Unge hjelper eldre inn i en ny, digital verden

Hver mandag ettermiddag denne våren har 12 elever fra Bleiker VGS, avdeling helse og oppvekst, tatt imot eldre som ønsket hjelp med digitale verktøy.

Tre ungdommer med gule t-skjorter merket ledsager står foran en rollup og smiler. Ved siden av står et eldre ektepar som ser på dem og smiler.
GOD HJELP: – Folk i vår alder trenger dette! sier ekteparet Bjørg Marie Løvås og Thorbjørn Løvås. De er fornøyde med hjelpen de får fra Bleiker-elevene Iva Michaelsen, Emilie Flakstad og Yasmin Elmi. Foto: Svein-Ivar Fors

De eldre har kommet til Heggedal innbyggertorg for å få hjelp med iPhone, app-spørsmål, laptop, og annet utstyr som for eksempel oversetterapparat. En av de eldre kom for å få hjelp til å bestille hjemlevering av mat.

Møte mellom generasjoner

– Vi ønsket å starte opp på Heggedal innbyggertorg – fordi dette innbyggertorget allerede er tilrettelagt for generasjonsmøter, med fine rom og nær tilknytning til ungdomsskole og bibliotek, forteller Jelrik Nylund-van Berkel, kontaktlærer 1HSB, HO-avdelingen på Bleiker videregående skole.

– Det hele kom i gang etter at vi ble kontaktet av organisasjonen «Livsglede for eldre» med spørsmål om å starte opp et pilotprosjekt i Asker, sier han.

– Opplegget passer fint med kompetansemålene og læreplanene til elevene i VG1. Personvern og taushetsplikt er for øvrig godt ivaretatt, elvene har blitt trent i og lært opp i bruk av Bank ID. Vi spør aldri etter konfidensiell informasjon, og vi ber aldri om at passord blir delt.

Gode samtaler mellom generasjonene

Elevene har hatt gode samtaler med de eldre. Ved siden av å hjelpe dem med alt det de har trengt digital hjelp til, har de snakket om ungdomsliv, gamle dager og utviklingen i samfunnet.

– Må vi avtale å komme på forhånd? spør de eldre.

– Nei, det er bare komme innom, svarer de unge.

– Vi ønsker oss en ny runde til neste skoleår, kanskje også på andre innbyggertorg enn Heggedal, sier Jelrik Nylund-van Berkel.

 

Tekst: Svein-Ivar Fors