Trygge møteplasser for ungdom

Ungkultur har ansvaret for ungdomsklubbene og kultur- og fritidstilbud til ungdommer i Asker kommune. Avdelingen har ni møteplasser med om lag 700-1000 besøkende hver uke.

Tre gutter står ved siden av hverandre og smiler. Han i midten holder armene over skuldrene til de to andre. Gutten lengst til venstre har en mikrofon i hånda.
BREDT TILBUD: Nathan T. Teshome, Oliver Vik og Sander Fadernes trives godt på Klokkergården ungdomsklubb. Foto: Simen Sjølund

Ungkultur jobber for å tilby trygge og attraktive møteplasser for alle ungdommer. Ifølge leder Nicolas Salvesen, er ønsket å få til et mer likeverdig tilbud i hele kommunen, forebygge utenforskap og fremme kultur og medborgerskap.

– En ungdomsklubb kan forebygge eller dempe effektene av ensomhet, mobbing og psykiske plager blant ungdom, påpeker han. Ungdomsklubbene gir ungdom et trygt sted hvor de blir sett på som en ressurs og tas på alvor. Her får de tilgang til moderne utstyr, de kan delta på temabaserte gruppeaktiviteter, i prosjekter eller bare henge og være en del av fellesskapet på klubben.

Med i tiden

– Aktivitetene på klubbene tilpasses etter hvilke interesser ungdommene har. Vi er fleksible og henger med i tiden, sier Salvesen.

– Mange ungdommer går på redesign- eller cosplaykurs hos oss, vi har flere arrangørgrupper, og nesten 40 ungdommer spiller ukentlig Dungeons & Dragons. Ikke alle ungdommer interesserer seg for idrett, og det er viktig at også disse har et tilbud.

Med D&D, ungdomskafeen SWAG, cosplay og dataLAN gir Ungkultur ulike miljøer en arena hvor de kan samles og få likesinnede venner. For mange ungdommer er det godt å finne et større fellesskap utenfor skolemiljøet.

– Gruppene blir ofte sammensveiset, og de er svært inkluderende overfor hverandre, forteller Salvesen.

Tre voksne står ved siden av hverandre og smiler. I midten står en dame, med en mann på hver side av seg. De to holder en arm hver rundt henne. I bakgrunnen står et bordtennisbord.

MØTEPLASS: Kai Rune Ebbestad, Dina Nicander og Lars Mattias Føreland tilrettelegger for aktiviteter på ungdomsklubben, og tar gjerne imot ideer fra ungdommene selv på hva de ønsker seg. Foto: Simen Sjølund

 

Ny klubb i Røyken

Klokkergården ungdomsklubb i Røyken åpnet under pandemien. Her tilrettelegger Dina Nicander, Kai Rune Ebbestad og Lars Mattias Føreland aktiviteter for ungdommene som deltar på afterschool tirsdager og torsdager. De har fra 25 til 40 ungdommer innom i åpningstiden. Når Askermagasinet kommer på besøk, er frukten servert og grøten står på kok. Det serveres et varmt måltid hver klubbdag.

– De kommer rett fra skolen, så da er det viktig at de får seg litt mat, sier Kai Rune Ebbestad.

I de nyoppussede lokalene har ungdommene tilgang til eget musikkrom, kunst- og håndverksrom, FIFA-rom, gamingrom, discorom og kafé. Rommene er i flittig bruk, og da særlig discorommet hvor det er både bordtennisbord og biljardbord. Joakim Herberg og Trym Sagen prater og ler rundt bordtennisbordet.

– Jeg liker å være på klubben. Så drar jeg rett på fotballtrening herfra, forteller Trym.

Guttene deltar på de fleste afterschool og er fornøyde med tilbudet og miljøet på klubben.

– Alle her er venner, og de som jobber her er veldig snille, sier Joakim.

Kan ønske seg tilbud

Ungdomsarbeider Lars Mattias Føreland ønsker å skryte litt av ungdommene også:

– Dette er fantastiske ungdommer. Vi har aldri hatt noen problemer.

I tillegg til afterschool arrangeres det også cosplayverksted hver tirsdag. Kurset har gått over halvannet år og har ti deltakere. Det er opprettet etter ønske fra ungdommene selv.

– Ungdommene kan melde interesse for aktiviteter de ønsker å drive med, så ser vi om vi har ressurser til å starte opp, sier Rune Ebbestad.

Det er ingen tvil om at ungdommene koser seg her på Klokkergården. Det er full aktivitet i alle rom, praten går lett og latteren sitter løst.

– Ungdomsklubbene er et sted for alle ungdommer å være, få venner og ha trygge voksne rundt seg. De kan få være med å påvirke innholdet på klubben, øve seg i å delta i grupper og bidra for andre. Vi satser spesielt på kulturaktiviteter og vektlegger egeninteresse og indre driv hos ungdommen. Klubben skal være et sted de opplever mestring, muligheter og inkluderende fellesskap avslutter Salvesen.


Ungdomsklubber

Ungdomsklubbene er et tilbud for ungdomsskoleelever 8.-10. trinn. Det er gratis å delta, og alle arrangementer er rusfrie. Det er ni ungdomsklubber i Asker:

Tofte ungdomsklubb (Ungdommens kulturhus på Tofte)

Klokkergården ungdomsklubb (Klokkergården i Røyken)

Kaliber ungdomsklubb (Hovedgården ungdomsskole i Heggedal)

Nova ungdomsklubb (Borgen ungdomsskole)

Sætre afterschool (Malerhjemmet i Sætre)

Slemmestad afterschool (Slemmestad ungdomsskole)

Selvikvillaen i Vollen

Holmen ungdomskafé (Holmen innbyggertorg)

Radar kafé og scene (Asker kulturhus)

 

Tekst: Lisa Vilbo