Oppdag kystperlene i Asker

Med nærmere 20 mil kystlinje, har Asker lengst kyst av alle kommunene langs Oslofjorden. Nå oppfordrer DNT Asker Turlag deg til å bli med å gå «Asker langs kysten».

To personer sitter med ryggen til på et svaberg. I forgunnen ses fjord, horisont og noen trær.
Det er mange flotte strekninger langs kyststien i Asker. Her fra Kaståsen ved Hyggen, med utsikt over Drammensfjorden. Foto: Lars Christian Iversen

– Kyststien er en perle flest mulig burde oppleve, sier Lars Christian Iversen, styreleder i DNT Asker Turlag, og forklarer at ideen til årets turprosjekt kom etter det vellykkede «Asker på langs» i 2022. Da gikk turlaget hele kommunen på langs, gjennom fire etapper på vel 20 km hver. Nå vil de gjøre det samme langs kysten. 

– Det blir litt for langt å gå hele kysten rundt, og ikke alle strekninger er like tilgjengelige. Vi har derfor valgt ut fem strekninger hvor man virkelig får sett det aller fineste, sier Iversen.

Fem etapper på 20 km

Den første etappen er en rundtur Spikkestad – Hyggen – Spikkestad. Et ukjent turområde for mange askerbøringer, ifølge Iversen.

– Denne turen går også innom Lahellholmen, en øy i Drammensfjorden. En ordentlig perle som ikke så mange vet om, og vel verdt et besøk i seg selv.

Neste etappe går turen fra Klokkarstua til Holmsbu, med en avstikker oppom Knivsfjellet og den fantastiske utsikten over Drammensfjorden. Deretter står Holmsbu – Sagene for tur.

– Dette er kanskje en av de mest kjente strekningene av kyststien. Her legger vi også turen gjennom Holtnesdalen naturreservat, for å se en helt annen vegetasjon, sier han.

De to siste etappene går mellom Storsand og Nærsnes, og Slemmestad og Holmen.

– Jeg vil ikke peke ut én spesiell strekning som den fineste, for her er det flotte steder på hver eneste etappe. Vi håper denne turen vil være en fin måte å bli bedre kjent med den flotte kystkommunen vi har!

Asker på langs.JPG

– Oppdag kystperlene i Asker, oppfordrer styreleder i DNT Asker Turlag, Lars Christian Iversen, som inviterer med på fellesturer til høsten. FOTO: Tore Shetelig

 

Fellesturer eller på egenhånd

DNT Asker Turlag planlegger fellesturer på alle etappene, fem lørdager fra august til oktober. Samtidig er det fullt mulig å gå på egenhånd. Turbeskrivelser for hver etappe ligger ute både på turlagets nettside, og også i turistforeningens app «UT». Søk etter «Asker langs kysten» for å finne dem. Kanskje blir det en flott ferieaktivitet å oppdage nye områder i kommunen på denne måten?

– Sommerstid er det jo ypperlig å gå langs kysten og for eksempel kombinere turen med et bad, sier Iversen.

Han forteller at alle som fullfører de fem etappene vil få utdelt merket «Asker langs kysten». Går du på egenhånd, kan du melde inn til turlaget når du har vært på tur.

– Alle etappene er merket som krevende i turbeskrivelsene, først og fremst fordi de er nokså lange. Du må ha en viss form å være med på fellesturer, sier Iversen.

På alle fellesturene vil det være med turledere som også forteller litt om områdene underveis. Det er gratis å delta, og du kan være med uavhengig av om du er medlem i turistforeningen eller ikke.

– Vi har lagt opp etappene slik at det skal være mulig å bruke offentlig kommunikasjon, både til startsted og hjem igjen, sier Iversen, og oppfordrer til å besøke nettsiden deres for å finne mer informasjon.


«Asker langs kysten»

  • Turprosjekt arrangert av DNT Asker Turlag
  • Består av fem etapper på rundt 20 km hver
  • Den første etappen starter i Spikkestad, og den femte etappen ender på Holmen
  • Alle etappene ligger beskrevet på turlagets hjemmeside, og i turistforeningens app «UT»
  • Turlaget arrangerer fellesturer fem lørdager i høst, men du kan også gå etappene på egenhånd
  • Alle som fullfører hele distansen får «Asker langs kysten-merket»

 

Tekst: Marit Asheim