Erik Otto Dahlmann har rundet 100

50 knebøyninger om dagen pluss litt annen gymnastikk. Det er noe av oppskriften på å bli hundre år. – Men noen andre råd vil jeg ikke gi. Jeg vil ikke fremstå som noen besserwisser. Sånt får folk finne ut av selv, sier Erik Otto Dahlmann.

Askerbøring og hundreåring Erik Otto Dahlman
Allerede i 1947 var Erik Otto Dahlmann ferdig utdannet veterinær. I juni i fjor fylte han 100 år. – Hvis jeg skal gi andre mennesker råd om hvordan de skal leve livene sine, kommer jeg til å fremstå som en besserwisser. Nei. Det må både unge og eldre finne ut av selv, sier Dahlmann.

Tekst: Tore Shetelig. Foto: Torbjørn Tandberg.

Den vitale veteranen har de fire siste årene holdt til på Filtvet helsetun. Tidligere bodde han i Sætre. Kona hans døde for lenge siden, men han har en kjæreste.
– Hun heter Berit Bondi. Vi har kjent hverandre siden 1985. To ganger i uken kommer hun på besøk, smiler den tidligere dyrlegen.

Han var kjent for å være en arbeidsmaur. Da den norske pensjonsalderen innhentet ham, flyttet Dahlmann til Sverige.
– Der fikk jeg lov til å jobbe til jeg var 80 år. Jeg arbeidet på en offentlig veterinærklinikk i Dalarna, tre mil nord for Falun. Der snakket jeg flytende svensk, fordi min far opprinnelig kom fra Sverige, forteller han.

Den bereiste mannen har også jobbet som veterinær på New Zealand på 1950-tallet, og snakker flere språk: tysk, engelsk, nederlandsk og arabisk.

I kamp med tyskerne

Dahlmann vokste opp i Sarpsborg, og som 19-åring var han med på å forsvare Greåker fort, da tyskerne angrep Norge i april 1940.
– Jeg var skarpskytter – med min Krag-Jørgensen rifle. «Still siktet på 700 meter, gutter». Det var ordren vi fikk fra vårt øverste befal da de tyske soldatene dukket opp. Kommandanten var nazivennlig og hadde stukket av.
Kampene varte i to timer før nordmennene måtte overgi seg. Det ble løsnet 6 000 skudd fra fortet, som var utstyrt med kanoner. 28 tyske soldater ble drept, og et stort antall ble såret. Ingen norske soldater mistet livet.

Etter freden ble Dahlmann offiser. Han var veterinærløytnant på øvelser.
– Men vi fikk beskjed om at hesten ikke hadde noen framtid i Forsvaret, humrer den humørfylte mannen.

7. juni 2020 fylte han 100 år – på selveste unionsoppløsningsdagen. På den datoen løsrev Norge seg fra Sverige i 1905.

Kjeder seg aldri

Erik Otto sier at han aldri kjeder seg. Han har bøkene sine, og det hender han koser seg med et glass rødvin eller en akevittdram.

– Døtrene mine, som bor i Fredrikstad og Tønsberg, er flinke til å besøke meg. Og så har jeg jo mange samtaler med de kjekke jentene som jobber her. De tar seg veldig godt av meg, roser Erik Otto Dahlmann.

Fakta

Dette skjedde i 1920

  • 10. januar: Versaillestraktaten trer i kraft, og Fredsorganisasjonen Folkeforbundet stiftes.
  • 16. januar: Forbudstiden mot brennevin innføres. Dette baner vei for gangstersyndikatene.
  • 9. februar: Svalbardtraktaten inngås. Norge får suverenitet over Svalbard.
  • 24. februar: NSDAP holder sitt første massemøte der Adolf Hitler presenterer partiprogrammet.
  • 4. mars: Stortinget vedtar å melde Norge inn i Folkeforbundet.
  • 19. juni: Bondepartiet stiftes på Norsk Landmandsforbunds årsmøte.
  • 21. juni: Otto Bahr Halvorsen (H) blir statsminister.
  • 25. november: Stemmerettsalderen blir satt ned fra 25 til 23 år.
  • 1. desember: Folketelling. 2,6 millioner innbyggere i Norge.