Tett på med Byggesak

Et byggeprosjekt kan være overveldende, uansett om man skal få satt opp en enebolig eller en terrasse. Da er det godt at noen holder oversikten. Vi har vært med byggesak ut på tilsyn.

To menn i gule refleksjakker går over en veranda. Den ene holder en mobil i hånda. Begge smiler. I bakgrunnen står enda en mann i svarte klær.
TILSYN: God stemning og godt samarbeid på tilsyn med Byggesak i Asker kommune. Representantene fra Byggesak er (f.v.) Per Ulfsnes og Knut Mathisen, utbygger er Espen Karlsen. Foto: Vibeke Glosli

– Når du skal hente inn tilbud på et byggeprosjekt, spør dem hva de mener er risikoen ved prosjektet. Hva kan gå galt, hvilke planer har de for å unngå at noe går galt, og hva gjør de hvis det likevel går galt. Det er det gode rådet til Malvin Bjorøy, virksomhetsleder Byggesak i Asker kommune. Han vet godt at de færreste har eller skal ha kunnskap om fukt og bærekonstruksjoner.
– De fleste av oss ser hvordan parketten ligger eller om flisene på badet ser bra ut, men når det kommer til stykket er det som er inni veggen mye viktigere.

Tett på

Tilsyn er et ord som skremmer mange, men det er det liten grunn til, mener Bjorøy.
– Tilsyn er at vi sjekker kvaliteten på prosjektet. Det er mye lettere og billigere å sørge for at ting blir ordentlig underveis, enn å reparere når ting går galt noen år senere, forklarer han. Etter noen utfordrende år med både kommunesammenslåing og pandemi, har Bjorøy klart for seg hvordan han vil at tilsynsrutinene skal være i fremtiden.
– Når noen for eksempel bygger en enebolig, vil føre tilsyn på fem ulike stadier. Det aller første er allerede når graveren er ferdig. Da kan vi møte de involverte parter og sjekke at grunnarbeidene er på plass. Videre vil vi inn når mureren er ferdig og massene skal fylles tilbake på utsiden, vi vil være der når snekkeren skal begynne, og når bygget er satt opp med plastikk på veggene så vi kan sjekke at tetthetsmålinger er foretatt riktig og at underliggende strukturer som rør, isolasjon og elektrisitet er lagt riktig og kan dokumenteres. I tillegg kommer tilsyn inn når det nærmer seg innflytting, for å sjekke vinduer, dører, brannvern, installasjoner og annet.

Nærbilde av en mann som smiler. I bakgrunnen ses trær og Asker rådhus.
BRUK OSS: Malvin Bjorøy, virksomhetsleder Byggesak i Asker kommune, ønsker å bidra til tryggere byggeprosjekter og færre dyre overraskelser i fremtiden. Foto: Vibeke Glosli

 

De fem store

Tilsyn sjekker at bygg er utført rett i henhold til tillatelse, lovverk og teknisk spesifikasjon. Bjorøy og hans folk blar i permer og sjekker at dokumentasjon er på plass, de går ikke rundt og sparker i muren.
– Det vi særlig er ute etter er det vi kaller de fem store, de tingene som virkelig svir på lommeboken for eieren hvis det viser seg feil og mangler i etterkant. Det han snakker om er fukt, bæring, tetning, brann og redning og dessuten miljø.
– Når du har fått nøkkelen til et nybygd hus, skal oppdragsgiver samtidig gi deg en tykk perm, en håndbok, der det skal være dokumentert alt fra hvor rørene ligger i veggen, type stein som er fylt i som drenering, hvor ofte du må skifte filter på kjøleanlegget og fargekoder som er brukt på veggen. Å ha den dokumentasjonen på plass sparer mye for alle parter. Også naboer og andre som kan få kjenne på konsekvensene om ting som grunnforhold og drenering ikke er gjort riktig.


Bruk oss!

Tilsyn skal utføres på alle byggeprosjekter som er søknadspliktige, men kan også utføres på prosjekter som ikke krever søknad. Bjorøys oppfordring er klar: Bruk oss!
– Innbyggerne kan godt be om at vi kommer på tilsyn og så vurderer vi samfunnsnytten i det. Er det en skole som er under oppføring er det klart vi kommer, men er det en støttemur som er utgangspunkt for en nabokrangel, oppfordrer vi heller til å ta en god prat med naboen. 

 

Tekst: Aina Skoland