Hønsehold i boligstrøk
Høns og fjørfe kan være en givende hobby, men kan medføre støy, skadedyr og luktplage for omgivelsene hvis de holdes i tettbygde strøk. Sett deg inn i regelverk og anbefalinger, og sørg for å ha en åpen og god dialog med naboene slik at man unngår plage og konflikt.
Råd til hobbybasert fjørfehold:
- Ikke hold hane! Haner galer og kan forårsake støyplage for naboene. Høner klarer seg fint uten hane i flokken.
- Sørg for at hønsehuset er isolert, og at vinduer og andre åpninger ikke slipper inn lys om natten. Dette for å hindre at fjørfe begynner å kakle/gale når solen står opp.
- Ta hensyn til naboene; lukk inn hønene for kvelden senest klokken 21.00 og ikke slipp dem ut før klokken 8.00 på virkedager og klokken 9.00 i helg og helligdager.
- Godt renhold er viktig, både av hensyn til dyrevelferd, men også for å hindre uhygieniske forhold og luktplage for naboer. Avfall og gjødsel må oppbevares og behandles forsvarlig slik at man unngår lukt og skadedyr. Dersom man skal benytte hønsemøkk som gjødsel må dette nedmoldes; det vil si graves ned/ blandes i jord.
- Eier må påse at avfallet fra fjærkreholdet ikke blir til sjenanse for nærmiljøet.
- Fjørfehold kan tiltrekke skadedyr som rotter og mus, som kommer for mat og matrester. Fôring bør fortrinnsvis skje innendørs. Gjøres dette ute må matrester fjernes daglig. Fôr skal oppbevares innendørs i egnede, tette beholdere som ikke tiltrekker skadedyr.
- Hold deg oppdatert på regler og anbefalinger for hold av fjørfe som hobby.
Mer informasjon finner du på Mattilsynets nettsider.
Plages du av naboens fjørfe?
Hvis naboens fjørfehold skaper problemer for deg, for eksempel i form av støy, rotter eller lukt, bør du først og fremst kontakte naboen og fortelle om din opplevelse på en høflig måte. Veldig mange problemer kan løses med enkle tiltak eller tilpasninger, og en god dialog naboer imellom er nøkkelen til vellykket hobbyhønsehold.
Hvis dere er flere som er plaget - eller om problemet er større, kan dere også vurdere å ta opp dette gjennom beboerforening, sameie eller lignende.
Hvis ikke dette fører frem, er det mulig å sende en henvendelse til miljørettet helsevern, , så vil vi vurdere om saken faller inn under vårt område, og vil kunne gi noen råd på veien videre.
Husk å skrive i henvendelsen:
- hva som er situasjonen
- hva som oppleves problematisk
- om dette påvirker helse, eventuelt på hvilken måte