Reglement for folkevalgtes arbeidsvilkår

Kort fortalt

Vedtatt av kommunestyret 15. oktober 2019 – sak 19/15.

Senere endret av kommunestyret 13. juni 2023 – sak 23/30.

1. Innledning

Rettigheter og plikter for folkevalgte er regulert i kommuneloven kapittel 8 og Forskrift om folkevalgtes rettigheter i Asker kommune, vedtatt av kommunestyret 15. oktober 2019.

Dette reglementet utfyller bestemmelser gitt i lov og lokal forskrift.

2. Frikjøp - folkevalgte

Kommunestyret kan selv bestemme at folkevalgte frikjøpes, jf. kommuneloven § 8-5. Folkevalgte i Asker kommune med fast godtgjøring på 50 % av (B) eller mer anses som frikjøpte etter denne bestemmelsen, jf. § 3 i lokal forskrift om folkevalgtes rettigheter i Asker kommune.

Frikjøpte folkevalgte mottar ikke variabel møtegodtgjøring, og har heller ikke krav på erstatning for tapt inntekt. Den faste godtgjøringen anses å dekke alle oppdrag som ligger til utøvelsen av vervet.

Frikjøpt folkevalgt anses å ha vervet som sin hovedbeskjeftigelse, jf. kommuneloven §§ 8-6, 8-8, 8-9 og 8-10.

Frikjøpt folkevalgt forutsettes å ha tid til å fylle vervet, og å være tilgjengelig, også noe på dagtid. Frikjøpt folkevalgt, med unntak av ordfører, kan kombinere vervet med annet inntektsbringende arbeid eller andre verv, dog slik at man er tilgjengelig i den grad man er frikjøpt.

3. Dekning av utgifter - folkevalgte

3.1 Dekning av reiseutgifter

Folkevalgte som har krav på dekning av reiseutgifter i forbindelse med vervet, oppfordres til å reise kollektivt, eller reise flere sammen dersom man benytter bil.

Folkevalgte må selv levere reiseregning med dokumentasjon for å få dekket sine reiseutgifter. Dette gjelder også der reisekostnadene helt eller delvis dekkes direkte av kommunen.

Folkevalgtes studieturer må forhånds godkjennes av ordfører.

3.2 Dekning av tapt arbeidsinntekt

Folkevalgte må selv levere krav om tapt arbeidsinntekt, med eller uten dokumentasjon, for å få dekket sitt tap.

Studenter kan etter søknad få inntil 0,25 % av (B) per møte på dagtid, som kompensasjon for tapt tid til studier. Det kreves studiebevis eller tilsvarende dokumentasjon.

Selvstendig næringsdrivende kan etter søknad få inntil 0,7 % av (B) per møte på dagtid, som kompensasjon for tapt tid til inntektsgivende arbeid. Det kreves i tilfelle skattemelding eller tilsvarende dokumentasjon.

4. Tilrettelegging av ordførers virksomhet

Ordfører skal ha fast kontorarbeidsplass i rådhuset i Asker.

Ordfører får dekket fullt ut utgifter til mobiltelefon, to aviser samt bredbånd. Denne godtgjøringen kommer i stedet for fast godtgjøring på 1 % av (B), jf. lokal forskrift § 4 andre ledd.

Ordfører får stilt til sin disposisjon egen parkeringsplass ved rådhuset i Asker.

Ordfører får dekket utgifter til taxi, i den grad dette anses nødvendig for utførelsen av vervet

5. Tilrettelegging av kommunestyregruppenes virksomhet

5.1 Tilrettelegging av møtevirksomheten

Kommunens politiske styringsstruktur legger til grunn at de fleste folkevalgte ikke er frikjøpte, og som hovedregel derfor skal utøve sine verv i fritiden. Antall møter, tidspunkt for møtene, saksmengde, omfanget av dokumenter, tilgang til digitale tjenester mv. skal så langt som mulig tilpasses dette.

