Hjertevarm jul for alle

Det er mange som ønsker å bidra til at alle i Asker skal få oppleve en hjertevarm jul. Trenger du selv hjelp eller et fellesskap i julen, eller kanskje du vil bidra som frivillig? Da bør du lese videre.

En gruppe mennesker står foran et juletre. I forgrunnen er det pyntet flere langbord.
Hjertevarmt vertskap på Venskaben på julaften. Foto: Vibeke Glosli

– Vi åpner dørene for de som faller utenfor en tradisjonell familiefeiring og byr på tradisjonell julemat, gang rundt juletreet, sang og hyggelig samvær, sier Vibeke Glosli.

Sammen med Siri Barfod inviterer hun til julefeiring på Venskaben i Asker sentrum for tiende gang. De har kapasitet til å ta imot 100 mennesker, inkludert frivillige.

– Vi i Alternativ jul Asker samarbeider også med Frelsesarmeen om å dra hjem til mennesker som ikke kommer seg ut på egenhånd. Frivillige julebukker kjører rundt både lille julaften og julaften på dagen, sier Glosli. 

Vil du delta som gjest på julaften eller som frivillig til å pynte, lage mat, rydde eller være vertskap, kan du melde deg på her.

– Vi trenger en god miks av frivillige – og så er vi glad om noen vil bidra med gaver eller annet, sier Glosli.  

Askerkroen og Lancelot har bidratt med mat i ti år, og Asker Produkt har pleid å lage en marsipangrisfamilie som auksjoneres bort til støtte for arrangementet.

To damer med nisselue står utenfor et bygg, ser mot kamera og smiler.
Det blir julaften på Venskaben for tiende gang i år.

Musikk og hjertevarme

Også NaKuHel Asker inviterer til julefeiring for de som ønsker noen å være sammen med. I fjor kom det 16, i år åpner de for 30 mennesker.

– Det gir en annen ro og stemning når vi ikke er så mange, og det vil vi bevare. I fjor var det noen som hadde med seg gitar og spilte for oss. Det var så mye hjertevarme og et godt sted å være julaften, sier avdelingsleder ved NaKuHel, Marianne Storm Isaksen.

I fjor dro hun dro hjem til barna sine med tårer i øynene.

– Det å få lov til å være der for noen som ikke har noen – og så komme hjem til sine egne, som stod klare med dessert og kaffe. Jeg følte meg så heldig, sier Isaksen.

Ønsker du å være gjest eller frivillig, kan du kontakte Isaksen på e-post: marianne@nakuhel.no. Hun sier at de tidligere har fått mat fra Rema 1000 i Vollen og fra Matsentralen, men at de trenger mer å putte i matkassene de kjører hjem til folk før jul.

En haug med julegaver lagt oppå hverandre.
Det finnes mange måter å bidra på, om du ønsker å hjelpe noen litt ekstra denne julen. FOTO: Vibeke Glosli

Flere trenger hjelp

Heidi Thommessen og Jorunn Schie ved Asker frivillighetssentral oppfordrer flere til å gjøre en innsats for de som trenger det.

– Det er en spesiell høst med tanke på den økonomiske situasjonen. Matsentralene rapporterer om økt pågang fra mennesker som ikke tidligere hadde behov for hjelp. Nå trenger «vanlige» folk også hjelp, sier Thommessen.

Foreninger, lag og privatpersoner som vil hjelpe til før jul, kan kontakte Schie på e-post: asker.frivilligsentral@asker.kommune.no


Førjulsaktiviteter

  • 29.11: «God jul, lille venn», en dugnad i regi av Asker Skiklubb i samarbeid med NAV. Målet er å samle inn nye julegaver til barn i familier som har litt mindre å rutte med. Følg med på nettsidene til Asker skiklubb.
  • 29.11: Skøyteisen på Føyka åpnes med skøytedisco. Åpent for alle. BUA låner ut gratis skøyter.
  • Desember: Du kan lever din gave til «ønsketreet» på Trekanten. Nye gaver samles inn til noen som trenger det i regi av Frivilligsentralen, Frelsesarmeen, Home Start Familiekontakten, Inkludering & mangfold og Trekanten.
  • Desember: Varmestua på Askerholmen er åpen alle dager og kvelder gjennom julen: Kl. 10.30-14.30 og 18.00-21.00.
  • Desember: Matutdeling på Oasen på Tofte, hver fredag. Sjekk Facebooksiden: «Matutdeling Oasen, Tofte»
  • 4.12: God jul Røyken/Hurum på ROS Arena i Spikkestad. Se eget Facebookarrangement for mer informasjon.
  • Julaften: Varmestua er åpen: 16.30-21.00, arrangement på Venskaben, arrangement på NaKuHel

Tekst: Kjersti Salvesen