Lever hageavfallet
Typisk hageavfall er løv, kvister, busker, gress og greiner. Dette kan du levere på våre gjenvinningsstasjoner:
Om du har samlet hageavfallet i sekker, må dette tømmes ut sånn at sekken ikke blir med hageavfallet.
Det er ikke tillatt å dumpe hageavfall i naturen.
Unngå hagerømlinger
Ved å levere hageavfall på våre gjenvinningsstasjoner hindrer du at planter fra hagen din truer naturmangfoldet. På nettsidene til Statsforvalteren kan du lese mer om hagerømlinger og fremmede arter.
Fremmede arter kastes i egen konteiner
Disse fremmede artene skal kastes i egen konteiner på gjenvinningsstasjonen:
- Kjempespringfrø – spres lett langs vassdrag, fortrenger andre planter og bidrar til erosjon.
- Parkslirekne/kjempeslirekne – formerer seg med rotskudd og stengelbiter og fortrenger andre planter. Røttene kan vokse 3 meter nedover og 10 meter bortover
- Kjempebjørnekjeks/tromsøpalme – fortrenger andre planter og har giftig plantesaft. Hver plante kan produsere 50.000 frø!
- Hagelupin – fortrenger andre planter og endrer jordsmonnet. Frøene kan overleve 50 år i jorden!
- Rynkeroser
- Kanadagullris
- Fagerfredløs
- Syrin
- Gullregn
- Fremmede mispler
Hageplanter truer naturmangfoldet
Visste du at hageplanter som spres i naturen er en av de største truslene mot biologisk mangfold? Hele 70 prosent av arter på norsk svarteliste er blomsterplanter. Vanlige planter som ikke er en trussel i hagen, kan være til skade hvis de kommer på avveie. I naturen kan de konkurrere ut sjeldne og truede arter, bringe med seg skadelige sopp og insekter, endre jordsmonnet og overta store arealer. Et eksempel er kanadagullris som i dag dekker store arealer i Oslo og Viken eller hagelupin som i tillegg til å konkurrere ut andre planter, endrer jordsmonnet
Hvis du ser nye forekomster av fremmede arter i kommunen, kan du legge inn informasjon om dette på Artsobservasjoner.no.
Hva skjer med hageavfallet?
Hageavfallet blir kvernet og kompostert og blir til nye jordprodukter som brukes i hager og parker.
Vi tilbyr dessverre ikke salg av kompostjord på våre gjenvinningsstasjoner, men på kompostportalen ser du hvor du kan finne god, kompostbasert jord.
Hageavfall skal ikke i matavfallet
Har du mindre mengder hageavfall, avskårne blomster, potteplanter og lignende, kan dette kastes i restavfallet hjemme eller komposteres på egen eiendom. Dette skal ikke kastes i matavfallet siden det kan inneholde plantevernmidler som ikke brytes ned i behandlingsprosessen som matavfallet går igjennom. Biogassanleggene som håndterer matavfall er ikke laget for å behandle hageavfall.
Mindre mengder med svartelistede planter kan kastes i restavfallsbeholderen hjemme, men pakk det godt inn i en plastpose og knyt igjen før du kaster det.