Hva gjør jeg hvis jeg opplever at læringsmiljøet ikke er trygt og godt?
Skolen ønsker at du skal oppleve en trygg og god skoletid.
- Meld ifra til kontaktlærer så fort som mulig og be om tiltak. Dere har rett til å bli tatt på alvor når du tar kontakt.
- Rektor skal snarest mulig undersøke saken og lage en tiltaksplan for at ditt barn skal få oppfylt sine rettigheter.
- Skolen skal lytte til både hva du og barnet ditt mener.
- Du kan klage til Statsforvalteren hvis barnet ditt ikke får det bedre. Du må ha tatt opp saken med rektor før du klager.
- Gå til Statsforvalteren sin nettside om en trygg skoledag uten mobbing.
Aktivitetsplikt
Asker kommune arbeider for at alle barn og unge skal oppleve et trygt og godt skolemiljø. Alle som arbeider på skolen har aktivitetsplikt.
Aktivitetsplikten betyr at alle ansatte på skolen:
- følger med - i Asker følger vi med gjennom systematiske elevsamtaler, utviklingssamtaler, planer for tilsyn, elevundersøkelsen, klassetrivselsundersøkelsen og observasjon
- griper inn - alle voksne i askerskolen griper inn for å hindre krenkelser mot elever
- melde fra - når voksne som jobber i askerskolen får mistanke om eller kjennskap til at en eller flere elever ikke har det trygt og godt på skolen, skal han eller hun melde fra til rektor. Det skal være lav terskel for hva som skaper mistanke om at en elev ikke har det bra på skolen. Plikten til å melde fra til rektor gjelder for all mistanke.
- undersøker - i askerskolen undersøker vi alle mistanker eller meldinger om at en elev ikke har det trygt og godt, gjennom samtaler med involverte, kartlegginger og observasjoner
- setter inn tiltak - skolen har ansvar for å lage en aktivitetsplan i samarbeid med elev og foresatte, når det er bekymring for en eller flere elevers læringsmiljø. Eleven har rett til å bli hørt i utarbeidelsen av planen.
Elevens rettigheter
- Les mer om elevers rettigheter på Nullmobbing.no
- Les mer om elevers rett til et godt arbeidsmiljø på Utdanningsdirektoratets nettsider
- Les mer om hvordan å avdekke og forebygge mobbing på Læringsmiljøsenterets nettsider
Nettvett og bruk av sosiale medier i skolen
Skolene tar digital kompetanse på alvor for å legge til rette for at barn og unge ikke blir eksponert for ulovligheter eller grovt innhold på nett /sosiale medier.
Skolene har flere nyttige ressurser for å legge til rette for trygg bruk av nett og sosiale medier for barn.
- Vi har læringsløypen Pedagogisk bruk av digitale verktøy i kompetanseplanen.
- Gjennom temasamlinger har vi mulighet til felles kompetanseheving knyttet til digitalt medborgerskap (herunder digital dømmekraft) og om personvern i skolen.
- På Chromebook er tilgang til sosiale medier avslått. Vi har vel og merke ikke kontroll på elevenes private enheter. Vi har ikke en fullstendig oversikt, men langt på vei har de fleste skolene forbud mot bruk av mobiltelefoner i skoletiden.
- For øvrig ligger læreplanens Rammeverk for grunnleggende ferdigheter kap. 2.1 (Digitale ferdigheter som grunnleggende ferdighet) til grunn for hva skolene også på eget initiativ skal jobbe med.
Andre nyttige ressurser
- Om uønskede hendelser på nett og i sosiale medier - en ressurs som er oppdatert og koblet til kompetansemål og LK20-generelt.
- Politiets nettside om trygg nettbruk
- Skolene er anbefalt og har fått tilrettelagt å markere "Internet Safety Week" i februar
- Flere aktuelle ressurser fra askerskolen