– Givende å få bety noe for andre

Hver tirsdag er opptatt i Sidsel sin kalender. Hun skal være «læsakjerring» på Holmentunet bo- og omsorgssenter. En time som betyr like mye for henne, som for dem hun møter.

En eldre dame står med en bok i den ene hånda, den andre hånda holder hun opp i lufta i en bevegelse. Hun ser mot kamera og smiler.
– En tekst gir ofte en fin innfallsvinkel til mye i livet, sier Sidsel Platou Aarseth. Hun gleder seg til hver tirsdag som «læsakjerring». Foto: Eirik Munthe-Kaas

«God morgen, Holmentunet», synger Sidsel Platou Aarseth idet hun kommer opp trappa til stua i andreetasje. En spent gruppe har ventet lenge. Endelig er det tirsdag og lesestund igjen.

Sangen fortsetter med fornavn på hver enkelt i sirkelen. Sidsel går rundt, ser alle og smiler. Med seg har hun en trillekoffert med bøker og notater.

– Vi gleder oss alltid til at hun skal komme. Sidsel er så flink, og forteller så godt. Et høydepunkt i uken, smiler en av beboerne.

Populært tilbud

«Vi møtes med ord, og med ord blir vi venner». Sidsel begynner lesestunden med et dikt, snakker om høsten og sopptid, før hun finner frem dagens stubb fra Prøysen. Som hedmarking er det obligatorisk på programmet.

– Jeg prøver å variere litt gjennom timen jeg er her. Å skulle lese hele tiden fra én og samme bok nytter ikke. Det er viktig for meg å involvere gruppa underveis. Derfor stopper jeg opp innimellom og stiller spørsmål. Jeg sier aldri «husker du», men heller «hva tenker dere på når jeg sier…», forklarer hun.

Dagens utgåtte ord det reflekteres over er taburett. Et ord som vekker minner og er godt kjent i sirkelen, men som det raskt viser seg at flere av de yngre ansatte på huset aldri har hørt før.

– Da jeg begynte som leseombud, var det tanken at jeg skulle lese én-til-én. Ganske raskt ble det flere beboere som ønsket lesetilbud, og vi fant ut at vi heller skulle ha en felles økt. I starten var det åtte som var med, nå er det nærmere 20 som deltar, smiler hun.

– Det gir meg utrolig mye å være her!

En halvsirkel med eldre mennesker sitter vendt mot en dame som står i midten. Hun holder i en bok og snakker.
Allerede lenge før Sidsel kommer er det fullt i stua. Flere av deltagerne omtaler lesestunden som et av ukens høydepunkter. FOTO: Eirik Munthe-Kaas

Viktige leseombud

Sidsel er et av 17 frivillige leseombud i Asker. De fleste er knyttet til en institusjon for eldre, men det finnes også leseombud blant annet på Blakstad sykehus.

– Felles for dem alle er at de leser for folk som av ulike årsaker ikke kan lese selv, forklarer bibliotekar Anne Kristi Gisholt Jønland. Hun har hatt ansvar for leseombudene i kommunen de siste seks årene, og gleder seg over at de også har fått med flere ungdommer som frivillige de siste årene.

Det er foreningen «Leser søker bok» som står bak ordningen med leseombud, og Askerbibliotekene har vært «Bok til alle»-bibliotek lenge. I vinter fikk de prisen som årets «Bok til alle»-bibliotek, for å ha gjort en spesielt god innsats for å nå lesere som leser i motvind.

– Tanken er at alle skal ha tilgang til relevant og god litteratur, også om du ikke kan lese selv, sier Jønland.

En dame i sykepleieruniform snakker med leseombudet. Begge ser på hverandre og smiler.
– Helt fra dag én har Sidsel bidratt med leseglede her på Holmentunet. Hun har en helt spesiell formidlingsglede, og betyr mye, sier sykepleier Grethe Wold. FOTO: Eirik Munthe-Kaas

Givende å være frivillig

Etter dagens stubb med Prøysen, leses en tekst av Marie Hamsun. Et ønske fra en av beboerne etter at de tidligere har vært gjennom hele boka «På gjengrodde stier» av ektemannen.

– Det aller viktigste for meg er å være her og nå, denne timen. Hvis det jeg leser eller ord vi snakker om vekker minner hos noen av deltagerne, er det spennende, sier Sidsel, og forklarer at det likevel var ganske tilfeldig at hun ble leseombud.

­– En venninne av meg begynte å lese for en person på et sykehjem da hun ble pensjonist. Da jeg så en annonse i Budstikka om at de trengte flere leseombud i Asker, meldte jeg meg.

Det har hun så langt ikke angret på. Sidsel roser innsatsen til Anne Kristi, og hvor godt hun som leseombud blir fulgt opp.

– Jeg setter mer enn gjerne av én time i uken for å glede andre. Det gir meg så utrolig mye tilbake, sier hun, og ønsker med det å inspirere andre pensjonister til å engasjere seg som frivillige.

– Hver tirsdag er jeg opptatt, og det er viktig for meg. Da vet jeg at de venter på meg her.


Leseombud

  • Det er nå 17 leseombud i Asker, de fleste tilknyttet en institusjon for eldre.
  • Leseombudene har en fast dag i uken de leser inntil én time, og legger selv opp program og bøker slik de vil.
  • Alle leseombudene er frivillige, og de samles to ganger i året for å dele erfaringer og lesetips.
  • For å være leseombud må du være glad i å omgås mennesker, kunne lese høyt – og ha litt tid.
  • Kan du tenke deg å bli leseombud? Det er alltid behov for nye frivillige. Ta kontakt med Anne Kristi på Anne.Kristi.Jonland@asker.kommune.no dersom du har lyst eller ønsker mer informasjon.

Tekst: Marit Asheim