Med sola på besøk

– Det er medisin dette her! Ikke som piller, men vi blir friskere av å synge.

Tre damer i fokus av bildet sitter ved siden av hverandre, klapper i hendene og smiler. I bakgrunnen skimtes flere kordeltagere.
Asker demenskor har en gjeng med dedikerte og glade sangere. Foto: Erik G. Vangsnes

Onsdag kveld, NaKuHel, og snart øvelse i Asker Demenskor. Noen gode hjelpere har satt navnede vannflasker utover, slik at det skal bli lett å finne sin egen plass. Dirigent Per Jacob Gisholt sitter ved flygelet og fyller rommet med glade jazztoner når koristene begynner å sige inn. Stemningen er upåklagelig allerede under oppvarmingen, og når koret drar i gang med sin vanlige åpningssang «Smile», er det som om sola selv tar turen innom øvingslokalet.   
– Det er en skikkelig energiboost å komme hit. Denne gjengen gir så mye, sier Per Jacob. Sammen med musikkterapeut Hanne Cecilie Webb Aamodt har han ansvaret for gjennomføringen av øvelsen.

Freske korister  

Damene sitter på den ene siden av rommet, herrene på den andre. Koristene har navneskilt med svarte bokstaver på brystet. Det finnes også dem som har skilt i rødt. De er frivillige fra Røde kors, og hjelper blant annet til med å bla til riktig side og peke på teksten.   
– Man må ikke ha sunget tidligere for å få plass i koret, men før oppstart forsikrer vi oss om at eventuelle korister faktisk har glede av sang og musikk, sier korets prosjektkoordinator Gørill Duinker Hveem. Hun forteller at mens noen aldri har sunget i kor tidligere, har de mest rutinerte fra 40 til 70 års erfaring.   

Det er lett å høre innslaget av stødige korsangere. Solistene leverer på både stemme og sjarm, og en mann på første rad improviserer fram en ekstrastemme under et av solopartiene.   
– Nå tar vi en gjennomgang med herrene, så da kan dere damer ta dere en hvil, sier Hanne Cecilie når Skomværvalsen skal gjennomgås.   
– Da kan jo vi ta oss en drink så lenge, kommer det muntert fra en av damene på bakerste rad, før hun løfter vannflasken til munnen.

En mannlig dirigent står foran et stort kor som sitter med ryggen til kamera.
Dirigent Per Jacob Gisholt og musikkterapeut Hanne Cecilie Webb Aamodt (ved piano) samarbeider sømløst på Asker demenskors øvelse. Foto: Erik G. Vangsnes

 

Forskningsbasert tilbud  

Nina Skarbø Vister tok initiativ til å opprette koret i Asker, der faren Oddmund nå er blant medlemmene. Hun tok kontakt med Asker kulturskole, og fikk grønt lys for å få en av kulturskolens musikkterapeuter med på laget. Tilbudet inngår som en del av Den kulturelle spaserstokken i Asker, som er kommunens eget profesjonelle kunst-, musikk- og kulturprogram for eldre. 
– Vi ønsket oss et forskningsbasert tilbud med et faglig innhold, og det fikk vi mulighet til med en musikkterapeut. Asker demenskor tar i bruk metoder som Norges musikkhøyskole har forsket på, og som man vet har effekt. Det er ikke bare det at man blir glad når man synger. Det kognitive arbeidet som gjøres har også vist seg å påvirke sykdommen positivt.

Tre mannlige sanger i koret i fokus. De synger.

God stemning og fullt trøkk blant de mannlige sangerne. Foto: Erik G. Vangsnes  

 

Varm kaffeprat

Nina forteller at koret også har en funksjon for de pårørende. Mens sangerne er opptatt med øvelse, kan de som ønsker sette seg i naborommet med en kopp kaffe.  
– At de pårørende kan snakke med andre som har samme erfaringer som dem selv, ser vi det er mange som setter stor pris på.  

Også kulturskolens rektor Frøydis Rui-Rahman er fornøyd med tilbudet og hvordan det fungerer:  
– Vi er glade for at virksomheten stadig utvikles som kommunens ressurs- og kompetansesenter på kunst og kultur, og synes det er positivt med samskaping som dette.

På NaKuHel denne ettermiddagen går øvelsen mot slutten, og for koristene venter kaffe og kaffemat. Vi spør en av de eldre sangerne om hva han tenker nå, når ukas øvelse er over?   
– Nei, da er det bare å begynne å glede seg til neste ukes øvelse da, svarer han med et smil.   

Kringlebiter på et fat ligger i forgrunnen av bildet, i bakgrunnen ses hender som forsyner seg.
Lett servering og hyggelig prat etter øvelsen er også viktig. Foto: Erik G. Vangsnes  

 


Asker Demenskor  

  • Startet opp høsten 2023, som et samarbeid mellom Asker Demensforening, Asker Røde kors, NaKuHel og Asker kommune.
  • Tilbudet inngår i Den kulturelle spaserstokken.
  • Koret har i dag 25 medlemmer i alderen 69 til 92 år. Det er foreløpig venteliste for å bli med, men koret tar inn korister fortløpende ved ledige plasser. Ta kontakt med NaKuHel på post@nakuhel.no eller telefon 66 98 75 50
  • Pårørende kan snakke sammen og dele erfaringer over en kaffekopp mens øvelsen pågår.
  • Flere lokale bedrifter støtter opp om koret. Koristene har fått drikkeflasker fra Tomra, mens Nærbakst sponser koret med bakevarer. 

 

 Tekst: Astrid Urdal