Ta vare på maten

Her finner du tips, oppskrifter og nyttige fakta om ulike matvarer. Ta vare på maten og bli en matredder du også!

Illustrasjonsbilde av en matboks
Foto: Oda Hveem for LOOP

Kort fortalt

I samarbeid med Omattatt - kreativt ombruksverksted deler vi tips, oppskrifter og nyttige fakta om ulike matvarer i våre kanaler på sosiale medier.

Vi har også plukket ut noen nasjonale og internasjonale matdager. I nedtrekksmenyen under samler vi noe av det.

Følg oss gjerne på Facebook!

Her finner du flere av oppskriftene (PDF) - laget av Astrid på Asker innbyggertorg. Noen av oppskriftene er hentet fra boka "Smaken av Asker - tradisjonsmat fra Hurum, Røyken og Asker".

Filmene har vi laget i samarbeid med lokale barn og unge, og filmselskapet VJUS. Manuset til filmene er skrevet av Thomas Horne, forfatteren av boka "Kunsten å ikke kaste mat".

Midler til denne kampanjen har Omattatt mottatt av Viken fylkeskommune.

Grisens dag - 17. januar

Barbeque-ribbe

Har du ribberester fra julefeiringa liggende i fryseren? Da kan du for eksempel lage barbeque-ribbe. Slik gjør du det:

  1. Ta opp ribba fra fryseren til antall personer du skal servere til – del opp i biter.
  2. Pensle ribbebitene med barbeque-saus som kanskje står i kjøleskapet fra sommeren, eventuelt lag din egen saus.
  3. Fyr opp grillen eller sett ovnen på 225 grader. Legg bitene av ribba utover bakepapir og sett inn i ovnen i 8-10 minutter. Om du bruker grillen, stek ribba i ca. 2-3 minutter på hver side.

Dette kan gjerne serveres i pitabrød med grønn salat. Alternativt med ovnsbakte poteter (som settes i ovnen 15 minutter før ribbebitene) og coleslaw eller salat med dressing.

Pølserester

Har du pølserester fra en bursdagsfeiring eller lignene kan de for eksempel brukes i en pastarett, på pizzaen eller i en lapskaus. Det er mange muligheter til å ta vare på maten fra grisen!

Brød

Brød er noe av det vi kaster mest av. Derfor har vi samlet fire, fine oppskrifter til deg her.

Ostesmørbrød

Ostesmørbrød kan passe fint som middag i en hektisk hverdag!

  1. Skivet brød smøres med ketchup eller sennep eller barbequesaus. Legg på osteskiver eller osterester, skivet tomat, paprika, løk og for eksempel oregano. Kan eventuelt toppes med spekeskinke eller annen skinke.
  2. Skivene legges på bakepapir og stekes i ovnen ved ca. 200 grader ca. 8 min.
  3. Serveres med frisk salat og god dressing

Brødrasp og brødmel

Lag brødrasp eller brødmel som kan toppe gratenger, blandes i burgere, vaffelrøre eller tilbake i en brøddeig.

Her kan vi benytte brød som er blitt tørt og som ingen vil spise.

  1. Del opp brødet i mindre biter eventuelt i skiver og legg det utover et bakepapir på et stekebrett.
  2. Settes i ovnen på 120 grader, gjerne varmluft og la tørke over tid – kanskje 1 time.
  3. Det er viktig at brødet blir helt tørt før vi kjører alt i en foodprosessor og lager rasp eller mel. Lagres på tette glass når det har blitt helt tørt.

Brødkrutonger

med favorittkrydderet! Veldig godt til suppe, i salaten eller som snacks.

  1. Del opp brødet i små, fine terninger.
  2. Legges på bakepapir på et stekebrett. Spre ett lag med brødterninger godt utover som får et godt dryss solsikkeolje/rapsolje og for eksempel tacokrydder.
  3. Olje, krydder og brødterninger blandes godt. Bruk hendene. La det trekke 15-20 minutter før det settes i varm ovn på ca. 160 grader. Vil du ha en litt mer stekt overflate kan temperaturen heves til 200 grader de første 5-8 minuttene, for så å senke til 150 grader til tørking i 30-50 minutter.

Avkjøles helt og lagres på tette glass.

Brødpudding med bringebærsaus

Prøv brødpudding med bringebærsaus som «hverdagsdessert»! Oppskriften finnes også i kokeboka «Smaken av Asker».

