I 2016 kastet vi i Asker nesten 2 400 tonn med mat som kunne vært spist. Det er alt for mye og er noe vi jobber med å redusere. Asker kommune satte i 2016 som mål å kaste 30 % mindre mat innen 2025. For å nå dette målet må vi alle bidra: småbarnsfamilier, skoler, barnehager, kommunen selv, butikker og andre lokale aktører.

Du kjenner sikkert følelsen av å finne den gamle agurken bakerst i kjøleskapet eller når du innser at du lagde for mye mat til middag. De fleste av oss kaster dessverre alt for mye mat, og med det sløser vi også unødvendig med både ressurser og egen lommebok.

For å nå målene vi har satt trenger vi deg med på laget!

10 tips for å unngå matsvinn

  1. Gjennomgå kjøleskapet før du skriver handleliste
  2. Husk at best før faktisk er best før, og ikke ødelagt etter
  3. Innfør en restemiddag i uka
  4. Bruk rester som en utfordring til å lage noe helt nytt
  5. Lukt alltid på maten før du kaster den
  6. Grønnsaker som er slappe kan fint brukes i gryteretter
  7. Lag din egen grønnsaksblanding av restene og hiv i fryseren
  8. Eksperimenter med annet tilbehør enn du vanligvis bruker
  9. Oppbevar maten riktig slik at den holder seg lengre og bedre
  10. Lag en ypperlig middag til Brutus (husk at husdyr ikke kan spise all mat)

Kartlegg eget matsvinn

Våren 2017 startet vi et samarbeid med Fremtiden i våre hender for å sette søkelyset på det store matsvinnet i samfunnet. Som en del av dette prosjektet utfordret vi fem familier til å kartlegge hvor mye mat de faktisk kastet, for så å sette inn tiltak for å redusere mengden. Resultatene ble gode, derfor ønsker vi å tilby noe av det samme til alle i kommunen.

Ved å bruke skjemaet du finner i lenken under kan du selv kartlegge ditt matsvinn og se at du blir bedre etterhvert som du blir mer bevisst og følger noen enkle rutiner og huskeregler.

Gjør en innsats; bli en MatVinn-familie!

Hva med maten jeg MÅ kaste?

Er du nødt til å kaste maten, så må den selvsagt kastes i matavfallet! Alt matavfall går nemlig til Greve biogass sitt anlegg i Tønsberg. Matavfallet blir deretter blandet med gjødsel fra husdyr i området og omgjort til biogass og biorest ved forråtnelse.

Det er innovasjon, og en helhetlig tankegang på hvordan beholde mest mulig av ressursene i avfallet, som gjør at Greve biogass sitt anlegg i Vestfold har fått navnet Den Magiske Fabrikken.

Les mer om Askers matavfall her.