Månedens høydepunkt!

Allerede før dørene egentlig åpner, er lokalet på Asker innbyggertorg halvfullt. Det er onsdag og klart for månedens diskokveld. Da gjelder det å få med seg alt!

Flere ungdommer står på dansegulvet og danser.
Det er fullt på dansegulvet hele kvelden, og mange dansebandklassikere er spesielt populære. Foto: Erik G. Vangsnes

Diskolysene blinker, fra anlegget strømmer den ene danselåten etter den andre, og dansegulvet fylles av både rullestoler og hoppende ungdommer. Det er over 70 smilende ansikter i rommet. Minst!

– Her er det bestandig mange klemmer å få! Det er klart at det gir oss glede å se hvor mye disse kveldene betyr for alle deltagerne, sier Ole Jakob Skeie. Han har akkurat gått av etter 30 år som styreleder i NFUs lokallag i Asker (Norsk Forbund for Utviklingshemmede), men har fremdeles ansvar for diskokveldene på Asker innbyggertorg. Ti onsdager i 2024 arrangeres det som av mange omtales som månedens høydepunkt. Her møtes både venner og kolleger fra de ulike boligene og arbeidssentrene i kommunen, enten man kommer alene, i følge med familie eller noen av dem man har bofellesskap med. Frivillige fra NFU rigger lokalene for disko og sørger for servering.

Nærbilde av en mann som prater med en dame.

Ole Jakob Skeie har ansvar for diskokveldene, og synes det hyggeligste er å se hvor mye kveldene betyr for alle deltagerne. Han roser de frivilliges innsats for at de får til å gjennomføre arrangementene. Foto: Erik G. Vangsnes

 

Alltid gøy!

– Her er det alltid mange kjente! Det er gøy med dans, og så er det veldig god pizza, smiler Lisbeth, en av kveldens mange deltagere.

– Kaken er aller best, stråler Terje spontant, og rundt bordet nikker alle bekreftende på at kvelden er noe de har sett frem til lenge. Mens Terjes favoritt er Vazelina Bilopphøggers, nevner andre låter av DDE og Tix som det de aller helst vil høre.

– Ser du ikke at jeg har pyntet meg med rosa dansekjole, smiler Marie, som har syklet alene fra Bondistranda for å være med.

– Det er utrolig bra musikk her! Jeg liker å danse, men det aller beste er nok å treffe så mange kjente, forteller Anja.

Kveldens DJ har vært den samme siden oppstarten, og for Lars Inge Svendseid er det alltid like hyggelig å komme fra Drammen til diskokveldene på Asker innbyggertorg.

– Det er flere her som pleier sende meg ønskelåter i forkant, og ulike dansebandklassikere er gjengangere – sammen med DDE og Tix. Jeg har alltid med meg en ferdig liste, og anlegg og lys får vi låne gratis av Asker kulturhus, forteller han.

En ung dame i rosa kjole på dansegulvet. Flere andre danser i bakgrunnen.
Marie har pyntet seg med rosa dansekjole for anledningen. Foto: Erik G. Vangsnes

 

Populært tilbud

Diskokveldene har vært et populært tilbud siden 2013. Askerkallene med Elinor Kittelsen, Mona Fossnes, Siri Kristiansen og Eva Skalstad arrangerte diskokveldene de siste årene frem til pandemien kom. Fra 2023 har NFU Asker lokallag vært arrangør.

– Heldigvis har vi fortsatt med oss både Mona og Ellinor som frivillige. Ellinor tar imot betaling i døren, og Mona baker fremdeles den populære sjokoladekaken, forteller Ole Jakob Skeie.

Selv om lokalet stort sett alltid er fullt, understreker han at flere er velkomne om de vil. Både som deltagere og frivillige.

– Alle årets diskokvelder ligger ute i kalenderen på hvaskjeriasker.no. I tillegg sender vi ut invitasjon til medlemmene i NFU lokalt, og til alle kommunale boliger i Asker. For deltagerne våre er det viktig å gå til noe kjent, derfor har vi holdt på onsdager som diskokveld – slik det har vært i «alle år».

En gutt i rullestol holder et stykke sjokoladekake i hånda.

Den populære sjokoladekaken forsvinner fort. Foto: Erik G. Vangsnes

 

Viktige frivillige

Organisasjonen har fått et tilskudd fra Asker kommune til å arrangere diskokveldene både i fjor og i år, men Skeie understreker at det ikke går rundt likevel.
– Peppes gir oss god rabatt på pizza, og vi er helt avhengige av innsatsen fra frivillige hver eneste gang, sier han.

– Dette skal være et lavterskeltilbud, for alle som ønsker å komme. Derfor skal det heller ikke koste mye å være med.

Halvannen time med musikk, pizza, brus og kake går nesten altfor fort – og plutselig er lokalet tomt igjen. Astrid har vært en av de ivrigste på dansegulvet i kveld.

– Nå har jeg trent, smiler hun på vei ut.

 

Tekst: Marit Asheim