Råd ved mistanke om smitte
Sannsynligheten for smitte med mpox (apekopper) i Norge er lav. Smitte mellom mennesker kan skje via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og via dråper. Seksuell kontakt med en smittet innebærer økt risiko, og har vært en vanlig smittemåte i de siste utbruddene.
Tiden fra smitte til symptomer oppstår er 5-21 dager (vanligvis 6-13 dager).
De første symptomene er vanligvis feber, tretthet og hodepine. Muskelsmerte og stivhet er vanlig. En del utvikler deretter hovne lymfeknuter, og samtidig eller etter noen dager utvikles det kløende og/eller smertefullt utslett og/eller sår på slimhinner. Utslettet utvikles til blemmer, som får skorpedannelse og som deretter tørker inn og faller av. Det kan oppstå arrdannelser.
Hvis du mistenker at du er smittet (nærkontakt til smittet person, reist til land med påvist smitte), bør du ringe lege for å avtale time. Informer legen om mistanken om mpox, slik at de kan forberede eventuell undersøkelse og prøvetaking.
Hvis du er smittet med mpox eller mistenker at du er smittet, bør du unngå nærkontakt med andre. De fleste trenger ingen behandling utover eventuell symptomlindring som febernedsettende/smertelindrende medisin. Det er kun i sjeldne tilfeller man ser alvorlig sykdom.
Dersom du kan ha blitt utsatt for smitte, kan vaksinering være aktuelt for å forhindre sykdom.
Vaksinering i samarbeid med Oslo kommune
Forebyggende vaksinering mot mpox til risikogrupper tilbys gjennom samarbeid med Oslo kommune.
Informasjon om vaksinering og timebestilling
Informasjon om mpox (apekopper)
Du finner spørsmål og svar om mpox (apekopper) her på Helsenorge sine sider