Tips til hvordan du kan kaste mindre mat

Bli med oss i kampen mot matsvinnet. Bli en matredder du også!

Hva er egentlig matavfall og matsvinn?

Skall og skrell, fiskebein og kaffegrut, og andre ting vi ikke kan spise kaller vi for matavfall. Matsvinn derimot, er den maten vi kunne og burde ha spist, men som av forskjellige grunner blir kastet. Matsvinn er mat som det blir brukt store mengder ressurser på å produsere og frakte, men som ender opp i søppelbøtta. 

Unngå matsvinn

Vi kaster altfor mye mat i Asker kommune, og sammen kan vi redusere matsvinnet vårt. Sjekk ut Matvetts Brukopp-leksikon. Her finner du informasjon om holdbarhet, oppbevaring og hvordan du kan bruke opp matvarer som ikke er helt ferske lenger.

Våre tips til hvordan du kan unngå matsvinn

  1. Ta en titt i kjøleskapet før du skriver handleliste
  2. Husk at «best før» faktisk betyr best før, og ikke «ødelagt etter»
  3. Innfør en restemiddag i uka
  4. Bruk rester som en utfordring til å lage noe helt nytt
  5. Lukt alltid på maten før du kaster den
  6. Grønnsaker som er slappe kan fint brukes i gryteretter
  7. Oppbevar maten riktig slik at den holder seg lengre og bedre

Hva med maten jeg MÅ kaste?

Matavfallet vårt sendes til biogassanlegg i distriktet. Her blandes matavfallet  med gjødsel fra lokale husdyr, og gjøres om til biogass – et miljøvennlig drivstoff, og biorest, som blir til gjødsel som brukes i landbruket.

Les mer om hva som skjer med matavfallet i Asker her.