– Blir i godt humør av å være her

For små og store har mandagene på Hurum bo- og omsorgssenter blitt et høydepunkt det siste året. Da møtes de nemlig til felles malestund med Hurum Kunstlag.

Flere eldre og små barn sitter samlet rundt et langt bord. Alle har blå malefrakker på seg. På bordet er en hvit papirduk. Både små og store har pensler i hånda og maler på duken.
STOR KONSENTRASJON: Det er fokus og stille rundt bordet når det jobbes med dagens prosjekt. Foto: Simen Sjølund

Endelig er det mandag på Hurum bo- og omsorgssenter. I gangen henger parkdresser og refleksvester side om side med parkerte rullatorer. Inne i aktivitetsrommet er malefrakker og pensler funnet frem, og rundt langbordet sitter åtte beboere og ni barnehagebarn blandet.

– Kjære kunstnere, i dag skal vi male blomster, smiler kunstner Dick Morten Haande.

Det er merkelig stille i rommet. Både små og store hender fører penselen konsentrert over papiret. Gult, grønt, blått og rosa fyller de store flatene.

– Jeg tror du har laget en hundekjeks, sier en spontant.

­– Jeg er veldig glad i rosa, kommer det ivrig fra en annen.

Top små jenter med malefrakk ser skrått mot kamera, rynker på nesen og smiler. De har malingsflekker både på frakkene, hendene og i fjeset.

MORSOMT: Olivia (4) og Maja (3) fra Gulspurven barnehage, synes det er gøy med malestund. De har fått god kontakt med beboerne på omsorgssenteret, og tøyser litt med dem underveis. Foto: Simen Sjølund

 

Får god kontakt

Gruppen er i gang med elementer til det som skal bli det tredje kunstverket i omsorgssenterets galleri, etter at tilbudet startet opp i fjor sommer.

– Jeg hadde ideen helt tilbake i 2017, men av ulike årsaker fikk vi ikke startet opp noe da. Med én gang dette nye bo- og omsorgssenteret åpnet, tenkte jeg at nå skal vi få det til, forteller Marianne Bakkerud, leder av Hurum Kunstlag.

Hun fikk spontant «ja» da hun kontaktet aktivitetsleder på senteret, Kari Anne Vang, før hun søkte lokalsamfunnsutvalget om midler til maleutstyr – og snart var de i gang. Barnehagen Gulspurven meldte seg raskt til å delta, og litt senere kom også Kana til.

– Ønsket mitt er at barna skal bli kjent med de eldste i samfunnet vårt. Mange tenker kanskje at det er kjedelig for et barn å komme på besøk på et sykehjem. Vi opplever det stikk motsatte, sier Bakkerud. Hun nevner samtidig at tilbudet også er åpent for hjemmeværende pensjonister, andre barn som har lyst til å være med, eller ungdommer som ønsker kunstfaglig praksisplass.

– Jeg ser at det skjer mye i disse møtene. Barna og de eldre snakker sammen, får god kontakt og hjelper hverandre. Det gjør noe med alle oss som er her, sier hun.

En dame og en mann i blå malefrakk står på kortsiden av et langbord. De smiler og ser mot kamera. Langs bordet sitter både barn og eldre, men disse er ikke i fokus på bildet.

FRIVILLIGE: Vi får så mye igjen for å være med på dette prosjektet, sier kunstner Dick Morten Haande. Her sammen med initiativtaker Marianne Bakkerud og alle deltagerne på malestunden. Foto: Simen Sjølund

 

Unike bilder

Til hvert bildeprosjekt har hun med seg en ny kunstner til å sette sitt preg på arbeidet. I løpet av seks mandagsøkter lager store og små elementer som blir til deler av ett stort bilde. De ferdige kunstverkene er i overkant av 2x1 meter, og henges i en lang gang i kjelleretasjen på bo- og omsorgssenteret.

– Denne gangen er personalinngang, her kommer ambulansepersonell med syketransport, og her følger pårørende sine nærmeste ut for siste gang. Vi ønsker å lyse opp denne gangen med noe fint, sier Bakkerud.

Tema for dette tredje bildeprosjektet er våren. Tidligere har deltagerne malt både fugler og sommerfugler, før de i dag har fokus på blomster.

– Det er så utrolig hyggelig med barn her. Man må jo bare flire litt! Det er veldig kjekt å være med, smiler Mary.

De små ser ut til å kose seg like mye. En av guttene har gledet seg i flere dager til å komme nettopp hit for å male.

– Det er utrolig fint å se båndene som skapes mellom barna og beboerne her. Flere av barna har ikke andre eldre tett på i livet sitt. Da har det blitt et høydepunkt i uka å få komme hit, sier Therese Gulbrandsen, avdelingsleder i Gulspurven barnehage.

– I tillegg er det veldig spennende å oppleve kunstnere som ser muligheter med denne gruppa. Barna opplever stor mestring når de ser hvordan deres bidrag blir en del av et flott kunstverk.

Det populære tilbudet har i det siste utvidet med en gruppe på Spikkestad omsorgsboliger, en på Spikkestad dagsenter, samt en helt nystartet gruppe på Bråset bo- og omsorgssenter.

– Jeg var ikke klar over hvor stort dette kunne bli, sier Marianne Bakkerud, som sammen med de andre kunstnerne driver prosjektet på frivillig basis.

– Noe av det viktigste jeg tar med meg herfra er at det er de gode øyeblikkene som teller. Jeg blir alltid i godt humør av å være her!

 


Malestund for liten og stor

  • Initiativ fra Hurum Kunstlag, drevet av frivillige kunstnere.
  • Barnehagebarn, beboere på bo- og omsorgssenter og kunstnere møtes til felles malestund.
  • Gruppen lager fire bilder i løpet av ett år, med ulik kunstner på hvert prosjekt.
  • Startet på Hurum bo- og omsorgssenter, men tilbudet er senere også utvidet til Spikkestad omsorgsboliger, Spikkestad dagsenter og Bråset bo- og omsorgssenter.

 

Tekst: Marit Asheim