Kommunens kunstordning

Asker kommune har en kunstordning hvor det avsettes 1% av kommunens investeringsbudsjett til kunst i offentlige rom.

kunstordningens fora på befaring
Foto: Vibeke Hermanrud

Med denne ordningen legges det til rette for samtidskunstopplevelser med høy kvalitet for et bredt publikum i deres møte med kommunale bygg og offentlige uterom.

Asker kommunestyre vedtok den nye kunstordningen i oktober 2021, og rammebetingelse for kunst i offentlige rom innebærer: 

  • en ny og fleksibel måte å sette av midler til kunst i offentlige rom («investeringsmodell»)
  • ny organisering av arbeidet og større innslag av ekstern faglig kompetanse
  • nytt reglement og nye retningslinjer

Innretning for å avsette midler fra kommunens investeringsbudsjett til kunst i det offentlige rom og uterom følger av vedtatt reglement at:

Utvalg for Medborgerskap (UMB) har det overordnede ansvaret for kunst i offentlige rom. UMB vedtar hvert år årsplan og årsrapport for kunstordningen basert på den årlige avsetningen fra kommunens investeringsbudsjett. Årsplanen skal inneholde en prioritering av midler mellom kunstprosjekter i kommunale bygg, kunstprosjekter i offentlige uterom og innkjøp av kunstverk. Deler av avsetningen skal også brukes til forvaltning av kunst i databasen og særskilt vedlikehold/større rehabiliteringer og reparasjoner.

I tillegg til avsetningen knyttet til kunst i nye bygg- og anleggsprosjekter er det årlig satt av NOK 1/2 million i kommunens investeringsbudsjett til nye og fristilte kunstprosjekter i offentlige rom.