Du trenger:

  • 400 g loff/brød/boller
  • 1 egg
  • 50 g sukker
  • Skall av ½ sitron eller sitrondråper
  • 0.5 dl melk
    1. Skjær brødet i tykke skiver og legg i ildfast form.
    2. Visp sammen egg og sukker, tilsett melk og sitron.
    3. La det stå å trekke ca. 20 min før formen settes i ovnen og stekes ved 125 grader på nederste rille i 40 min.
    4. Serveres gjerne med god, rød saus eller rørte bær.

Kjøttdeig

Lun vintersalat

  1. Lag en lun vintersalat med rester av kjøttdeig!
  2. Bruk gjerne buketter av blomkål og brokkoli som kokkes lett og blandes med rester av kjøttdeig. Én bunt av hver.
  3. Bruk løk fra kjøleskapet – enten hvitløk, rødløk, gul løk, vårløk eller purre som blankes i panna i 1 ss olje sammen med det du har av paprika (alle farger er lov)
  4. Krydres med for eksempel oregano, provencekrydder eller tacokrydder.
  5. Toppes gjerne med krutonger og dressing av for eksempel rømme.

Prøv deg fram. Lykke til!

Tacosuppe

Tacosuppe er fin måte å bruke opp kjøttdeigrestene fra «fredagstacoen».

  • 2 ss olje til steking
  • 1 hakket løk
  • 1 hakket/raspet gulrot
  • ½ kinesisk hvitløk eller den du har
  • 10 dl utblandet kjøttbuljong
  • 1 boks hakkede tomater
  • Andre rester fra tacokvelden (ikke agurk og ost)
  • 1 ss maizena utblandet i ½ dl vann som jevner suppa
    1. Gulrot og løken blankes i oljen i en vid kjele.
    2. Slå oppi buljongen og tomatene og la det småkoke ca 10 minutter. Ha videre oppi kjøttdeigen og andre egnede ingredienser – for eksempel en boks kikerter. Ha et nytt oppkok før det jevnes med maizena og smakes til.
    3. Serveres gjerne med varmede/gratinerte tortilla-chips.

Enkel og rask lapskaus

Rester av kjøttdeig blandes med en buljongterning, et par dl vann og en pose «lapskausblanding» fra frysedisken. Veldig enkelt, og en god hverdagsmiddag!

Tomat

Tomatsaus

Tomatsaus er alltid nyttig å ha og kan brukes til pizza, suppe og som pastasaus. Det er en fin mulighet til å bruke de slappe og skrukkete tomatene. Du trenger:

  • 1 løk
  • ½ kinesisk hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 bokser hermetiske tomater eller tomatrester fra tidligere (tomater kan fryses!)
  • 2 ss tomatpure

Rester fra ketchupflaska kan også brukes: ha oppi litt vann og rist på flaska, så får du ut ypperlig ingrediens.

  1. Løken hakkes og freses i kjelen i olje.
  2. Tilsett resten av ingrediensene og la det småkoke i 20-30 minutter før du smaker til med salt, kvernet pepper og eventuelt litt sukker for å runde av «skarp» smak fra tomatene.
  3. Sausen kan tynnes med vann om den er for tykk.
  4. Stavmikser eller hurtigmikser kan brukes for å få en jevn og fin konsistens.
  5. Ypperlig å fryse i glass (f.eks. syltetøyglass) for senere bruk.

Fiskens dag - 6. mars

Fransk fiskesuppe

Lag bouillabaisse – en fransk, rød fiskesuppe som er rask å lage og egnet for de som ikke skal ha melk og mel.

  • 600 g fisk – den du liker eller den du har
  • 2 ss olje
  • 1 løk og ½ kinesisk hvitløk
  • 1 fennikel (godt egnet til fisk!)
  • 4 gulrot
  • 2 ss tomatpure
  • 1 box hakkede tomater
  • 8 dl vann med fiskebuljong eller fisk/skalldyrkraft fra fryseren
    1. Løk, gulrot og fennikel hakkes i biter og blankes i olje i en vid kjele.
    2. Hell oppi væsken og tomatene. Kokk opp og la det småkoke i ca. 15 minutter
    3. Mens basen småkoker, kuttes fisken i terninger – 2 x 2 cm.
    4. Fisken has oppi de siste 5 minuttene av koketiden, suppa trekkes så til side og smaksettes med salt, kvernet pepper, litt sukker og toppes eventuelt med urter – eks. timian, persille eller koriander. Serveres med brød eller potetmos og salat.

PS: Basen kan jevnes med maizena, og du kan tilsette flere grønnsaker (eks. erter eller kikerter).

Den store vaffeldagen - 25. mars

Lunsjvaffel

Lunsjvaffel er et godt alternativ til den tradisjonelle, søte vaffelen. Med havregryn i røra blir du god og mett.

