Mestringsskolen – en variasjon i hverdagen

Onsdager har elevene i 5.-7.klasse på Sætre skole mulighet til å få en annen type undervisning. I et skogsområde like ved skolen finner du mestringsskolen sin leirplass. Et populært tilbud med lange ventelister.

En gutt står bøyd over en bålpanne som det ryker fra. Han holder i en rørepinne som han dytter borti noe av maten som ligger i panna.
Matgruppa har laget wraps som Thomas (11) steker på bålet. Foto: Vilde Vanberg Klevmark

Ideen bak mestringsskolen er at elevene skal få jobbe selvstendig og oppleve mestring, på tvers av klasser.

– Tanken er at alle elever skal ha en mulighet, en arena, ett sted å være hvor de kan oppleve å få være den de er og oppleve mestring, forteller Terje Løken som er lærer på mestringsskolen.

Eget klasserom – inne og ute

Onsdagen starter inne på mestringsskolen sitt eget klasserom hvor de har utstyret sitt lagret. Her står blant annet sekkene de bruker på turene, og oppskrifter til forskjellige matretter. Elevene ble fordelt på to grupper uken før, bålgruppe og matgruppe. Bålgruppen pakker ved, mens matgruppa pakker ingrediensene de trenger til dagens måltid.

– Jeg synes det er gøy å ta en dag utenfor skolen, sier Sofie (12).

Fremme ved leirplassen begynner elevene å spikke små flis og hogge opp opptenningsved til bålet. Noen av dem setter også opp en ny stokk som skal brukes som benk. Så snart opptenningsveden er klar, skal de få fyr på bålet. Denne gangen prøver de tennstål for første gang. Det er både gøy og utfordrende.

– Vi lærer jo hvordan man skal lage bål på best mulig måte, sier Marit (12).

To jenter holder en trestokk som de fester med tau til et tre.
Marit (12) og Sofie (12) bruker trestokker de har saget selv for å sette opp benker på leiren. FOTO: Vilde Vanberg Klevmark

– Veldig gøy

Så snart bålet er tent, starter en lek inspirert av TV-programmet Kompani Lauritzen. Denne er en favoritt blant mange av elevene. De får maling i ansiktet og gjemmer seg rundt i skogen. Ekstra morsomt er konkurransepreget, og at lærerne fyrer opp røykgranater.

Så starter matlagingen. I dag står wraps på menyen, og det er matgruppa som har ansvaret. De starter med å gjøre klar ingrediensene og kutte opp det som trengs, før de pakker sammen lefsene og legger dem i en stekepanne på bålet.

– Vi lærer hvordan vi kan lage mat som vi ikke lager på panna hjemme, sier Thomas (11).
Både lærerne og elevene er opptatte av det å ha en sporløs ferdsel i naturen, så de er nøye når de rydder opp.

Elevene forteller at de liker å ha en dag i uka der de har muligheten til å gjøre noe annet enn vanlig skolearbeid, hvor de kan være sosiale ute og lære mye nytt og spennende. De syntes også det er gøy å bli kjent med andre elever på tvers av klasser og trinn. Elevene forteller også at denne dagen er en motivasjon for å komme gjennom hele skoleuken.

– Det er veldig gøy fordi det er mye bedre å være her enn på skolen, forteller Thomas (11).

fire barn står ved siden av hverandre i skogen, de har kamuflasjemaling i ansiktet og smiler.

Elevene får kamuflasjemaling i ansiktet til den Kompani Lauritzen-inspirerte leken. FOTO: Vilde Vanberg Klevmark


Mestringsskolen

  • Tilbud for 5.-7.klasse ved Sætre skole
  • Plass til 12 elever, i perioder på 8 uker
  • 5-6 grupper i løpet av skoleåret
  • Elever som vil søker om å delta

Tekst: Jorna Haga Sundby, Sofie Vollstad Saghei og Vilde Vanberg Klevmark, medieelever ved Røyken videregående skole