømmehallen på Risenga er bare drøyt 15 år gammel, og har dessuten fått avlastning gjennom nye, fine basseng både på Holmen og i Røyken, forklarer Toftegaard. Askerhallen står kanskje i skyggen av nye Varner Arena, men er fortsatt en travel hall.  
– Isen her er veldig aktivt i bruk, for eksempel til isdans og kortbaneløp. Når det gjelder ishockey har utvidelsen vært viktig for breddeidretten. Tidligere måtte flere av Askerlagene reise langt for å trene fordi det ikke var kapasitet. Nå jobbes det for å finne den best mulige bruken av kontorer og lounge-området etter hvert som Frisk Asker Elite flytter hele driften over til den nye hallen. 

Et sted å være 

Når vi sier at Risenga idrettspark er ferdig, gjelder det selve byggene.  

– På uteområdene vil det fortsatt være mulighet til å bruke kunstisbanen og spille fotball og cricket. Tufteparken er også aktivt i bruk, og hvert enkelt bygg har klargjort sine uteområder med det som er av lekeapparater, sitteplasser og så videre. Men selve Mellomrom-prosjektet, som dekker uteområdene mellom anleggene, vil fortsatt pågå et drøyt års tid. Her jobber vi med å skape hyggelige grøntområder, sitteplasser og trygge sykkelveier. Målet er at Risenga skal bli et sted der man ikke bare henter og leverer barn på trening, men et sted der man kan komme for å være, understreker Toftegaard. 

Parkering 

Under byggeperioden har parkeringssituasjonen knapt vært ideell. Hvordan er det nå?  
– Det er parkeringsanlegg under Varner Arena med to timer fri parkering. Kapasiteten blir noe redusert i forhold til tidligere, men dette blir kompensert med gode sykkelveier og sykkelparkering, gode soner til å hente og levere, samt god offentlig transport. Og god planlegging for å unngå flere store arrangementer på en gang, avslutter Toftegaard. 


Risenga idrettspark  

Utvidelsen av Risenga idrettspark har pågått over flere år, og innebærer bygging av ny Risenga ungdomsskole, ny ishall, utvidelse av Bleiker videregående skole og ny idrettshall.  

  • Varner Arena: Åpnet februar 2022. Tribunekapasitet på 3.805. Parkeringskjeller under hallen. 
  • Bleiker vgs: Rehabilitering av eksisterende bygg, i tillegg til et nytt og moderne tilbygg. Dobling av antall elevplasser, med 450 nye. Åpnet høsten 2022. 
  • Leikvollhallen: Utvidet med en ny flerbrukshall, Leikvoll C, med plass til nærmere 1.500 tilskuere. Åpnet høsten 2022. 
  • Risenga ungdomsskole: Nytt skoleanlegg, bygget på samme tomt som den gamle ungdomsskolen. Åpnet høsten 2020. 

 

Tekst: Aina Skoland