Inviterer folk flest til å sende inn sine sjønære minner

- Vi vil spille en aktiv rolle i å redde fjorden, sier Live K. Torvund.

En dame sitter på huk på bryggekanten, holder i en hvit båt. Ser mot kamera og smiler.
RETROBÅT: Live K. Torvund viser fram folkefavoritten Fjordling 17, som ble satt i produksjon i 1962. Foto: Tore Shetelig

Det skal skje gjennom å være vertskap for diverse konferanser, workshops og seminarer. Men 37-åringen glemmer ikke å det viktigste: Å lage utstillinger. Nå inviterer Live folk flest til å sende inn sine minner fra sjøliv og hytteliv på og rundt Oslofjorden.

- Alle kan delta, med fortellinger, fotografier og film. Vi vil ha nettopp din historie – fra en hyggelig hyttetur, den gangen du fisket krabber eller hadde en super dag på vannet. Alt blir lagret for fremtiden i en felles minnebank, forteller hun til Askermagasinet.

Utstillingen heter Fjordfortellinger.  Den har vært åpen en stund, og varer ut hele 2023 – for å markere tiårsjubileet til Oslofjordmuseet.

- I utstillingen møter du mange av fjordens mange fortellinger. Hvem bodde her for 10.000 år siden? Hvor tungt var det å jobbe som isskjærer? Hvordan opplevde vakten på Oscarsborg 9. april 1940, da krysseren Blücher ble senket? Og hvordan bruker du en klaffetelegraf? Kom til oss, så skal du få svar på dette, og mye mer, oppfordrer Live Torvund.

Dine minner fra og rundt Oslofjorden kan sendes inn her.

Hedrer Jan Herman Linge

Det er også en annen spennende pågående utstilling i Vollen. Den hedrer den internasjonalt anerkjente båtkonstruktøren Jan Herman Linge fra Asker. I år er det hundre år siden han ble født. Mange kjenner til hans kunnskaper som fremragende konstruktør av seilbåter, men ikke så mange vet at Linge også konstruerte plastbåter. Nå ligger det en flott samling av ti av båtene han signerte i museumshavna i Vollen.

 

Tekst: Tore Shetelig