  • 2 egg
  • 1 ss sukker
  • 2 dl hvetemel
  • 1 ½ dl havregryn
  • ½ ts salt
  • 3 ss nøytral olje
  • 5 dl melk
    1. Egg og sukker piskes sammen.
    2. Tilsett de andre ingrediensen og la røra svelle i minimum 15 minutter.
    3. Stekes i vaffeljernet.
    4. La vaflene avkjøles litt og fyll med for eksempel avokado, god pesto, skinke, ost og brett dobbelt til en herlig sandwich som metter godt.

PS: Passer fint i matpakka, pakket inn i bakepapir eller bivokspapir.

Vaffel-toast

Rester fra matboksen – for eksempel skive med ost/skinke kan legges sammen og puttes i vaffeljernet. Perfekt som «etter-skoletid-toast»!

Yoghurt

Hjemmelaget tzatziki

Egen tzatziki er kjempegodt til grillmat eller ved siden av en salat eller som forrett sammen med brød.

  • ½ liter yoghurt naturell
  • ½ agurk, raspet
  • ½ eple, raspet
  • 1 kinesisk hvitløk eller 3 fedd
  • salt og pepper
    1. Ved bruk av norsk yoghurt kan det være lurt å «henge» yoghurten i for eksempel et kaffefilter. Det betyr å helle yoghurten i et filter som står stødig i en sil, slik at noe av vesken renner av. La den henge i ca. 30 minutter. Dette for å få en tykkere konsistens på tzatzikien.
    2. Agurk, hviltløk og eple raspes og kan med fordel «dryppe» av seg litt væske før det blandes i yoghurten og smakes til med salt og pepper.

Kan oppbevares i tett glass i kjøleskapet en liten uke.

Avokado

Hjemmelaget guacamole

Avocado er vi nordmenn blitt veldig glad i, og særlig da til tacoserveringen på fredagskvelden. Avocado kan til tider være ganske kostbar, og i tillegg er den ikke alltid like fin inni. Et godt tips er derfor å kjøpe frossen avocado som er perfekt til guacamole med for eksempel ananas og chili.

  • 1 pose avocado fra frysedisken
  • 1 ss sitronsaft
  • ½ kinesisk hvitløk
  • 2 ss hermetisk ananas – godt avrent fra saften den ligger i
  • ca. ½ rød chili (tilpass etter egen smak på hvor sterk du ønsker guacamolen)
  • koriander etter smak
    1. La posen med avocado tine - helst i kjøleskapet
    2. Hvitløk, chili, ananas finhakkes og blandes med lett most avocado. Foretrekker du stavmikser, er det bare å kjøre på.

Restemat

"Ruskomsnusk" - restemat fra kokeboka Smaken av Asker

  • 3 dl grønne erter
  • 300 g gulerøtter
  • 700 g poteter
  • 300 g spekeskinke
  • 1 liter vann
  • 30 g margarin
  • 30 g mel
  • 1/3 ts pepper
  • Salt
  • Hakket persille
    1. Legg ertene i bløt og vann ut spekeskinka dagen før.
    2. Kutt gulrøtter og poteter i store terninger. Kok opp spekeskinka i ca. 30 minutter og kutt den opp i mindre biter enn grønnsakene. Grønnsakene koker med til de er møre.
    3. La ertene koke sammen med spekeskinka i 20-30 minutter. Husk å «skumme av».
    4. Lag en jevning av margarin og mel og spe med kraften.
    5. La alt koke i ca. 10 minutter, smak til med krydder og dryss over persille.

Serveres rykende varm og med flatbrød.

Matpakke #1

Salat i glass

Lag en god salat med ingredienser du finner i skap og kjøleskapet. Kanskje salaten kan toppes med guacamole?

Salaten has i et egnet glass og tas med som dagens «niste». Husk gaffel!

Verdens melkedag - 1. juni

Fryst melk

Visste du at melk kan fryses? Når den tas opp fra fryseren igjen er den ypperlig til ulik baking – for eksempel i pannekakerøre, boller og rundstykker.

Melk fra fryseren egner seg ikke til oppvarming, som for eksempel som ingrediens til hvit saus. Da kan den virke «kornete».

Sjømatens dag - 2. lørdag i juni

Skalldyrkraft

Husk å ta vare på rekeskallet etter rekefesten! Den kan bli til ypperlig skalldyrkraft hvis skallet får et godt oppkok og småputring med løk, hvitløk og sitron.

