Mini-Matiné – kultur for de minste

I et nytt og sterkt samarbeid mellom ulike aktører i kommunen, har kulturtilbudet til de minste fått et skikkelig løft denne høsten gjennom prosjektet Mini-Matiné.

På scenen står to personer med store hodeplagg, en kontrabass og en gitar. I forgrunnen av bildet sitter flere barn, med hodet vendt mot scenen,
Sebastian Haugen og Andrea Rydin Berge leverte musikalsk historiefortelling gjennom konserten Gjøkungen. Foto: Vibeke Glosli

– Tidlig eksponering for live musikk og scenekunst kan bidra til å utvikle barnas kreativitet, sosiale ferdigheter og generelle velvære, forteller en av initiativtakerne til Mini-Matiné, Monica Storjordet, produsent for barn på Asker kulturhus. Prosjektet er et samarbeid mellom Den kulturelle skolesekken i Asker, innbyggertorgene, Asker kulturhus, Slemmestad MEK og Oppvekst i Asker kommune.

– Dette er et helt nytt samarbeid som har gitt oss større muskler, både økonomisk og organisatorisk, til glede for de minste barna, sier Jørn Ole Myklebust fra Den kulturelle skolesekken. Et kulturtilbud rettet mot barnehagene er for så vidt ikke en stor nyhet. Det nye er omfanget og tilgjengeligheten.

– Den kulturelle skolesekken har tidligere hatt et kulturtilbud for barnehagene i samarbeid med Oppvekst i Asker kommune, og da har vi sendt forestillinger rundt til barnehagene. Budsjettet har da tillatt én forestilling hvert tredje år per barnehagebarn. Når vi nå fikk Asker kulturhus og Slemmestad MEK med på dette prosjektet, kan vi presentere hele to forestillinger i året, og det er et skikkelig løft av tilbudet til barnehagebarn i alderen 3 – 5 år, påpeker Myklebust.

En populær gjøkunge

Vi besøkte det første av arrangementene i denne rekken, da rundt femti barn fra Morbergtoppen barnehage kom på besøk til Slemmestad MEK. På planen sto Gjøkungen, en historiefortellende konsert om gjøkungen som føler seg annerledes og må finne ut av hvem hun er. På scenen står Sebastian Haugen og Andrea Rydin Berge med et utvalg instrumenter og fuglemasker. Fra første strofe er barna revet med. Konsentrert stillhet når det kreves, bølgende latter når det er på sin plass. Og de er definitivt ikke vanskelig å be når Haugen og Berge inviterer til jungelbrøl og dans mot slutten av konserten.

Tre barn sitter ved siden av hverandre, holder i en stor lue som de peker på.

Emilian, kusinen og Hedvig fra Morbergtoppen barnehage stiftet gjerne nærmere bekjentskap med Gjøkungen, men mente den like gjerne kunne vært en hakkespett med det nebbet. FOTO: Vibeke Glosli

Gøy å danse

Noen av barna som var med var Emilian og kusinen og bestevenninnen hans.

– Gjøken var veldig fin, enes de om. Etter en nærmere titt på gjøkehodet mente de imidlertid at den like gjerne kunne vært en hakkespett fordi den passet godt til å hakke.

– Det var veldig morsomt, og så fikk vi danse litt, selv om jeg egentlig er ganske sliten i bena etter å ha gått hit, sier Emilian.

Kultur i fellesskap

På store deler av høstens turné er det nettopp Gjøkungen som skal underholde barna. I andre tilfeller er det en konsert ved navn Geitekillingen, der også Sebastian Hauge er delaktig.

– Tilbudet blir veldig godt tatt imot hos barnehagene, sier Monica Storjordet.

– Og så er det jo veldig gøy å se hvordan barna lever seg inn i forestillingen. Vi ser at det gjør noe med barna å få komme til en annen setting og få oppleve gode kulturinnslag som dette. Når vi går gjennom barnehagen unngår vi også at kulturopplevelsene blir skjevfordelt på bakgrunn av sosioøkonomiske forhold. Det blir noe barna kan oppleve i fellesskap. Nå håper hun å se at det blir flere runder med Mini-Matiné i årene som kommer.


Mini-Matiné

Høsten 2023 arrangeres 58 gratis konserter fordelt på 23 dager og 8 forskjellige scener i hele Asker. Arrangementene er også åpne for 3-5 åringer som ikke er tilknyttet en barnehage. Alle konsertene i denne runden ligger på aktivitetskalenderen hvaskjeriasker.

Tekst: Aina Skoland