Større påvirkning på egen arbeidshverdag

Som en av de første kommunene i landet startet Asker i fjor høst egen karriereveiledning for personer med funksjonsnedsettelser. I større grad enn tidligere skal brukerne selv få påvirke veien etter videregående.

En ung mann med hvite hansker på seg holder frem et rosa såpestykke mellom hendene. Smiler.
BESTEMME SELV: Gjennom den nye karrieretjenesten i kommunen vil personer med funksjonsnedsettelser få større påvirkning på egen arbeidshverdag. Foto: Torbjørn Tandberg

– Tidligere har det vært rådgivere som har veiledet og funnet ledige plasser ved arbeidssentre eller aktivitetssentre. Det nye nå er at brukerne i større grad skal få si noe selv om hva de ønsker, forteller karriereveileder Birgitte Skants Isaksen. 

For å få til det starter planleggingsarbeidet for den enkelte tidlig, med kartlegging av interesser, ønsker og muligheter. Tjenestens to karriereveiledere er lokalisert på Solbrå arbeidssenter, men samarbeider godt med de ulike videregående skolene, deltar på foreldremøter og har individuelle samtaler. 

– Vi ønsker å få tidlig oversikt, slik at vi har et passende tilbud klart når eleven er ferdig på videregående. Dessuten legger vi opp til at brukerne i større grad skal kunne bytte arbeidssted i løpet av livet, om de selv ønsker, sier Camilla Jorde. 

– Det er viktig å legge til rette for utvikling og et karriereløp, også for denne gruppen. Jeg synes det er flott at kommunen satser på denne måten. Det er dessuten helt i tråd med FNs bærekraftsmål og kommunens implementering av CRPD – FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Bredt tilbud 

Kommunens tilbud omfatter både aktivitetssentre og arbeidssentre, i tillegg til et tett samarbeid med vekstbedriftene. Hva som passer den enkelte avgjøres både av interesser, arbeidskapasitet og grad av selvstendighet. I vekstbedriftene er produksjonskravet høyest, og det er færre arbeidsledere per arbeidstaker. 

– Alle skal få et tilbud, og for denne gruppa er også trivsel og det sosiale kjempeviktig, sier Isaksen. 

– Rett fra videregående er det mange som trenger tettere oppfølging. Vi ser derfor flere som går veien fra et aktivitetssenter til et arbeidssenter, eller via et arbeidssenter ut i en vekstbedrift. Om man ikke får drømmejobben med én gang, kan den komme etter hvert. 

I oppstartsfasen av det nye tilbudet har de to karriereveilederne lett etter gode kartleggingsverktøy. Alt som brukes rundt i landet i dag er papirbasert, og lite tilpasset en digital brukergruppe. Derfor har de startet arbeidet med å utvikle en egen app.  

– Vi har fått laget en prototype, og tester den nå ut med ulike brukere. En slik app må også kunne brukes uten at man kan lese, om man ikke kan se, eller om man peker gjennom øyestyring. Det er et kjempespennende arbeid å være med på, sier Jorde. 

I forgrunnen står fem såpestykker pakket i plast stilt opp på høykant på et bord. Alle fem har rød farge og er merket med etiketter det står jul på. Bak såpene sitter en mann i rullestol og smiler.
DUFT AV JUL: Nicolay håper årets julesåpe selger godt på Galleri Unika. Etiketter er produsert av resirkulert kartong, trykket og utformet av grafisk avdeling på Solbrå. Foto: Torbjørn Tandberg  

 

– Liker meg veldig godt 

I nabolokalene på Solbrå arbeidssenter er det stor aktivitet. Forberedelsene til jul er godt i gang i de nye lokalene fra 2020. Det lukter kanel på såpeavdelingen, rødfarget ull er funnet fram, det støpes lilla lys, produseres juletrær og toves snømenn. Alt skal bli gaveartikler til salgs hos Galleri Unika i Asker sentrum. 

– Jeg håper vi selger masse til jul, smiler Nicolay Ludvigsen (35) på såpeavdelingen. Han kan fortelle om de ulike variantene de lager fra bunnen, alt fra honningsåpe produsert av bivoks fra en lokal birøkter, til skrubb laget av kaffegrut. Ansatte på Daleløkken arbeidssenter har laget formene såpene støpes i, og fargen kommer fra blomster ansatte på Sem arbeidssenter har plukket og tørket. Leppepomader og flytende håndsåpe er nye produkter de holder på å teste ut om dagen. Finner man den rette oppskriften havner de snart i butikk. 

– Jeg liker meg utrolig godt her, og jeg har lært masse. Tidligere jobbet jeg med keramikk på Drengsrud arbeidssenter, men da Solbrå åpnet ønsket jeg å bytte hit. Hjemme lager jeg dessuten telys som jeg skal selge på julemarked, og da er det flott å lære en del om lysproduksjon her, forteller han. 

– Vi har det veldig sosialt her. Jeg er egentlig ganske skravlete og liker meg veldig godt, sier Maja Kvilekval (22). I dag lager hun juletrær av garn, men aller best trives hun foran symaskina. I høst har hun blant annet sydd gardiner til nye Slemmestad MEK, forteller hun stolt. 


Arbeidssentre i Asker 

  • I Asker kommune er det fem aktivitetssenter og fem arbeidssenter 
  • Solbrå arbeidssenter åpnet i 2020, og er det største i kommunen med 30 arbeidsplasser. De fire andre er Drengsrud, Daleløkken, Sem og Galleri Unika. 
  • Alle produkter laget på arbeidssentrene selges i butikken til Galleri Unika 

 

Tekst: Marit Asheim