Stor aktivitet på innbyggertorgene

Da Asker kommune innførte «innbyggertorg» som begrep, var det med store ord og visjoner, men mange var nok også usikre på hva det egentlig skulle være. Nå er de godt etablert med et høyt aktivitetsnivå.

Tre barn står med ryggen til kamera og ser mot en dame med gullhatt i papir som bøyer seg ned til dem og smiler. I bakgrunnen står en dame til med gullhatt i papir.
FEST: Feiring med små og store under åpningen av Sætre innbyggertorg. Foto: Anders Sjåvik

Begrepet «innbyggertorg» ble innført i forbindelse med sammenslåingen av de tre kommunene til én, idet kalenderen gikk fra 2019 til 2020. Som kjent var det lite som gikk etter planen i 2020 da et visst virus meldte sin ankomst. Én av tingene som dermed halte litt ut i tid, var opprettelsen og innarbeidingen av nettopp innbyggertorgene. 2022 må derfor kunne sies å være første året der innbyggertorgene har hatt tilnærmet normal drift, og hvilket år det har vært!

Et mangfold av aktiviteter

– Visjonen til innbyggertorgene var, og er, veldig ambisiøs, medgir Synnøve Osmundsen som er virksomhetsleder for innbyggerdialog og frivillighet, og som dermed har et overordnet ansvar for nettopp innbyggertorgene.

– Hensikten har hele tiden vært at hvert enkelt innbyggertorg skal få bli det lokalsamfunnet ønsker og trenger. Utgangspunktet har vært klart: Kommunen stiller med lokaler og fasiliteter, innbyggerne og andre lokale aktører skal bidra til å fylle huset med aktiviteter. Osmundsen medgir at det nok var en del forvirring og stor spenning rundt konseptet i starten.

– Men nå ser vi at det virkelig har blitt levende møtesteder for alle. Spredt over alle de sju, snart åtte innbyggertorgene i kommunen er det nå et enormt bredt og mangfoldig utvalg av aktiviteter. Språkgrupper, dans, trimgrupper, strikkegrupper, barselaktiviteter, eldrerådets time, seniornett, tirsdagsklubb for barn i Sætre, lunsjklubben på Borgen fredager og lørdagskafé i Heggedal er bare noen av de faste aktivitetene.

– I tillegg har det blitt steder der både unge og gamle kan treffes for bare å henge og prate, og det er vi veldig glade for.

To eldre damer og en eldre mann sitter rundt et bord. En tredje dame holder frem et stort fat med oppskåret kringle på. De tre andre i bildet ser på henne.

FELLESSKAP: Kringle og godt selskap på seniordagen ved Slemmestad innbyggertorg. FOTO: Erik Thompson

 

Kommunen møter innbyggerne

Et annet av målene da innbyggertorgene var i planleggingsfasen, var at det skulle bli et sted der innbyggerne kunne treffe kommunen, og motsatt.

– Innbyggertorgene er også kommunen nær der folk bor, der de kan få veiledning og enkelte kommunale tjenester, sier Osmundsen.

– Under pandemien var innbyggertorgene viktige arenaer for å dele ut koronatester. Nå bruker for eksempel plan- og bygg flere av innbyggertorgene til å treffe innbyggere og svare på spørsmål, noen helsestasjoner bruker innbyggertorg til barselaktivteter, og for de som ønsker å forhåndsstemme under valget i høst, er det nettopp her de kan gjøre det.

En god utvikling

På starten av året var ny prosjektleder på plass for planlegging av et nytt innbyggertorg i Spikkestad. Det er imidlertid ennå noen år til det åttende og siste innbyggertorget er en realitet.

– Historien til innbyggertorgene begynte nok i Heggedal, mener Osmundsen.

– Der var det for mange år siden bibliotek og seniorsenter vegg i vegg. Så forsvant veggen og deretter har det utviklet seg videre derfra. De kommunale seniorsentrene er videreført i innbyggertorgene som er for alle, og de nye lokalene til innbyggertorgene er bygget nettopp for dette formålet. Nå gleder vi oss til å se hvordan innbyggertorgene vil utvikle seg videre, smiler en fornøyd Osmundsen.

To ungdommer, en gutt og en jente, står ved siden av hverandre ved en kjøkkenbenk. Den ene heller kaffe i en kopp mens han ser på den andre.  Hun rører med en øse i en bolle med vaffelrøre, mens hun ser på han. Ved siden av henne står et åpent vaffeljern.

LØRDAGSKAFE: Ungdommer fra GUI ønsker å invitere heggedøler i alle aldre til kafé på innbyggertorget på lørdager. FOTO: Vibeke Glosli

 

Vil du bidra?

Ønsker du å sette i gang aktiviteter på ditt lokale innbyggertorg? Her finner du mer informasjon om alle innbyggertogene. Søknadsfrist for å låne lokaler til gjentakende faste aktiviteter er 1. mars, men andre aktiviteter og arrangementer vurderes fortløpende.

Du finner innbyggertorg på Holmen, Asker sentrum, Borgen, Slemmestad, Heggedal, Sætre, Tofte og prosjektkontor på Spikkestad. For oversikt over aktiviteter, sjekk nettsiden hvaskjeriasker.no eller hent en brosjyre på ditt innbyggertorg. Du kan også følge ditt lokale innbyggertorg på sosiale medier.

 

Tekst: Aina Skoland