Vaksinasjon og smittevern stengt

Vaksinasjon og smittevern holder stengt torsdag 7. september, fredag 15. september og tirsdag 26. september.

Vi beklager ulempene det måtte medføre. 

Meningokokkvaksine (vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse)

Vaksinering i 2023

Asker kommune tilbyr gratis meningokokk ACWY- vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse for de mellom 16-19 år.

Vaksinen beskytter mot de typene som ses oftest i denne aldersgruppen her til lands. Dette organiseres gjennom skolehelsetjenesten. 

Folkehelseinstituttet anbefaler egen meningokokk B vaksine hos personer som skal reise til andre land med høyere forekomst av meningokokk B-sykdom. Dette gjelder spesielt reisende som skal delta i aktiviteter med tett samvær med andre over flere dager, som ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleire o.l., inkludert russeturer. Denne vaksinen betales selv.

Hva er smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom)?

Sykdommen skyldes meningokokkbakterier og smitter via spytt. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å bli syke, men de kan smitte andre. Hos enkelte smittede kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer.

Se mer informasjon på www.helsenorge.no 

Ungdom i alderen 16–19 år har noe høyere risiko for smitte sammenliknet med resten av befolkningen. En kombinasjon av tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp.

I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir og lignende.

Hvem bør ta vaksinen?

  • Ungdom i alderen 16-19 år bør vurdere å ta meningokokkvaksinen, spesielt i forkant av festivaler, leirer, russetid og lignende. Se mer om ungdom og vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.
  • Personer uten miltfunksjon.
  • Nærkontakter rundt tilfeller av meningokokksykdom.
  • Personer med yrkesmessig risiko for smitte (laboratoriepersonell).
  • Reisende til områder med høyere forekomst av sykdom forårsaket av aktuelle meningokokktyper. I noen land kreves meningokokk ACWY-vaksinasjon før innreise. Meningokokk ACWY-vaksine anbefales for reisende til meningittbeltet i Afrika, og er påkrevd for pilegrimer til Saudi-Arabia (Hajj, Umrah).
  • Menn som har sex med menn og som har tilfeldig sex eller intim kontakt med mange partnere, bør vurdere å vaksinere seg.