Tar du ferie fra kildesorteringen?

Vi har samlet tips om avfallshåndtering og kildesortering som kan være nyttige enten du skal være hjemme eller reise bort i sommer.

En mann som tømmer søppelkassen

Hold på de gode vanene

 1. Lag et godt system for kildesortering innendørs, om du ikke allerede har det. Bruk dunker, bokser, kurver eller bærenett, og plasser dem der avfallet oppstår.

 2. Last ned Sortere-appen for å svar på hva som skal sorteres hvor, der du bor. Her får du også praktiske råd til sorteringen og tips til hva du kan gjøre for å beholde lenger og kaste mindre.

 3. Sjekk om det du skal kaste er merket med et symbol for kildesortering. De fleste husholdningsprodukter er merket med informasjon om hvor de skal sorteres etter bruk.

 4. Spis deg ut av kjøleskapet og frys ned det som kan fryses før du reiser på ferie. På den måten unngår du mugne grønnsaker og sur melk når du kommer hjem igjen. Om du er usikker på holdbarhet og hva som kan fryses, sjekk ut Matvetts Brukopp-leksikon på nett.

 5. Ikke ta ferie fra kildesorteringen – hold på de gode vanene også når du er på reise og på besøk hos andre.

 6. Skal du ut på båttur, fjelltur, strandtur eller skogstur i sommer? Tenk på naturen og ta med deg avfallet hjem.

Planlegger du en tur til gjenvinningsstasjonen?

 1. Husk at det du vil kaste kan ha nytte for andre. Kanskje det er noe du kan gi bort, bytte eller selge? Vi har ombruksmottak, men ikke alt kan leveres der.
  Les om Ombruksbua på Follestad gjenvinningsstasjon og Ombruksbua på Yggeset gjenvinningsstasjon]

 2. Les om våre to gjenvinningsstasjoner på nettsidene, slik at du kan planlegge besøket ditt og pakke smart. Vi anbefaler deg å sortere avfallet på forhånd.
 3. Skal du levere avfall på henger? Sørg for å pakke hengeren på en sikker måte, og pass på at den ikke blir for tung. Statens vegvesen har informasjon på sine nettsider om sikker og riktig pakking av bil og henger.

 4. Vi tar imot hageavfallet ditt. Husk at svartelistede eller fremmede arter ikke kan leveres sammen med annet hageavfall på gjenvinningsstasjonen, men må kastes separat i container for restavfall. Mindre mengder hageavfall og planterester kan også kastes i restavfallsbeholderen hjemme. Hageavfall skal ikke sorteres som matavfall siden det kan inneholde plantevernmidler.

Hjelp våre renovatører

 1. Snu gjerne dunken før tømmedag, med håndtaket ut. Dette letter arbeidet til renovatørene våre mer enn du tror.

 2. Beskjær trær og busker rundt avfallsbeholderne, så kommer vi frem til deg. Mye vegetasjon kan gi dårlig sikt og skape farlige trafikksituasjoner.

 3. For å unngå ubehagelig lukt fra avfallsbeholderne, er det lurt å velge et sted med skygge - særlig på sommeren. I tillegg anbefaler vi årlig vask av beholderne til matavfall og restavfall. Dette kan du gjøre selv eller bestille tjenesten ved å ringe Innbyggertorgene eller sende oss melding via appen Min renovasjon.

 4. I månedene juni, juli og august er det mulig å bestille ukentlig tømming av mat- og restavfall (mot betaling). Også dette kan ordnes via appen Min renovasjon. Prisene finner du på våre nettsider.