Stortrives i sin første sommerjobb

Nikita er en av over 50 ungdommer som gjennom Jobbsentralen får sin første jobberfaring denne sommeren. Lønnsmidlene kommer fra Asker kommune, og målet er at erfaringen skal gi dem både inspirasjon og muligheter videre.

En gutt kledd i svart t-skjorte og svarte hansker dekker et bord med glass og tallerkener. Han ser mot kamera og smiler. I bakgrunnen skimtes flere bord som er dekket.
Nikita trives godt i sommerjobben sin hos tapasrestauranten Por Favor, og er veldig takknemlig for å ha fått muligheten gjennom Jobbsentralen. Foto: Marit Asheim

- Jeg har vært her litt over en uke nå, og trives bare bedre og bedre. Oppgavene mine blir mer og mer avanserte, og jeg får veldig gode tilbakemeldinger, forteller Nikita Mykhailiuk.

Han kom til Asker fra Ukraina for snart to år siden, og er akkurat ferdig med sitt første år på Nesbru videregående. De to ukene i sommer på tapasrestauranten Por Favor, er den første jobben han har hatt.

- Jeg oppdaget litt tilfeldig en plakat som fortalte om sommerjobbprosjektet til Jobbsentralen, og tenkte at det hørtes veldig fint ut. Jeg sendte inn en søknad, og er utrolig glad for at jeg fikk denne muligheten, sier han.

- På egenhånd hadde jeg nok ikke fått en sommerjobb i år.

Populært tilbud

Sommerjobbprosjektet administreres av Jobbsentralen, med lønnsmidler fra Asker kommune. Interesserte ungdommer sender søknad direkte til Jobbsentralen, som går gjennom dem, gjennomfører intervjuer og matcher ungdommer og arbeidsgivere.

- Vi fikk inn over 300 søknader, og gjennomførte intervjuer med 100 av ungdommene, forteller veileder Christiane Hagen.

- De fleste ungdommene har ingen arbeidserfaring fra tidligere, men ønsker veldig gjerne en sommerjobb. Under intervjuene snakket vi om hva de kunne tenke seg, hva de liker å holde på med, og deretter fant vi mulige arbeidsgivere som passet, sier veileder Mia Langsholdt.

Jobbsentralen har en hovedmålgruppe på ungdommer mellom 16 og 20 år, og det er gjerne de yngste som sommerjobbprosjektet er aktuelt for. For en under 18 år er vanskelig å finne jobb på egenhånd, da de fleste stillingsutlysninger krever at man er eldre.

- De som får tilbud om sommerjobb gjennom oss, jobber i to uker. Enten i starten eller i slutten av skoleferien. To slike uker er ofte det som skal til for å få jobb videre. Ungdommene får mulighet til å vise hva de kan, de får jobberfaring – og de får gode attester fra en arbeidsgiver, sier Christiane.

- Mange får sjansen til å jobbe videre der de er i sommerjobb nå, eller det er enklere for dem å få jobbmulighet et lignende sted senere.

Nærbilde av tre unge damer i hvite gensere med teksten Jobbsentralen som står ved siden av hverandre og smiler.
Marlen Langeland Hagen, Christiane Hagen og Mia Landsholdt i Jobbsentralen gleder seg over at så mange ungdommer får sin første arbeidserfaring denne sommeren gjennom sommerjobbprosjektet.

 

- Liker meg godt

Nikita trives godt på restauranten, og er glad for å ha fått sjansen til å prøve seg på et kjøkken. I intervjuprosessen snakket han om at en restaurant eller kafé var det han ønsket seg aller mest, men han hadde kanskje ikke trodd at han skulle få en så god match.

- De ansatte er veldig hyggelige og flinke til å følge meg opp. Om jeg gjør noe feil, får jeg beskjed om at det går helt fint. Det er bare å prøve igjen, og jeg lærer av å feile, smiler han.

I starten hjalp han mest til ved bordene i restauranten, men etter hvert har det blitt mer og mer tid på kjøkkenet. Både med å kutte opp grønnsaker, fritere eller forberede andre ingredienser for kokkene.

- Noen ganger er det veldig travelt her, og jeg begynner etter hvert å se hva som bør gjøres eller trengs. Da tar jeg initiativ til å gjøre ting selv, og gjør alt det jeg vet som behøves.

Tilbakemeldingene fra restauranten er veldig gode, og Nikita håper det blir mulig å jobbe der noe mer fremover.

En gutt i svart t-skjorte og med svarte hansker kutter opp vårløk. Han ser mot kamera og smiler.
Uten Jobbsentralen hadde ikke Nikita fått sommerjobb i år. Han gleder seg over arbeidserfaring fra en restaurant, og håper det vil gi han mulighet for mer jobb senere.

 

Tett oppfølging

Jobbsentralen følger opp ungdommene i prosjektet, både før og etter de får jobbmuligheten. Noen ønsker hjelp til å sette opp en CV, Jobbsentralen hjelper til med arbeidskontrakter, og alle får besøk av en veileder i løpet av de to ukene de er i sommerjobb.

- Det er utrolig gøy å besøke ungdommene underveis i arbeidsukene, og se dem i aktivitet. De får veldig gode tilbakemeldinger, og det er flott å se hvor bra det går, sier Mia.

Mange av ungdommene har fått sommerjobb i matbutikker, blomsterbutikker, restauranter og kafeer, men det er også noen som er innom bibliotek og bo- og omsorgssenter.

- Vi er veldig takknemlige for alle arbeidsgivere som har sagt ja til å ta imot ungdommer i sommer, og det er flott at arbeidsstedene er fordelt utover hele kommunen. Vi prøver finne et sted i nærheten av der den enkelte bor, slik at de enkelt kan komme seg på jobb på egenhånd, sier Christiane.

Veilederne på Jobbsentralen hjelper også andre ungdommer som er på jakt etter sommerjobb eller ekstrajobb, selv om de ikke kom med i dette sommerjobbprosjektet. I år har de bistått rundt 50 ungdommer med å få andre eksterne sommerjobber, hvor de har fungert som et bindeledd mellom ungdom og ulike arbeidsgivere.

Gjennom hele året har Jobbsentralen veiledning noen dager i uka på Asker innbyggertorg, og det er enkelt å booke time gjennom Instagram. Helt gratis, selvfølgelig! De holder også åpent i hele sommer, med åpningstider onsdager mellom klokken 12 og 18.

- Vi prøver å være der ungdommene er, og deler mye informasjon på Instagramkontoen vår. Der kan man også stille spørsmål til oss i en direktemelding, eller booke tid til veiledning, sier Mia.


Jobbsentralen:

  • Gratis tilbud til unge mellom 16 og 25 år.
  • Hjelper gjerne med å skrive søknader eller oppdatere CV.
  • Holder til på Asker innbyggertorg
  • Jobbsentralen holder åpent hele sommeren, med åpningstider onsdager fra 12-18.
  • Tilbudet er en del av NAV Asker.
  • Deler gjerne stillingsannonser eller hjelper arbeidsgivere som vil rekruttere ungdom. Ta kontakt på jobbsentralenasker@outlook.com

 

Tekst: Marit Asheim