Ut på tur – aldri sur!

Sommeren inviterer til mange og lange dager ute. Hva med å tilbringe en natt ute i det fri med familien eller en god venn?

Nærbilde av en hånd som holder en kjele over en primus. I en annen hånd løftes en skje med havregrøt opp fra kjelen. I bakgrunnen ses en termos.
PRIMUS: Brannvesenet anbefaler primus eller stormkjøkken dersom du skal lage mat på tur. Foto: Adobe Stock

I Asker finnes det mange fine steder å slå opp telt eller bruke hengekøye. Du har lov til å slå opp telt eller overnatte i inntil to døgn i utmark uten eierens samtykke, så lenge det ikke er til fortrengsel eller ulempe for andre. Dersom det ikke er skiltet er det i utgangspunktet ikke lov å telte/bruke hengekøye på kommunens badestrender, offentlige parker og friområder. Les mer om telting i Asker kommune. 

Stormkjøkken eller primus

Mange ønsker å kunne lage seg varm mat eller drikke på turen. Husk at det ikke er lov å tenne bål når og hvor som helst, bruk gjerne heller kommunens egne grillplasser og griller. Du kan også lage mye god mat på stormkjøkken eller primus. Normalt kan dette brukes selv i perioden med bålforbud. Husk å ha et stødig underlag og forsikre deg om at det ikke kan begynne å brenne hvis det velter. 

Forslag til pakkeliste: 

  • Telt eller hengekøye - husk tarp til hengekøya om det er meldt regn eller ruskevær!
  • Primus og utstyr til å lage mat
  • Ferdig preppa mat som går fort og enkelt å lage på primusen
  • Karabinkrok og ekstra tau/tråd– et supert tips for deg som vil henge mat og annet opp i høyden
  • Slokkevann - dersom du skal bruke tilrettelagte bålplasser
  • Førstehjelpsutstyr er lurt, husk «burn gel» ved brannskader 

Bruker du engangsgrill? Ta forholdsregler

Grillmat smaker ekstra godt på tur i fin natur, men brannvesenet ber om aktsomhet. Engangsgriller er dessverre ofte skyld i branner, både i naturen og i søppeldunker. Det er også forbudt å bruke engangsgrill i skog og utmark, som en del av det generelle bålforbudet.  

Slik unngår du at engangsgrillen din lager brann: 

  • Plasser engangsgrillen stødig på et ubrennbart underlag, aldri rett på bakken.   
  • Hold oppsyn med grillen til enhver tid. 
  • Slokk grillen med rikelig med vann! En engangsgrill kan inneholde glør og varme i opptil 24 timer etter bruk, selv om du har forsøkt å slokke den med vann. 
  • Etter at engangsgrillen er skikkelig slokket og avkjølt skal den kastes i en grillkasse ment for brukte engangsgriller  
  • Er det ingen grillkasse i nærheten må du ta med engangsgrillen hjem og la den stå utendørs over natten før du kaster den i søppelet. Tenk på miljøet – ikke kast engangsgrillen i naturen!  

Og du- dropp gjerne engangsgrillen til fordel for faste griller på egne tilrettelagte plasser, eller ta med deg egen turgrill. Husk å sjekke om kommunen har innført grillforbud i varme eller tørre perioder.  

 

 

Tekst: Eira Kamhaug