Nye kunstopplevelser på Borgen

Det er for tiden en storsatsning på kunst i offentlige rom på Borgen. Kunstprosjektene som har blitt skapt til det nye helsehuset og i aktivitetsparken er ment å være til glede for alle som bor i nabolaget.

Søndre Borgen kunstutvalg samlet rundt en skulptur
Søndre Borgen helsehus kunstutvalg møtes ved Peder Istads skulpturgruppe «Innsikt» Foto: Jannik Abel

Veggmalerier i Søndre Borgen helsehus

Billedkunstner Apichaya Wanthiang har malt seks veggmalerier i Søndre Borgen Helsehus som tar oss med inn i skogens mange rom. De har fått tittelen "Try walking backwards, she said". Når vi beveger oss gjennom etasjene er det som vi følger en sti gjennom skogen, som bukter seg i uante retninger.

Alle motivene har en tilknytning til det lokale landskapet nær Borgen i Asker, som Semsvannet, Svartputt, Solli Gård og Lille Sandungen. Det er som om kunstneren har hentet inn den omkringliggende naturen og latt den få plass i bygget.  

Billedkunstner Apichaya Wanthiang
Billedkunstner Apichaya Wanthiang Foto: Jannik Abel

Skulpturgrupper utenfor Søndre Borgen helsehus

Til uteområdet ved Søndre Borgen Helsehus, har Peder Istad laget skulpturgruppen "Innsikt" og den frittstående skulpturen "Utsikt". Kunstneren følger selv steinen fra den blir hentet ut fra steinbruddet og frem til verket er ferdig montert.

Skulpturene er utført i ulike typer granitt og i diabas, og de har noe lekent ved seg. De ser på et vis myke ut der de står. Enkelte av dem ser også ut til å kunne lette fra grunnen. Skulpturene har ulike overflater, noen er slipt og polert og glatte, andre er krysshamret og ru.

Alle inviterer de oss til å sitte ned, lene oss inntil eller la hånden stryke over de ulike overflatene. 

Peder Istad.jpg
Kunstner Peder Istad  Foto: Jannik Abel

Stier som forgrener seg

I aktivitetsparken på Søndre Borgen står Camilla Løws skulptur "Portalen". Den er godt synlig i landskapet og skaper et naturlig samlingspunkt. Den er laget i miljøstål og pulverlakkert i distinkte farger – hvit, sort, neongul, gressgrønn og pastellrosa – og har en base av røykengranitt.

Slik den står i landskapet, kan den minne om en paviljong eller kanskje et lite tempel. Og, som tittelen tilsier, en portal. Vi inviteres til å ta den i bruk – men hvordan er opp til oss. Vi kan gå gjennom den fra alle sider, lene oss inntil den, klatre på steinene, eller sette oss ned. Vi kan betrakte den på avstand, men vi kan også bli en del av den. 

Kunstner Camilla Løw
Kunstner Camilla Løw. Foto: Jannik Abel

Kontakt

Vibeke Hermanrud

Kunstfaglig rådgiver