Bratsjdagene 2024 

1. - 8. mai går bratsjdagene av stabelen på Asker kulturskole. - Største bratsjarrangement i Norge, kanskje i Skandinavia, sier bratsjlærer og initiativtaker Povilas Syrrist-Gelgota.  

Deltakerne på bratsjdagene2023 Foto: Asker kulturskole

- Det er som om man skulle fått landslaget i fotball på besøk, i bratsjmålestokk. Vi gleder oss veldig, sier avdelingsleder i musikk, Eli Engstad Risa.  

For andre år på rad

Da Povilas lurte på om det var mulig å arrangere bratsjdager i fjor, stilte kulturskolen umiddelbart opp. Også i fjor var bratsjdagene godt besøk. Da var det to dager med seminar. I år har man i tillegg utvidet med en festival bestående av ikke mindre enn 15 konserter.  

- Opplegget ville ikke vært mulig uten ekstern finansiering, sier Eli. Hun forteller at bratsjdagene er fullfinansiert med penger fra Ung Musikk og Norsk bratsjforening. I år er det 60 påmeldte elever, og de kommer reisende fra bl.a. Stavanger, Valdres og Kristiansand.

- Elevene får undervisning og spille med dyktige lærere, sier Povilas. Blant instruktørene finner man bl.a. solobratsjist i Oslo-Filharmonien Catherine Bullock, og alternerende solobratsjist i Oslo-Filharmonien Eivind Ringstad. Han er tidligere vinner av Virtuos her hjemme, og har også vunnet den europeiske versjonen av samme konkurranse.

Pierre-Henri Xuereb er også blant instruktørene. Han underviser til daglig ved både ved Conservatoire Royal de musique og Conservatoire National Superieur i Paris. I tillegg kommer blant andre Beatrice Bjørnsen, daglig leder for Norsk Bratsjforening, og Anders Rensvik og Andres Maurette O'Brien fra Oslo-Filharmonien.  

- Elevene vil også få undervisning av andre av kulturskolens lærere. Blant annet blir det menuettdans i samarbeid med danserne våre, og workshop i sceneopptreden ved en av teaterpedagogene.

Tre anbefalte arrangementer

- For publikum er dette en gylden anledning til å få hørt masse bratsjmusikk! Vi skal spille over hele kommunen, på ulike scener og institusjoner, og kommer til å ha med bratsjelever på et par av innslagene på alle festivalens konserter, slik at de får oppleve en profesjonell konsertatmosfære, sier en entusiastisk Povilas.  

Han trekker likevel fram tre arrangementer spesielt:  

- Søndag 5. mai kl. 12.00 får vi besøk av Oslo filharmoniens bratsjgruppe, som vil spille symfonisk gullrepertoar med Wagner og Mahler. Jeg vil også trekke fram konserten lørdag 4. mai kl. 18.00, da vi skal ha Fransk aften med fransk repertoar utført av Pierre-Henri Xuereb. Han er en størrelse ikke bare innen bratsjverdenen, men også en premissleverandør innen fransk klassisk musikk.

Det blir konsert og maleriutstilling på Malerhjemmet i Sætre tirsdag 7. mai kl. 19.30. Der deltar solobratsjist i Oslo-Filharmonien Catherine Bullock og Asker-kunstner Helle Wårås.  

Langsiktig bratsjsatsning ved Asker kulturskole

- Bratsj er et instrument det vanligvis rekrutteres dårlig til, og bratsjen er blant instrumentene som regnes som rødlistede: til tross for at det er det eldste av strykerinstrumentene, står det i fare for å gå ut av bruk, sier Povilas.  

Eli forteller at rekrutteringen til dette instrumentet er noe Asker kulturskole har vært opptatt av, og at det langsiktige arbeidet nå bærer frukter. Ved å investere i bratsjer i barnestørrelser og skaffe gode lærerkrefter, har kulturskolen sørget for å stadig skaffe nye unge bratsjister.

- Nedover i Europa ser de til oss, de er interessert i å høre hvordan vi jobber, forteller Povilas, som gjerne vil lage internasjonal bratsjfestival til neste år.  

- Men nå gleder vi oss stort til å gå i gang med årets arrangement. Åtte dager fylt til randen med bratsj! Det blir jo ikke bedre enn det, sier han fornøyd.