18. august: Nå får du innkalling til dose to – møt opp til oppsatt time

- Vi ser nå fram til at alle askerbøringer er fullvaksinert innen første uke av september, sier ordfører Lene Conradi.

Person blir vaksinert
Foto: Hyperredink

De nærmeste ukene vil alle i Asker få time til dose to, slik at alle innbyggere over 18 år blir fullvaksinert.

- Vi har alle måtte sette livet litt på vent det siste halvannet året. Ved å få fullvaksinert så mange som mulig av Askers innbyggere vil vi raskere får hverdagen vår tilbake til normalen, sier Conradi og legger til:

- Det vil også føre til en tryggere gjennomføring av valget, når alle er fullvaksinert før valgdagen, sier ordføreren, som også er leder for valgstyret i Asker.

Fremskynder dose to

Asker kommune får levert 28 000 vaksinedoser de neste ukene. Det betyr at vi kan fremskynde dose to for alle innbyggerne i Asker over 18 år med to til fire uker.

- Vi er glade for at vi nå raskere kan få fullvaksinert Askers befolkning, sier kommuneoverlege Meera Grepp. – De som får flyttet timen sin vil få beskjed om dette på sms i løpet av uke 33 eller 34. - Vår oppfordring er å møte opp til oppsatt time slik at vi får vaksinert så mange som mulig med dose to så raskt og effektivt som mulig.

- Vi ber også om forståelse for at det å bytte om på timer for rundt 20 000 innbyggere er en stor jobb. Vaksinasjonstelefonen har ikke kapasitet til å ta imot telefoner fra innbyggere som vil flytte timer, avslutter kommuneoverlegen.

Kombinasjon av vaksiner

Norge får for øvrig lavere leveringer av Pfizers vaksine, og et betydelig høyere antall av Moderna i ukene fremover. Folkehelseinstituttet (FHI) har gjort en vurdering av dette, og konkludert med at det både er trygt og effektivt å kombinere de to koronavaksinene.

Modernas vaksine kan gis som andre dose også til dem som har fått Pfizers vaksine som første dose. Vaksinene baserer seg på samme teknologi. De er svært like i hvordan de er bygget opp og fungerer. Det forventes minst like god beskyttelse av vaksinene gitt i kombinasjon, som når begge doser gis med samme vaksine.

Denne beslutningen er for øvrig en viktig årsak til at det mulig å fremskynde andre dose i Norge.

Les mer om kombinasjon av vaksiner på FHIs nettsider