  • rekeskall fra rekefesten
  • 2 ss olje
  • ½ løk som grovhakkes
  • ½ kinesisk hvitløk eller et par fedd
  • ½ sitron
  • vann som dekker rekeskallet
    1. Ha olje i en vid kjele og stek løken blank.
    2. Ha rekeskallet oppi og dekk det godt med vann for et raskt oppkok. Skru deretter ned varmen, og la kraften småkoke i ca. 30 minutter.
    3. Sitron (med skall) kokes sammen med kraften de siste 15 minuttene.
    4. Til slutt siler du kraften. Den kan brukes til suppe eller saus umiddelbart, eller fryses ned til bruk senere.

Den norske epledagen - siste tirsdag i september

Revet eple

Det er kjempegodt med revet eple i vaflene! Bruk favorittoppskriften din på vaffler og rasp i tillegg oppi et eple. Da kan du unnlate sukkeret i røra, men likevel få søte vaffler.

Brokkoli

Tips!

Husk å bruke hele brokkolien. Stilken kan faktisk minne om smaken av asparges. Stilken må skrelles først, da den er «trevlete» i skallet.

Brokkoligrateng (2 porsjoner)

  • 1 brokkoli eller rester fra gårdsdagens middag som tilsvarer samme mengde
  • ½ løk
  • hvitløk etter smak – ca. 1 fedd
  • 3 egg
  • 2,5 dl melk
  • 1 ts timian
  • ca. 3 dl revet ost
  • salt og pepper
    1. Løk og hvitløk blankes i litt olje.
    2. Lettkokte brokkolibuketter- og stilk (eventuelt middagsrester) legges i en ildfast form.
    3. Egg og melk vispes sammen og helles over brokkolien.
    4. Toppes med revet ost.
    5. Om du ønsker kan du tilsett pølsebiter eller skinke, bønner eller linser, for at det skal bli en fullverdig middag. Eventuelt kan gratengen være et tilbehør til en fisk- eller kjøttrett.
    6. Gratengen settes i ovnen og stekes på 180 grader ca. 25 minutter.

Verdens eggdag - 2. fredag i oktober

Bondeomelett

Hva med en bondeomelett til lunsj eller som en enkel middag?

Bondeomelett er en kraftig omelett med for eksempel poteter, skinke og purre fra kjøleskapet. Ingrediensene freses i panna og sammenvispet egg og melk helles over.

  1. Restene fra kjøleskapet deles i biter og freses i litt olje i panna.
  2. Melk og egg blandes lett og helles over. Beregn ca 2 egg + 1 dl melk per person om det skal være middag.
  3. Tilsett salt og pepper
  4. Kan toppes med ost.
  5. Bruk gjerne lokk over panna og ikke for sterk varme.
  6. Serveres med brød og salat på tallerken

Andre grønnsaker kan selvfølgelig også benyttes i en bondeomelett.

Ostens dag - siste fredag i oktober

Ostepinner

Ostepinner til barna som kan ligge i matpakka, kan være et alternativ til den vanlige nista og skape litt variasjon.

Terninger fra «familieosten» tres på en grillpinne. Grillpinnene kan gjerne deles i 2 med saks så de ikke blir så lange.

  1. Tre terninger av ost, grønnsaker og frukt på grillpinnen.
  2. Legges fint i matboksen sammen med for eksempel en «dobbeltdekker» med pesto, hummus, aioli eller smøreost.

Matpakke #2

Wraps

Lag wraps med fyll som smaker, og som kanskje varmer om du har chili inni.

Rester fra tacofredagen kan fint brukes som niste på mandag eller eventuelt fryses bort til en senere tacokveld eller niste.

  1. Lefser som er «tørre» kan fint freshes opp med 15 minutter i et fuktig kjøkkenhåndkle.
  2. Bland sammen fyll av salat, tacorester, saus og annet ønskelig og ha det på lefsa. Brett fint sammen og pakk den i matpapir. Da får du perfekt niste!

Banan

Enkelt bananbrød

Brune bananer har vi vel alle på kjøkkenbenken innimellom. Bananene kan fint fryses ned med skallet på for å brukes i smoothie, kake, vaffelrøre og pannekakerøre senere.

Med en ferdigblandet brødmikspose og 2-3 brune bananer, får du et saftig brød med god og mild søtsmak (ikke for søtt).

  1. Bruk 1 pakke ferdigblandet brødmiks – gjerne havrebrød.
  2. Mos 2-3 brune bananer med en gaffel.
  3. Følg ellers bruksanvisning på pakken og bland bananmiksen sammen med resten av det våte i deigen.

Brødet smaker veldig godt med ost på til kvelds.

Følg Asker kommune på Facebook!