Hjertebank – invester i egen helse

Små grep i hverdagen gjør en stor forskjell for helsen din. Og går man sammen med andre om livsstilsendringen, blir alt mye enklere. – Investerer du i god helse, så investerer du i bedre livskvalitet, du lever friskere og lengre, sier sykepleier Faduma Hassan Abdi.

Portrettbilde av Faduma som smiler
Sykepleier Faduma Hassan Abdi deler gode råd for å investere i egen helse. Foto: POP Film

De fleste av oss ønsker å ta vare på helsen. Det er ikke vanskelig å finne råd om hvordan vi skal gjøre det, men hvilke råd skal vi velge og hvem kan vi stole på? Kommuneoverlegene i Asker har samlet fire helseråd i kampanjen «Hjertebank», som rulles ut i høst.

Se hele Hjertebank-kampanjen på våre nettsider

Vaksiner deg

Sykepleier Faduma Hassan Abdi jobber med vaksinasjon og smittevern i Asker kommune og understreker viktigheten av å følge vaksinasjonsprogrammene:

– Vaksiner deg og flokken din. En god vaksinasjonsdekning i kommunen bidrar til at alle får det bedre, sier hun.

I tillegg til barnevaksinasjonsprogrammet er det også viktig med sesongvaksiner samt reisevaksiner.

Spis sunt

Mat er kultur, og ulike kulturer har egne mattradisjoner. Kommer man som innvandrer til Norge, skal man plutselig spise fisk, poteter og grønnsaker. Det er det mange som ikke er vant til. Faduma ønsker ikke å ta matgleden fra noen, men fremhever at det er lite som skal til:

– Behold gjerne maten fra egen kultur, men se om du klarer å gjøre små endringer som gjør at det blir sunt. Kutt litt på salt, sukker og velg sunnere smør, spis grovt brød i stedet for loff. Ta bort brusen i hverdagen, drikk heller vann, råder hun.

Vær aktiv

Kosthold og fysisk aktivitet går hånd i hånd. Spiser man sunt og trener, forebygger man livsstilssykdommer. Mange ser på mosjon som et ork, men man trenger ikke bestige en fjelltopp for å få bedre helse. 

– Du må ikke melde deg inn i et dyrt treningssenter eller kjøpe masse fancy utstyr for å være i fysisk aktivitet. Parker bilen og gå til butikken, eller følg barna til skolen, foreslår Abdi. 

I Asker kommune finnes det også turgrupper der man kan møte opp og bli med på en organisert tur. Kanskje har man en hyggelig nabo som ofte er på tur, og da kan man spørre om å få være med. Og motsatt.

– Har du en nabo som du kan ta med på tur, skader det ikke å spørre. Kanskje får du en fast turpartner og en venn for livet? Det er en fin måte å bli kjent på, oppfordrer Abdi.

Stump røyken

Å slutte å røyke er lettere sagt enn gjort. De fleste vet at røyking er skadelig, og det finnes mye informasjon om hvilke sykdommer røyking fører til. For å lykkes med røykeslutt, er det likevel viljen det står på.

– Du må ville det selv og ta de stegene. Og så kan du spørre om hjelp og rådgivning fra blant annet fastlegen, hos Frisklivssentralen og på apoteket. Det finnes hjelpemidler, opplyser Abdi.

Man klarer ikke å endre kostholdet eller legge om livsstilen over natten. Abdi understreker at man må starte forsiktig, men være forberedt på tilbakefall. 

– Vi er flinke til å dømme oss selv og gi oss selv dårlig samvittighet, men man må tenke langsiktig og ikke gi opp, forsikrer sykepleieren. 

Hjertebank

– Asker kommune har et stort hjerte som banker for alle våre innbyggere. God helse og økt livskvalitet er noe av det viktigste vi jobber for. Det er viktig for oss å nå ut til hele befolkningen med helseråd. Med «Hjertebank» håper vi å nå bredt ut til våre innbyggere, også de med ulike språkbakgrunn, sier kommuneoverlege, Meera Prakash Grepp. 

portrett Meera Grepp
Foto: POP Film

 


De fire helserådene

  • Vaksinasjon: Er du over 65 år eller har økt risiko for smittsom sykdom anbefales vaksinering mot Covid-19 og influensa. Det er også viktig å beskytte deg mot sykdom når du reiser til utlandet.
  • Folkehelse: Fem aktiviteter om dagen bidrar til bedre livskvalitet.
  • Kosthold: Et sunt kosthold er viktig for å forebygge utvikling av livsstilssykdommer.
  • Slutt å bruke tobakk: Røyking er en av de største risikofaktorene for sykdom. 

Ønsker du støtte og veiledning for økt livskvalitet gjennom økt fysisk aktivitet, bedre kosthold, hverdagsglede og tobakkslutt kan du ta kontakt med Frisklivssentralen Asker

Mer informasjon om vaksinasjon finner du her.

 

Tekst: Lisa Vilbo