Garanterer gode sommerminner

– I Holmsbu finner du kortreist frihet og urbant landsbyliv, lokker Ive Singstad Jensen og datteren Ronja. De bobler over av forslag til spennende opplevelser om du tar turen innom i sommer.

To damer står på hver sin side av et fargerikt skilt med teksten Cafe Juno. Begge ser mot kamera og smiler. I bakgrunnen et stort hvitt hus og blå himmel.
VELKOMMEN: Ronja og Ive ønsker nye og gamle gjester velkommen, og deler mer enn gjerne tips til hva du kan gjøre i Holmsbu i sommer. Foto: Marit Asheim

– Vi har mye å by på! Holmsbu er vanskelig å beskrive, det må oppleves, smiler Ronja Ivedatter.

Skal hun likevel prøve, er det sommeridyllen hun trekker frem. Ligge på stranda hele formiddagen, spise is i sola, gå en tur langs kyststien, møte nye mennesker – eller spise middag i solnedgangen.

– I havna kan du velge mellom fem forskjellige spisesteder, bade på bystranda, fiske etter sjøørret, leie sykler eller bare nyte sommeren, supplerer mor Ive Singstad Jensen.

Etter at mannen Roy Tore Jensen døde i høst, har de to valgt å drive livsverket hans videre. «Café Juno» er klar for sin trettisjette sommer med feriegjester.

– Vi ser på det mer som et vertshus enn en kafé. Her kan sykkelturister nyte en vaffelpause i sola, barnefamilier spise middag, turister og fastboende se fotballkamper, og det er god stemning langt utover kvelden, forteller Ronja, og skyter inn at Holmsbu har noe å by på for besøkende i alle aldre.

Veggene i kafeen er fra 1720, og bygget er et av de eldste i Holmsbu. Her har det tidligere vært både butikk, bakeri, kiosk og galleri før de tok over.

– Aller best kjent er vi nok likevel for høye rekesmørbrød og vår gode pizza, smiler hun.

Urskog og kyststi

Kommer du kjørende til Holmsbu i sommer, må du parkere ved «kunstnerkirken» - Holmsbu kirke. Både den og årets nyhet «kulturkapellet» er vel verdt et besøk.

– Det er gratis parkering ved kirken, og stort sett alltid ledig plass. Herfra er det fint å rusle ned bakken og inn i holmsbustemningen, forteller Ive.

Hun anbefaler samtidig et besøk til både Holmsbu kunstmuseum og Støa. Her er det utstillinger hele sommeren.

– Mellom kunstmuseet og Rødtangen ligger også Holtnesdalen Naturreservat. Her finner du nesten alle løvtrearter naturlig – på ett sted. Det er både mystisk og magisk å vandre gjennom urskogen, fortsetter hun.

– Vil du få med deg hele «indrefileten» i Asker kommune, er det flott å gå den merkede kyststien mellom Holmsbu og Filtvet. Her finner du fantastiske strender, klart vann, og en horisont lite kan måle seg med.

Holmsbu (4).jpg

SOMMERIDYLL: – Skandinavisk sommer trender i sosiale medier, og det de viser frem der er nøyaktig det du finner i Holmsbu. Velkommen hit, sier Ronja Ivedatter. På bystranda finner du til enhver tid en toppløs dame med hatt. FOTO: Ronja Ivedatter

 

Tog og kortreist gourmetmat

Fjorårets nysatsing «Holmsbutoget», vil også kjøre i hele sommer. På den måten kan du enkelt komme deg mellom Holmsbu sentrum, kirken, de to campingplassene Rødtangen og Knatvold og Holmsbu Resort. Den koselige togturen er en opplevelse i seg selv.

– I fjor sommer fraktet toget over 8000 mennesker. Vi håper på samme suksess i år, forteller Ive.

Hun legger samtidig til at et besøk innom landhandelen i sentrum er et «must».

– Vi er så heldige at vi har kortreist biffkjøtt, gourmet grønnsaker, eplemost, viltkjøtt, bær og mye mer til salgs ved gårder i nærheten. I landhandelen finner du mange av disse utsøkte delikatessene, eller du kan besøke gårdene og gartneriet selv for en handel, sier hun.

– Skal du virkelig oppleve søndre Asker, bør du ta en tur med ribb på fjorden. Roy Andersen på Tofte kan alt om historien og holmene, og er som «Asker-losen» å regne, avslutter hun.

 

Tekst: Marit Asheim