Sosial barseltrening på Borgen

Hver torsdag møtes mødre til barseltrening på Borgen innbyggertorg. Etterpå venter lunsj i kafé Kime, eller tematreff med faglig påfyll.

Flere damer sitter på hver sin treningsmatte på gulvet, bare en av dem er i  fokus på bildet. Damene strekker armene ut til siden i en tøyeøvelse. Det er flere babystoler i bakgrunnen, og en av damene holder en baby på fanget.
ENERGI: Det er mye liv i rommet når mødre og barn møtes til barseltrening på Borgen hver torsdag. Foto: Simen Sjølund

– Det gir meg masse energi å komme hit. Jeg synes det er fint å kunne bidra med noe for andre, mens jeg er hjemme i permisjon, sier Ellen Løkken, som leder barseltreningen.

– Og så er det selvfølgelig et pluss at jeg får trent selv samtidig!

Hver torsdag klokken 10 møtes 10-12 nybakte mødre med babyer på Borgen innbyggertorg for en time barseltrening. Ellen understreker at tilbudet er lavterskel og passer for alle, dessuten har de plass til flere.

– Vi har fokus på å trene hele kroppen, i tillegg til å styrke kjernemuskulaturen etter svangerskap og fødsel. Det blir også en del tøyeøvelser, forklarer hun.

I rommet de bruker til treningen er det plass til barnevogner og utstyr, og noen av øvelsene gjøres også sammen med babyene – om de er våkne.

– Det koster ingenting å være med, og det utstyret vi trenger får vi låne på innbyggertorget. Det er bare å ta med en vannflaske og møte opp, smiler hun.

Etterspurt tilbud

– Dette er et tilbud som har oppstått fordi mange bidrar inn. Vi vet at det kan være en del ensomhet blant foreldre som er hjemme i permisjon, og ønsker å være en åpen møteplass, forteller Marte Elice Kjølstad, hussjef på Borgen innbyggertorg.

Til innbyggertorget er det mulig å komme med både barnevogner og barselgrupper for å være sosial, spise i kafé Kime eller møte andre. Hver torsdag er det i tillegg barseltreff etter treningen, for både mødre og fedre. Konseptet har til sammen blitt til barseltorsdag.

– Jeg har spurt deltagerne hva de er opptatt av, og førstehjelp, mat og kvinnehelse er temaer som har kommet opp, fortsetter hun.

Det gir anledning til å knytte forskjellige aktører til barseltreffet, som kan bidra med innhold. DNT har holdt førstehjelpskurs, en jordmor har snakket om kvinnehelse etter fødsel, Mestringshuset har hatt tema om å være sint og frustrert i tidsklemma, og det har vært arrangert byttedager for klær og leker. Innbyggertorget samarbeider godt med helsestasjonen på Borgen, som sprer informasjon om treffene.

– På en av de første samlingene vi hadde var det en deltager som etterspurte barseltrening, og en annen mor som tilbød seg å starte opp. Slik kom treningstilbudet i gang. Da hun som ledet treningen ikke kunne lede lenger, tok Ellen over.

– Det er akkurat slik vi ønsker at innbyggertorget skal brukes. Vi har lokaler og noe utstyr som kan lånes, men er avhengige av noen som gjennomfører de ulike aktivitetene. Barseltorsdag har blitt til fordi vi er mange som skaper den sammen, sier Marte.

To babyer ligger på gulvet, den ene med ryggen til kamera. De ser på hverandre. Den babyen man ser ansiktet på smiler.

TITTEI: Felix trives godt på trening sammen med mamma Silje Fuglerud Schwermer. Foto: Simen Sjølund

 

Åpent for alle

Mange av deltagerne på barseltreningen bor på eller i nærheten av Borgen, men Ellen understreker at det er åpent for alle som vil – uavhengig av bosted. Selv har hun deltatt siden datteren Helene på snart ti måneder var fire uker.

– Da sønnen min ble født under korona var det ikke mulig å delta på slike aktiviteter. Derfor er jeg kanskje ekstra glad for å være her nå. Jeg synes det er kjempekoselig å bli kjent med nye mennesker, sier hun.

Trening på dagtid passer godt når man er hjemme i permisjon, og spesielt det at man har lagt trening og barseltreff rett etter hverandre setter Ellen stor pris på.

– Det tar ofte litt tid å komme seg ut av huset med små barn, derfor er det godt å være her litt når man først har kommet.


Barseltrening på Borgen

Hver torsdag kl 10 på Borgen innbyggertorg, utenom skoleferier. Etterfulgt av barseltreff og mulighet for å spise lunsj sammen i kafé Kime. Treningen og treffet er gratis og åpent for alle.

 

Tekst: Marit Asheim