High School-helg

Lørdag formiddag, første helg av det nye året 2023. I kulturskolens nyoppussede lokaler, låven på Øvre Asker gård, er det full aktivitet.

Flere dansere kledd i svart står bak hverandre. En jente i front er i fokus. Alle står med kroppen vendt mot høyre, mens de ser rett frem. Alle har armene bøyd og ut mot siden, spriker med fingrene som om de etterligner katteklør.
ØVINGSHELG: Milla Wangen, i rollen som cheerleader, gjør dansen til Wildcats, basketball-laget på skolen. Foto: Joachim Stensland Kristiansen

– Du må komme mer derfra. Hvis du går der, kommer du egentlig gående fra publikum.

I det svartmalte teaterrommet sitter det ungdommer med oppslåtte manus langs alle veggene. De følger ivrig med. Bak-fram på en kontorstol sitter regissør Kenneth Christopher Dypvik-Simonsen og instruerer de tre på gulvet slik at bevegelse og dialog blir riktig.

Lyd kommer også fra øvrige rom i bygningen. Sangpedagogene Trude Helen Binderø og Randi Gunn Tannem underviser i både stemmebruk og duettsang. Dessuten foregår det High School Musical-aktivitet på to andre lokasjoner: I kulturskolens danselokaler på Erteløkka øver Malin Isaksen inn koreografien på et av fellesnumrene med en spretten dansegjeng. Storbandet, under dirigent Atle Hassel, holder til på Risenga ungdomsskole, der de spiller seg varme på High School Musical-slagere. Mye er på plass, og mye gjenstår før hele musikalen sitter som den skal. Nå skal hele helga brukes til øving.  

Premiere i april

– Det blir jo en del logistikk, sier Trude Helen med et smil.

Sammen med Kenneth, Malin og Atle har hun det kunstneriske ansvaret for forestillingen. Intet mindre enn åtti kulturskoleelever i alderen tretten til nitten år er i sving når den kjente filmmusikalen fra Disney Channel skal settes opp. Premiere blir fredag 21. april. High School Musical handler om kjærlighet og rivalisering, om ikke å bry seg om andres forventninger og å tørre å utfordre seg selv. Også kulturskolens elever beveger seg utenfor komfortsonen med musikalen.              

– Tverrfaglighet er utviklende og gøy for elevene, sier kulturskolens rektor Kim Stian Gjerdingen Bakke. I oppsetningen tester elevene ut ting de ikke vanligvis driver med: danseelever synger, teaterelever danser og alle utfordres i fellesnumre som både krever dans, skuespill og sang samtidig. Skolens visuelle elever bidrar både inn i scenografien og med egen utstilling.
– Vi er spente på å se hvordan alt lander, men det ser lovende ut. Skolen er full av elever med talenter og trøkk, og det er inspirerende at elevene er involvert i alt i musikalen - både musikk, sang, skuespill, dans og scenografi. Vi benytter ikke play-back, alt spilles live, utdyper han.  

To jenter står vendt mot hverandre med hver sin perm med noter i hendene. De ser på hverandre og synger. I bakgrunnen står flere jenter med noter i hendene.
SNART KLARE: Sophia Kirsten Perez Tobiassen (som Taylor) og Emma Hageland (som Sharpay) har fått på seg kostymer og mikrofoner for første gang. Foto: Joachim Stensland Kristiansen 

 

Risenga-søndag

– Da tar vi «Alle sammen, sammen». Og vi gjør det alle sammen! Så er det noen av dere som har fått mikrofon, og som kommer til å høres godt. Ikke la dere stresse av det. Vi er alle i samme båt på dette her, sier Kenneth.

– Storbandet: Vi tar fra takt tretten, fra der pianoet kommer inn, supplerer Trude Helen. Det har blitt søndag, og instruksjonene er tydelige. Slik må det være når man har hele musikalgjengen samlet i samme gymsal.

Kostymeansvarlig Marie Therese Cappello kommer jevnlig innom og plukker med seg utøvere som skal prøve antrekk. Ungdommene kommer tilbake til øvelsen litt likere High School-elever. Storbandet er også med. For første gang skal hovedrollene prøve å synge solo med blåserrekke, perkusjon, gitar, bass og piano i ryggen. Lydprøven, der mikrofonene testes, avslører at ungdommene kan teksten på både «Har du hørt historien om de tre små fisk» og «Ja, vi elsker».

Så drar storbandet i gang, og mikrofon-gjengen viser seg å også beherske teksten på det som faktisk skal synges, nemlig «Alle sammen, sammen».  Det låter bra. Tempoet må tilpasses, passasjer spilles på nytt, men det høres ut som High School Musical, og jammen meg er det ikke et par av dansene som også sitter. Og enda er det flere måneder igjen til premieren.   

To gutter i fokus sitter ved siden av hverandre i et storband. Den ene spiller trombone, den andre saksofon. I bakgrunnen sitter flere andre i storbandet.
TRØKK: Olve Larsen Øwre (trombone), Mikkel Thorvaldsen (tenorsax) og Brage Huru (i bakgrunnen, på altsax) gir jernet i storbandet. Foto: Joachim Stensland Kristiansen 

 


High School Musical

  • Asker kulturskole øver i disse dager inn High School Musical
  • Musikalen settes opp på Asker kulturhus helgen 21. -23. april
  • Alle skolens elever har fått tilbud om å delta, det har også vært ekstern audition.
  • Om lag 80 elever er med som dansere, skuespillere, sangere og deltagere i storbandet.
  • Skolens visuelle elever bidrar både inn i scenografien og med egen utstilling.

 

Tekst: Astrid Urdal