Søndre Borgen Helsehus – verdt å vente på!

Etter lang tids bygging og mange utsettelser, er pasienter og ansatte endelig inne i nye Søndre Borgen Helsehus. Flyttelasset gikk ikke mange meter, men desto flere tiår frem i tid og inn i lyse, luftige og høyteknologiske lokaler.

Åtter personer i hvitt og blå helseuniform sitter rundt et langbord. Alle ser mot kamera og smiler.
De ansatte er godt fornøyd med helt nye lokaler. Foto: Vibeke Glosli

– Her har vi alle forutsetninger for å skape god helse, smiler avdelingsleder Helle Lofstad Knutsen mens hun viser rundt i nye Søndre Borgen Helsehus sammen med kollega Lise Strand. Når vi er på besøk er det fortsatt flytteesker på kontorene, og gangene lukter nytt. En av pasientene som har slått seg ned i et fredelig hjørne med avisen smiler stort og sier at han er veldig fornøyd med den nye tilværelsen, knapt et døgn etter at han flyttet inn.

– Det er klart at det tar litt tid å lande og komme inn i nye rutiner, ikke minst fordi vi har fått mye utstyr og velferdsteknologi som krever nye måter å gjøre ting på, forteller Strand. Hun understreker at de har forberedt seg lenge på denne flytteprosessen.
– En av grunnene til at flyttingen har vært utsatt flere ganger, er fordi vi har gått mange runder for å sikre at alt av alarmsystemer, utstyr og sikkerhet fungerer og er stabilt. Noen av de ansatte har hatt som oppgave å ta bygget i bruk og bli «superbrukere» i flere måneder allerede, og det har vist seg å være en god og effektiv måte å komme inn i det på.

To damer sitter på hver sin side av et bord, ser på hverandre og smiler. Veggen bak dem er dekket av et stort maleri med mye grønt.

Avdelingslederne Lise Strand (t.v.) og Helle Lofstad Knutsen er godt fornøyd med Søndre Borgen Helsehus. Her sitter de foran kunst av lokale Apichaya Wanthiang. Foto: Vibeke Glosli

 

Innholdsrikt hus

For det er mye å sette seg inn i. Fordelt på tre etasjer er det til sammen 40 rom med kapasitet til totalt 46 pasienter, alle rom med TV og eget bad. I tillegg er det store og lyse fellesarealer med kjøkkenkroker, spiseplasser og stuer med og uten TV, spesielle smitterom og et eget rom med sovesofa og kjøkkenkrok til bruk for pårørende. Det er brede korridorer og lyse vegger dekorert med fargesterk kunst av Apichaya Wanthiang. Noen av rommene er satt av til såkalte KAD, Kommunale Akutte Døgnplasser, men de fleste pasientene er korttidspasienter som er her én uke eller to.

– Målet er at oppholdet skal gjøre dem i stand til å klare seg på egenhånd når de skrives ut og skal reise hjem, forklarer Strand og viser frem det luftige treningsrommet. Utstyret her spenner fra «øvelsestrapp» og treningskjøkken til løpemølle og styrkeutstyr. Også andre funksjoner, som medisinutdelingen, har fått seg et teknologisk løft i det nye helsehuset.

– Dette er på mange måter som et sykehus der pasienter kommer inn og ut hele tiden, så sikkerhet rundt medisinering er veldig viktig. Med nye avanserte medisintraller, utstyrt med terminaler med full tilgang til informasjon om den enkeltes medikamenter, er denne sikkerheten vel ivaretatt, understreker Lofstad Knutsen.

Bilde av et sykehusrom med seng, bord, lenestol, TV og et stort vindu med utsikt.
På Søndre Borgen Helsehus kan pasienter og ansatte nyte luftige og lyse lokaler med topp moderne utstyr. Foto: Vibeke Glosli

 

Pasientpleie tatt på alvor

Daglig er rundt 50-60 ansatte i sving på det nye huset, inkludert to faste leger, tre fysioterapeuter og flere leger tilknyttet via vaktordning.

– Hit får vi pasienter som for eksempel har brukket benet og trenger bistand og opptrening før de drar hjem for å klare seg selv. Andre kommer fordi de av ulike grunner trenger hjelp til å administrere intravenøs medisin en periode, eller KOLS-pasienter som har behov for behandling. For ti – femten år siden ble denne gruppen typisk «svingdørpasienter» fordi de ikke hadde noe tilbud, men nå har vi mer fokus på å sette dem i stand til å klare seg selv, forklarer Lofstad Knutsen. Akkurat det skulle forholdene ligge til rette for i nye Søndre Borgen Helsehus.

 

Tekst: Aina Skoland