Innbyggertorg i Sætre: - Vi er en arena for folkehelse

Er du kaffetørst og har lyst på en prat, vil du låne bøker eller game? Kanskje trenger du hjelp til å få vite hvem du skal kontakte i kommunen.

Profilbilde av en dame med langt lyst hår. Hun lener seg mot en bokhylle, hvor hun støtter den ene armen. Hun smiler.
FOLKEHELSE: - Jeg liker veldig godt å jobbe på innbyggertorget, som er en flott arena for folkehelse, sier hussjef Elise Mørk. Foto: Torbjørn Tandberg

Da er det nye innbyggertorget i Sætre stedet for deg. I oktober åpnet endelig lokalene i tidligere Hurum rådhus i ny drakt. Elise Mørk er hussjef. Hun kommer selv fra Sætre, der hun også vokste opp og gikk på skole. Elise begynte å jobbe i Asker kommune i fjor.  

– Vi er en møteplass – for folk i alle aldre. Rett og slett en arena som fremmer god folkehelse. Vi ønsker å legge til rette for at innbyggerne kan delta – ved å være aktive medborgere, knytte nye nettverk og være med på å skape et godt lokalsamfunn. Det ligger mye god folkehelse i det, sier 28-åringen til Askermagasinet. 

Ligger godt til rette 

– Hva inneholder innbyggertorget? 

– Vi har flere tilbud. Hos oss kan man få informasjon og veiledning i kommunale tjenester.  Det er en frivilligsentral her, så det ligger veldig godt til rette for at vi kan koordinere frivillig arbeid. Og så er det en kulturscene, som vi håper at blir fylt med masse dans, teater, konserter og annen kultur. Vi har også et kjempeflott bibliotektilbud, som folk kommer til å måpe av. Det har en helt annet standard enn hva folk har vært vant til her tidligere, sier Elise Mørk. 

– Dessuten har vi aktivitetslokaler som kan leies av alle. Vi håper disse blir fylt med aktiviteter som kommer til å gagne lokalsamfunnet. 

Åtte damer sitter på to rekker, i et lite amfi på biblioteket. Alle smiler. På veggene rundt står bokhyller med bøker.
STERKT TEAM: De ansatte på innbyggertorget og biblioteket i Sætre. Fra v.: Elise Mørk, Stine Runshaug, Stine Lauphardt, Linda Solheim, Julie Oldeide, Eva Sandbakk, Kjersti Smedstad og Patryja Krysztofiak. Foto:Torbjørn Tandberg 

 

7.000 bøker 

Nå kan ikke Askermagasinets utsendte medarbeidere vente lenger. Vi må vandre inn i bøkenes verden. 7.000 bøker er på plass. Luftig og pent utstilt – i romslige lokaler. 

Men et bibliotek er så mye mer enn det var før i tiden. Derfor gikk de bibliotekansatte grundig til verks, da de ville finne ut av hva de unge innbyggerne forventet seg av nyskapning. 

Ønsket seg badekar 

– Vi oppsøkte Sætre ungdomsskole våren 2021, for å høre hva elevene ville ha på det nye biblioteket. De ønsket seg et sted å henge, et treffsted. Det viktigste for dem var å få en møteplass i sentrum. Dessuten ville de ha badekar, saccosekker og Manga, populære japanske tegneseriehefter. Badekaret greide vi ikke å innfri, smiler Stine Runshaug. 

En annen tidsriktig aktivitet som biblioteket kan tilby, er gaming. 

– Gaming er veldig sosialt 

– Vi har brukt 100.000 kroner på spill. Gaming er veldig sosialt, og binder ungdommen sammen. Deltakerne lærer seg også språk, sier Stine Runshaug.  

 

Tekst: Tore Shetelig