22. august: Ungdomsskoleelev smittet med covid-19

En elev ved Landøya ungdomsskole i Asker har fått påvist covid-19. Alle nærkontakter blir nå kontaktet av kommunen. 160 personer, hvorav 135 elever settes i karantene.

Landøya ungdomsskole

– Kommunen er godt forberedt på dette og har forventet at det kunne oppstå smitte etter skolestart. Vi har igangsatt smittesporing for å avdekke eventuelle smittede og få isolert disse. Hele trinnet til den smittede er satt i karantene, sier kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp.

Asker kommune jobber nå med smittesporing ved den aktuelle skolen, slik kommunen gjør alle steder der smitte blir oppdaget. Nærkontaktene blir fulgt opp, i tråd med råd og retningslinjer fra nasjonale helsemyndigheter.

– Alle nærkontakter til den smittede er satt i karantene og blir testet om de får symptomer. Vi er allerede i gang med å kontakte alle som skal i karantene for å gi nødvendig informasjon, sier Grepp.

Skolen holdes åpen

Kommuneoverlegen forteller at det er trygt å opprettholde ordinær drift på skolen for øvrige elever og ansatte.

Skolen har tett kontakt med kommuneoverlegen. 

Kontakter til nærkontakter er ikke i karantene og trenger heller ikke å teste seg, men alle innbyggere med symptomer på luftveisinfeksjon oppfordres til å ta kontakt med kommunens koronatelefon for å sette opp time for koronatest.

Elevene i karantene får fjernundervisning

Elevene som er satt i karantene vil få fjernundervisning i perioden de er hjemme.

– Elevene som må holde seg hjemme, vil få nødvendig oppfølging fra sin lærer, sier rektor Mona Pünther, ved Landøya ungdomsskole.

– Det er viktig at ingen som har luftveissymptomer og sykdomsfølelse kommer på skolen, og at både ansatte og elever er flinke til å overholde generelle smittevernråd om hånd- og hostehygiene og avstand mellom personer, legger Pünther til.

Dette er symptomene

De vanligste symptomene i starten er vondt i halsen, forkjølelse og lett hoste, i tillegg til sykdomsfølelse, hodepine og muskelsmerter. Magesmerter kan også forekomme. Kommuneoverlegen gjør også oppmerksom på at særlig hos barn kan symptomer på covid-19 være milde og vanskelige å skille fra andre luftveisinfeksjoner.

– Vi minner om at det fortsatt er viktig at befolkningen bidrar til å redusere smitte med hyppig og grundig håndvask, at man hoster i albukroken eller i papirlommetørkle og holder minst en meter avstand utenfor husstand og holder seg hjemme ved sykdom, sier Grepp.