Lokalt kulturtreff for eldre

Når kommunen og frivillige slår seg sammen, kan man få til veldig gode samskapningsprosjekter. Som når de arrangerer kulturtreff for hjemmeboende eldre i Slemmestad.

En eldre mann og en dame står ved siden av hverandre. Begge ser i kamera og smiler.
Thor Kaspersen er veldig fornøyd med å få med seg kulturtreff for eldre på Slemmestad MEK, og slår gjerne av en prat med Ingalill Viljugrein. Foto: Vibeke Glosli

Det har lenge vært et ønske om et tilbud med lett tilgjengelig kultur av høy kvalitet tilrettelagt for hjemmeboende eldre. I Slemmestad har de fått det til. Nylig gikk årets fjerde kulturtreff av stabelen på Slemmestad MEK. Fulle hus og venteliste hver gang vitner om at tilbudet treffer målgruppen.
– Det har vært viktig for oss at det skal være kultur av høy kvalitet, men også at det er enkelt å komme hit. Derfor har vi i hjemmetjenesten arrangert transport for de som har behov for det, forteller Ingalill Viljugrein, som er rådgiver frivillighet i hjemmetjenesten i Asker kommune. Hun står sammen med Haimanot Mahari, som jobber på Slemmestad innbyggertorg, og tar imot forventningsfulle gjester fra Slemmestad, Nærsnes og Bødalen.

– I dag blir det informasjon fra ordfører og fra Demensforeningen, etterfulgt av et deilig varmt måltid, før vi får en nydelig jazzkonsert med Majken Christensen og David Skinner, forteller Mahari.

Populært tiltak for nærmiljøet

Huset er fylt til randen av 70 eldre som har sikret seg billett.

– Dette er et godt samskapningsprosjekt med bidragsytere fra både kommunen og frivilligheten. Vi distribuerer flesteparten av billettene i hjemmetjenesten, men også de ulike foreningene som er med og arrangerer får noen billetter de kan dele ut, forklarer Viljugrein. Hun og Mahari skulle gjerne sett at det blir flere av disse arrangementene, både i Slemmestad og ellers i kommunen.

– Litt av poenget er at det skal være for nærmiljøet. Men vi ser jo hvilken suksess dette har vært her, så det ville sikkert blitt tatt godt imot på flere steder, sier de.  

En eldre dame legger opp mat på en tallerken, ser i kamera og smiler.
Eszter Haugvik fra Slemmestad Sanitetsforening er en av de som gladelig bruker litt av fritiden sin for å bidra til at kulturtreff for hjemmeboende eldre blir en suksess. Her får hun hjelp av hussjef på Slemmestad innbyggertorg, Haimanot Mahari. FOTO: Vibeke Glosli

Fin musikk og den gode samtalen

En av dem som gleder seg spesielt til konserten er gjest Thor Kaspersen.

– Jeg hører ofte på NRK Jazz hjemme, så dette er midt i blinken. Hele opplegget er i grunn det, sier Kaspersen som også har vært med på de tidligere kulturtreffene.

– Vi blir gjerne sittende en del hjemme, mange av oss, så det er veldig fint å komme seg ut og treffe folk. Det er sosialt og hyggelig. Og god mat, da, ler Kaspersen fornøyd før han gir seg i kast med den gode samtalen over de hyggelige langbordene som er dekket på Slemmestad MEK.

Bidrag fra mange gode krefter

En av de som er med og serverer maten, er Eszter Haugvik fra Slemmestad Sanitetsforening. Sanitetsforeningen, sammen med Pensjonistforeningen, Frivillighetssentralen og Røyken Jazzforum, står for serveringen denne dagen. Den deilige maten er levert fra Jobbhuset, og kakene er det Slemmestad og Nærsnes menighet som har stått for.

– Det er veldig hyggelig å være med på dette, sier Haugvik innimellom matserveringen.

– Det er klart det er litt jobbing, men det vi får med oss konsert og treffer mange hyggelige folk vi også, da. Og så får vi bidra til nærmiljøet, smiler hun før hun må løpe videre.

To artister opptrer på en scene. I forgrunnen sitter mange eldre langs flere langbord.
David Skinner og Majken Christensen leverte nydelig jazz fra scenen på Slemmestad MEK. FOTO: Vibeke Glosli

Kulturtreff

Kulturtreff for hjemmeboende eldre har vært gjennomført med fire treff, for innbyggere i Slemmestad. Hvert treff bød på mat, informasjon fra relevante tjenester og foreninger, og kultur av høy kvalitet.

Er du en frivillig aktør og ønsker å være med å skape et tilsvarende tilbud i ditt nærmiljø? Ta kontakt med arbeidsgruppen og du vil få god starthjelp: ,

Tekst: Aina Skoland