Distribusjon av sakspapirer skjer elektronisk på kommunens nettside, innen de generelle fristene som gjelder for møteinnkalling til folkevalgte organer.

Folkevalgte med krav på fast godtgjøring etter lokal forskrift § 4 andre ledd, får ved oppstart av hver kommunestyreperiode utdelt hver sin bærbare PC/nettbrett eller lignende digitalt verktøy. Kommunen tilbyr brukerstøtte.

5.2 Kontorer og møterom

Kommunestyregruppene med fast representasjon i kommunestyret skal ha tilgang til møterom og kontorarbeidsplasser i rådhuset i Asker, til sin virksomhet. Lokalene skal være utstyrt med printer, kopimaskin og vanlig kontorrekvisita.

5.3 Fast godtgjøring til gruppeleder

Gruppeleder for kommunestyregruppe får en fast årlig godtgjøring for dette, i samsvar med reglene i lokal forskrift § 3 tredje ledd.

5.4 Økonomisk tilskudd til gruppene

Kommunestyregruppene gis et samlet årlig tilskudd til sin virksomhet, tilsvarende 1,5 (B). Tilskuddet skal dekke driften av kommunestyregruppene.

  • 20 % fordeles flatt som et grunntilskudd til alle gruppene
  • 80 % fordeles forholdsmessig etter antall representanter i kommunestyret

Støtten utbetales etterskuddsvis to ganger i året; i juni og desember.

5.5. Folkevalgtopplæring

Folkevalgte skal tilbys opplæring i kommunens politiske og administrative plan- og styringssystem, kommunale organers sammensetning, myndighet og ansvarsområde, kommunens verdier, god forvaltningsskikk samt øvrige forhold som er viktige for utførelsen av vervet som folkevalgt. 

6. Pensjon, sykepenger m.m.

6.1 Pensjon

Folkevalgte i Asker kommune skal ha samme pensjonsordning som ansatte er omfattet av, i samsvar med kommuneloven § 8-7 og forskrift om pensjonsordninger for folkevalgte i kommune eller fylkeskommune § 1 andre ledd.

Folkevalgte med fast godtgjøring på mer enn 40 % av (B) meldes inn i ordningen og trekkes 2 % i pensjonsinnskudd.

Det utarbeides egne vedtekter for pensjonsordningen for folkevalgte.

6.2 Sykepenger

Folkevalgte som har vervet som sin hovedbeskjeftigelse, har rett til sykepenger etter kommuneloven § 8-8.

Kommunen dekker sykelønn i arbeidsgiverperioden, samt sykelønn etter arbeidsgiverperioden som overstiger 6 ganger folketrygdens grunnbeløp (6G).

Folkevalgte som ikke har vervet som sin hovedbeskjeftigelse, beholder sin faste godtgjøring ved fravær, også fravær som skyldes sykdom.

Folkevalgt som har forfall i mer enn 50 % av organets møter i et kalenderår, får redusert sin faste godtgjøring med 50 %.

Varamedlemmer som møter i et utvalg/råd i mer enn 50 % av organets møter i et kalenderår, får fast godtgjørelse som tilsvarer 50 % av godtgjørelsen til faste medlemmer.

6.3 Yrkesskadeforsikring

Kommunen dekker yrkesskadeforsikring for alle folkevalgte som har vervet som sin hovedbeskjeftigelse.

6.4 Gruppelivsforsikring

Kommunen dekker gruppelivsforsikring for alle folkevalgte som har vervet som sin hovedbeskjeftigelse.

6.5 Feriepenger

Folkevalgte er ikke å anse som arbeidstakere, og omfattes derfor ikke av ferielovens bestemmelser om feriefritid, feriepenger m.m.

Ikrafttredelse

Dette reglementet trer i kraft 15. oktober 2019.

Reglementet kan endres av kommunestyret selv.