Tenk deg at du får en diagnose som for eksempel kreft, hjertesykdom, diabetes eller kols. Den nye situasjonen gjør deg usikker på hvordan livet nå skal leves. Da kan du ta kontakt med Læring- og mestringsteamet i kommunen, rettet nettopp mot denne typen diagnoser.
– Vi ser på det som et forebyggende tilbud, men et trinn opp i tjenestetrappen i forhold til frisklivstilbudet, forklarer Cathrine Dahl Oppi, avdelingsleder for helsefremmende og forebyggende tjenester i Asker kommune. I det nyopprettede læring- og mestringstilbudet er målet å gi brukerne mestringsstrategier, god kunnskap og et nettverk for å mestre hverdagen, tross en ny diagnose eller situasjon.
Flere i samme situasjon
– Vi tilbyr for eksempel temasamlinger for personer med hjertesykdom, lungesykdom, kreft og diabetes. Dessuten har vi treningstilbud rettet mot disse spesifikke diagnosene, i tillegg til Mestringstreff, et kurs med fokus på å håndtere livet med helseutfordringer, forklarer Oppi. Mye av arbeidet er gruppebasert, fordi de ser at brukerne har stor nytte av å utveksle erfaringer med andre i samme situasjon.
– Vi starter alltid med en oppstartssamtale for å kartlegge behov og ønsker, og så setter vi sammen et individuelt tilpasset pakkeløp. Noen vil ha perioder der de trenger mer eller mindre støtte, men tilbudet er åpent for alle voksne, uavhengig av hvilken sykdom man har.
Selvstendighet og livskvalitet
Når Oppi sier «hit», tenker hun nå i oppstartfasen på gruppetreningstilbudet på Røykenbadet, men kurs og temasamlinger prøver de å spre utover hele kommunen.
– Vi ønsker å legge mye av tilbudet til innbyggertorgene der det vil gå hånd i hånd med andre tilbud og tjenester. For selv om målet er å gjøre brukeren i stand til bo hjemme og klare seg selv i størst mulig grad, er livskvalitet mer enn som så, påpeker hun.
– Sosialt liv, kultur og andre tilbud ligger utenfor vårt opplegg, men det er vanskelig å skape seg en hverdag fylt med livskvalitet dersom man blir sittende isolert og bekymre seg for hvordan hverdagen med en ny sykdom vil bli. Der ønsker vi å komme inn og legge grunnlaget for et liv og en hverdag med god livskvalitet.
Trener for livet
En av deltakerne er Henrik Frølich (79).
– Tidligere trente jeg jevnlig, men så kom pandemien og jeg mistet muligheten der jeg pleide å trene, forteller han. På omtrent samme tid mistet han kona gjennom 56 år, og hadde en tung tid.
– Å miste treningen påvirket meg enormt. Jeg har vært gjennom både kreft og hjerteproblemer, og da jeg prøvde meg på en frisklivgruppe for å komme i gang igjen, ble det litt tøft, så dette tilbudet passer meg perfekt.
Frølich trener to ganger i uka, og de andre dagene lever han ut lidenskapen for golf, men da trenger han motorisert transport. Målet for comebacket i treningssalen er klart:
– Jeg vil gå en hel 18-hulls runde på egne ben, slår han fast.
Noe for deg?
Trenger du informasjon, kunnskap og bistand til å håndtere sykdom og helseforandringer? Kontakt Læring og mestring på , eller et av telefonnumrene under:
Ellen Aure Skogedal: 48262497
Marte Walseth: 47695245
Gyri Skoglund: 91189048
Mari Moe Dagslet: 90086360
Marlin Solbakken: 46958073
Les også mer om ulike kurs og tilbud
Tekst: Aina Skoland